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Federal Aviation 
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Chris Bennett 

Office of the Chief Counsel 

Southern California Soaring Academy, Inc. 
24307 Magic Mountain Pkwy 
Suite 513 
Valencia, CA 91355 

800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

Re: Clarification of the Solo Endorsement Requirements of 14 C.F.R. §§ 61.3 l(d) 

Dear Mr. Bennett: 

This is in response to your email dated December 30, 2015, in which you raised three issues 
regarding the solo endorsement requirements of 14 C.F .R. § 61.31 ( d) and the flight review 
requirements of 14 C.F.R. § 61.56. First, you asked why a person who holds a sport pilot 
certificate or higher must meet the flight review requirements of§ 61.56 in order to act as 
PIC of an aircraft in which he is undergoing training and for which he holds a solo flight 
endorsement under§ 61.3 l(d). Second, you asked if an instructor may use a§ 61 .87(i) 
endorsement, which contains limitations and an expiration date, rather than a§ 61.3l(d) 
endorsement to solo a person who holds a sport pilot certificate or higher and who seeks to 
obtain an additional category or class rating. Third, you asked if an instructor could log the 
§ 61.3 l(d) endorsement exactly the same as a§ 61.87(i) endorsement. 

Because of the express language of§ 61.56, a person who holds a sport pilot certificate or 
higher and who seeks to obtain an additional category or class rating may not act as PIC of 
any aircraft, including an aircraft that he or she is undergoing training for and holds a 
§ 61.31 ( d) endorsement for, without first complying with the flight review requirements of 
§ 61.56. See Legal Interpretation to Mr. Daniel Beard (Jan. 9, 2013). We recognize that the 
practical application of§ 61.56 results in disparate treatment between student pilots and 
pilots who hold higher level pilot certificates. Please be advised that any change to § 61.56 
would require notice and comment rulemaking. We have refened this matter to the General 
Aviation and Commercial Division of the Flight Standards Service for consideration of a 
rulemaking change that would allow a person who holds a sport pilot certificate or higher to 
act as PIC of an aircraft for the purpose of accomplishing solo flight requirements for an 
additional category or class rating without accomplishing the flight review required by 
§ 61.56. 

In response to your second and third inquiries, an instructor may not give a person who 
holds a sport pilot certificate or higher a§ 61.87 solo endorsement because "by its express 
language, subpart C to part 61 applies only to those persons who are seeking or hold a 
student pilot certificate." Legal Interpretation to Mr. Daniel Beard (Jan. 9, 2013). The 
regulations of 14 C.F.R.., however, do not prohibit an instructor from placing limitations, 



including an expiration date, in a § 61.31 ( d) solo endorsement. See 14 CFR § 61.195( d) 
(prescribing flight instructor limitations on endorsements). 

2 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared 
by Katie Patrick, Attorney in the Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, 
and coordinated with the General Aviation and Commercial Division of the Flight Standards 
Service. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations 



From: Young, Kim L (FM) 
Sent: 
To: 

Wednesday, February 03, 2016 10:50 AM 
Powell, Ebony (FM) 

Subject: FW: Request lnput; Solo endorsement requirement in other category 

Please assign to Anne Moore 
Kim L Young 
Management & Program Analyst 
Regulations Division, AGC-200 
(202) 267-3073 office 
(202) 267-7971 fax 
Kim.L.Young@faa.gov 

From: Bury, Mark (FM) 
Sent: Wednesday, February 03, 2016 10:15 AM 
To: Young, Kim L (FAA) 
Subject: FW: Request Input; Solo endorsement requirement in other category · 

Was this logged in and assigned? 

