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Re: Request for correct interpretation of 14 CFR 61.Sl(e)(l)(iv) - Logging time as PIC 

Dear Mr. Dick: 

We are in receipt of your request for a correct interpretation of l 4 CFR 61 .51 ( e ). In your 
request you state that you disagree with the FAA' s "current interpretation of 
§ 61.51( e)(iv)(B)-(D)." For purposes of this response, it is assumed that you meant 
§ 61 .5l(e)(l)(iv)(B)-(D). . 

You indicate that you have reviewed a number of the "interpretation letters" found on the 
FAA website and have found them all lacking reasoning behind the interpretation, other than 
relying on a previous interpretation. Y cm also state that you have systematically revie,.ved 
the grammar and syntax of the regulation, and based upon your independent review you 
believe (1) that the FAA's interpretation is incorrect, (2) that§ 61.51(e)(l)(iv)(B)-(D) is a 
standalone set of conditions and (3) that the regulations clearly preclude the requirement of 
§ 61..51( e)(l )(iv)(A) from being a prerequisite to the subsequent conditions set forth in 
§ 61.5l(e)(l)(iv)(B)-(D). . 

Section 61.5l(e) governs the logging of PIC time. Under§ 61 .Sl(e)(l), a pilot may log PIC 
time when the pilot is (i) the sole manipulator of the controls of an aircraft for which the 
pilot is rated (category, class, and type rating, if appropriate), (ii) is the sole occupant in the 
aircraft, or (iii) acts as PIC of an aircraft for which more than one pilot is required under the 
type certification of the aircraft or the regulations under which the flight is conducted. In 
2009, the FAA introduced another avenue though which a pilot could log PIC time, in 
§61.51(e)(l)(iv). 74 FR 42500, Aug. 21, 2009. Section 61.5 l(e)(l)(iv) permits a pilot who 
holds a commercial pilot certificate or ATP certificate that is appropriate to the category and 
class of the aircraft to log PIC time while performing "the duties of pilot in command while 
under the supervision of a qualified pilot in command" if, among other things, the pilot is 
undergoing an approved PIC training program. Legal Interpretation to Glenn D. Counsil 
(April 13, 2012); Legal Interpretation to John Duncan (April 13, 2012). 

Our interpretations of§ 61 .51 (e)(l )(iv) are supported by the 2009 Final Rule, Pilot, Flight 
lnsJru.ct<N. aruil!ii&t. (',tprtific.::,tion, 74 FR 42500, 42514-42515, that introduced 
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§ 61.51(e)(l)(iv). In that rule, we state that "the revision to§ 61.5l(e)(l)(iv) will pennit a 
pilot performing the duties of a pilot in command while under the supervision of a qualified 
pilot in command to log pilot in command flight time." 74 FR 42514. It further states that 

[t]he pilot perfomung the duties of a PIC will be required to bold a 
c01mnercial pilot certificate or airline transport pilot certificate with the 
aircraft rating appropriate to the class and category being flown, if a class 
rating is appropriate. The pilot must be under the supervision of an 
appropriately qualified PIC. Additionally, the pilot who is performing the 
PIC duties is required to undergo an approved PIC training program 
consisting of ground and flight training in the following areas of 
operation: preflight operation, preflight procedures, tal<eoff and departure 
phase, in-flight maneuvers, instrwuent procedures, landings and 
approaches to landings, normal and abnom1al procedures, emergency 
procedures, and post-flight procedures. 

74 FR 42514 (emphasis added). 

We appreciate the time and effort you placed into ensuring a correct interpretation of 14 
CFR 61 .51 ( e )(1 )(iv). However, after reviewing your interpretation, previous FAA 
interpretations and the 2009 Final Rule, we find that our current interpretation of 
§ 61.51(e)(l)(iv) is correct. 

This response was prepared by Melissa Crain, an attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel and coordinated with the General Aviation and C01r.mercial 
Division of the Flight Standards Service. If you have any additional questions regarding this 
matter, please contact my office at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

~GJ,_x, 
Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations 