Mark W. Bury 
Deputy Chief Counsel for 

Regulations and Enforcement, AGC-3 
Tel: 202-267-3073 
Fax: 202-267-7971 

From: Chris Bennett [mailto:ChrlsBennett@fastrnail.us] 
Sent: Wednesday, December 30, 2015 5:53 PM 
To: Bury, Mark (FAA) 
Subject: Request Input; Solo endorsement requirement in other category 

Dear Mr. Bury, 

I am writing to you regarding a January 9, 2015 response from you (prepared by Anne Moore, an attorney in the 
International Law, Legislation, and Regulation Division of the office of the Chief Counsel), concerning FAR 
section 61 .3 l(d) solo endorsement requirements, for additional category and/or class ratings. 

Here is a link to your January 9, 2015 
communication: https://v-1ww.faa.gov/abo11t/office org/headguarters office.s/agc/pol adjudication/agc200/Inter 
pretations/ data/interps/20l5/Beard%20-%20(2015 )%20Legal%20Interpretation.pdf 

This legal interpretation states in summary; a certified pilot must have a current flight review in their present 
category, to be eligible to solo in another category, that this pilot is currently training in and seeking a rating 
in. 
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I manage a glider flight school and it is common for power pilots to be out of currency when they 
begin training to add-on a glider rating. I would like your legal team's input regarding a possible altemate 
legal solution to the currency matter at issue in FAR 61.31(d) regarding category. 

As the FAR states, a student pilot that holds a valid student pilot certificate, and also a private single engine 
land (SEL) pilot, that has not had a flight review within the past 24 months, both receive identical training in 
gliders in all 19 items listed in FAR 61.87(i), and both must have demonstrated satisfactory proficiency and 
safety, as judged by an authorized instructor, on the maneuvers and procedmes required by section 61.87 in the 
make and model of the aircraft 01· similar make and model of the aircraft to be flown. 

As per the FAR's, at the end of training 61.87(i)l-19, the student pilot is eligible to solo a glider 
but the equivalent private SEL pilot(non cunent) is not. 

My question is, if both a student pilot wh.o holds a valid student pilot certificate, and a certified pilot, out of 
cunency both receive identical ground and flight training in the glider category,. what is the rationale process 
behind why the certified pilot is required to hold a cunent flight review to solo a glider? 

I recognize that there are two different solo endorsements, one endorsement for student pilots, and a different 
specific endorsement for transitioning pilots, and both endorsements have different language and limitations. I 
am assuming that the reason for the cunent flight review requirement is the lack of limitations for the 
transitioning pilot solo endorsement. 

A few facts to consider regarding this issue as related to glider traimng and solo requirements are; 

a) The FAA allows 14yr old student pilots, who hold a valid student pilot certificate, to solo a glider 
pending training as per 61.87(i)l-19. However, a ce1tified private SEL with an expired flight review, who has 
upwards of 40 hours of flight experience and is at least 19 years old, with identical glider training as per 
61.87(i)1-19 still cannot solo a glider. 

b) If that same private SEL pilot surrenders his private certificate to the FAA, he could then apply and 
receive a student pilot ce1tificate and then be eligible legally to solo a glider, pending training as per 61.87(i)l-
19. 

c) If that same private SEL pilot receives a flight review, he is then eligible to solo a glider, but the F AR's 
do not require this pilot to hol.d a current medical for solo eligibility. 

I understand there are legal interpretations that sometimes conflict with practical interpretations and practices, 
such as this situation regarding glider training or perhaps training in another category. In the event of an 
unfortunate happening, the legal interpretation is what counts. 

Attached below are solo glider endorsements for both the student pilot and transitioning certified 
pilot. As you can see the language for a transitioning pilot endorsement is very minimal, leaving 
the transitioning pilot and that pilot's instructor a very wide amount of latitude regarding the pilot's 
solo privileges and limitations. 

The solo endorsement fodhe private SEL transitioning pilot does not require an expiration date, nor a 
maximum crosswind component, nor reference to received training as per FAR 61.87(i) 1-19, norreference 
a maximum demonstrated crosswind, nor proficiency in applicable maneuvers nor must conduct flight within 
the gliding range oftbe take-off point. So in theory, once endorsed for solo, the transitioning pilot can fly solo 
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in a glider anytime, anywhere without limitations, in any type glider and in any weather conditions as long as he 
.holds a current flight review, for the duration of his pilot ce.1tification. 

The solo endorsement for the student pilot contains language to strictly limit the privileges of that newly soloed 
student pilot. 

To address this specific FAR at issue, inspectors at our local FSDO have recommended a solution; pilots 
stmender their ce11ificate and then obtain their student certificate. This practice, although it gets around the 
legal requirement of the FAR in question, does not solve the problem or contribute to a safer student pilot or 
flying environment. 

Several experienced examiners have suggested a possible alternate solution in contrast to those of our local 
FSDO which is: Use tfte solo sttulent endorsement, with all limitations and restrictio11s,jor the non-current 
transitioning rate</ pilot. 

If the non~current certified SEL pilot seeks training in another category, such as gliders, and is ready to be 
soloed, would it be legal to solo that plivate SEL pilot by using the more restrictive solo endorsement used for 
the student pilot? 

This student solo endorsement requires training and logging of all items in 61.87(i) and removes 
the open latitude and privileges of the transitioning certified pilot solo endorsement, by limiting 
that solo pilot, as described in the language of the student endorsement below. Especially if 
training is identical and logged as such. 

On another note, certified pilots exclusively demonstrate better ainnanship skills and situational awareness 
when training (in gliders), regardless of cunency, as compared to a zero time student pilot. 

As a practical matter it may not be possible for the non-current transitioning· pilot to obtain a flight review, due 
to location or economic factors, yet adding a glider rating contdbutes to improving individual airmanship 
skills. That same pilot may be pe1manently disqualified from ever flying again. 

I understand that a private or commercial certificate is not a student certificate; however, my question is-For a 
non-current pilot, if the training and solo endorsement is logged exactly the same as a student's endorsement, 
would that satisfy the legal requirement for solo? 

It seems that would be reasonable and defendable solution in contrast to surrendering a pilot ce1tificate 
in exchange for a student ce1tificate, which is only a paper shuffle, that does not make anyone any safer. 

Your input in this matter is greatly appreciated. 

Best Regards, 

Chris Bennett 
(310) 800-4760 cell 

THE STUDENT PILOT 
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Pre~solo Flight Training - FARs 61,3Hj) and §61 .87 Cc} 

I certify that M _____ has received the Instruction Tequlred by FAR 61.31U) and FAR 61.87(c) and (1) In a 
(Glider Type) and that he has satisfactorily accomplished ground and flight training In aerotow procedures and 
operations and proficiency therein, has demonstrated proficiency In the applicable maneuvers and procedures Included 
in FAR 61.87(i), and has demonstrated adequate knowledge of flight rules listed in FAR Part 91 and Is competent to 
make safe solo flights in that glider; provided that each such flight is carried out when the surface wind (steady or 
gusting) does not exceed _ kts and the crosswind component does not exceed _ kts. This approval is valid for the 
_ days Immediately following this endorsement and provided such fl ights are conducted entirely within glldlng range 
of the takeoff point. 

Note: Ground and Self-Launch endorsement samples are found In the "Additional Endorsements" section of this 
publication. 

90 Day Proficiency - FAR 61.87{1) 

I certify that M _____ has received the Instruction required by FAR 61.87 and he has met the requirements of 
FAR 61.87(c) and (I) for solo flight and Is competent to make safe solo flights in a ( Glider Type ). 

Note: CFIG may add limits such as weather conditions and expiration of endorsement. 

THE TRANSITION PILOT 

Glider Category Additional Rating Endorsement to act as Pilot in Command during Solo Operations - FAR 
61.31{d)(2) 

I certify that M _ _ _ has received flight instruction in the pilot operations required for first solo In a (Gilder Type) ' 
and find him competent to solo that gilder, 

Note there Is no time limit in FAR 61.31(d)(2), which also clearly states that this pilot "must - be receiving training 
for the purpose of obtaining an additional pilot certificate and rating that are appropriate to that aircraft and be under 
the supervision of an authorized 


