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Federal Aviation 
Administration 

MAR 2 3 2016 

Wallace Frelander 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

Re: Request for Legal Inte1yretations of 14 CPR§ 91.413, Appendix F to Part 43, 
and 14 CFR §§ 43.9 and 43.11 

Dear Mr. Frelander: 

This is in response to your letter dated November 18, 2013, in which you asked for legal 
interpretations of 14 CFR § 91.413, appendix F to part 43, and 14 CFR §§ 43.9 and 43.11. 
You specifically asked which regulation you must comply with,§ 43.9 or§ 43.11, to 
approve for return to service an aircraft after performing an A TC transponder test and 
inspection required by§ 91.413. 

Section 91.413(a) states that "[n]o persons may use an ATC transponder that is specified in 
91.215(a), 121.345(c), or§ 135.143(c) of this chapter unless, within the preceding 24 
calendar months, the A TC transponder has been tested and inspected and found to comply 
with appendix F of part 43 of this chapter .... " Appendix F of part 43 directs you to comply 
with the provisions of§ 43.9, which contains record requirements for maintenance, 
preventive maintenance, rebuilding, and alteration records. You indicated, however, that the 
Minneapolis Flight Standards District Office (MSP FSDO) has instructed you to comply 
with§ 43.11, which contains record requirements for inspections conducted under part 91 . 
You fu1ther indicated that the MSP FSDO has stated that you are in violation of the 
regulations by complying with§ 43.9 rather than§ 43.11. 

You must comply with§ 43.9 when performing ATC transponder tests and inspections 
required by§ 91.413. As stated above,§ 91.413 requires compliance with appendix F to 
part 4 3, which contains the requirements for performing A TC transponder tests and 
inspections required by § 91.413. Among these requirements is a record keeping 
requirement that mandates compliance with the provisions of§ 4 3 .9 .1 

1 This record keeping requirement has been in effect since January 26, I 973. Airborne ATC Transponder 
Equipment Final Rule, 37 Fed. Reg. 28499 (Dec. 27, 1972). Furthermore, in 1987, the FAA amended 
appendix F to pmi 43 and explicitly stated that "[t]he existing requirement for recordkeeping will be retained." 
Air Traffic Control Radar Beacon System and Mode S Transponder Requirements in the National Airspace 
System Final Rule, 52 Fed. Reg. 3380, 3389 (Feb. 3, 1987). 
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Although the maintenance record requirements of§ 43.11 apply to inspections performed in 
accordance with part 91, and§ 91.413(a) requires an ATC transponder to be tested and 
"inspected," the FAA did not intend § 43 .11 to encompass every maintenance procedure or 
test that included the word inspection.2 The maintenance record requirements of§ 43.9 
apply to maintenance performed on aircraft, airframes, aircraft engines, propellers, 
appliances, or component parts. Maintenance is defined as an "inspection, overhaul, repair, 
preservation, and the replacement of parts, but excludes preventive maintenance." 14 CFR 
§ 1.1. Therefore, an inspection is a subset of maintenance. See Legal Interpretation, Letter 
to Vanessa Meskimen from Rebecca MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations 
(Mar. 22, 2012). Accordingly, even though§ 91.413 requires an ATC transponder test and 
"inspection," that inspection is considered a maintenance procedure that must comply with 
appendix F of pa1t 43 and be recorded under§ 43.9. Advisory Circular 43-6C provides an 
example of a maintenance record entry for the performance of an A TC transponder test and 
inspection, which illustrates compliance with the provisions of§ 43 .9. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
fmther assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared 
by Katie Patrick, Attorney, Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and 
coordinated with the Aircraft Maintenance Division of the Flight Standards Service. 

Sincerely, 

Cf~e,.;~ 
Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 

2 Initially, § 43.J 1 applied only to annual, lO0-how·, and progressive inspections. 14 CFR § 43.11 (1979). The 
FAA subsequently added the inspection recording requirements of§ 91.217, part 123, pa1t 125, and 
§ 135.41 l(a)(l) to§ 43 .11. Operations Review Program: Amendment No. 12: Aircraft Maintenance Final 
Rule, 47 Fed. Reg. 41085 (Sept. 16, 1982). 
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November 18, 2013 

Office of the Chief Counsel 
Attn: Mark L Wa1Ten 
800 Independence Avenue SW 
Washington, DC 20591 

Dear Sir: 

I have a question concerning the interpretation of the regulations. 

On recurring occasions two FAA Inspectors from the MSP fSDO have been performing ramp 
checks/inspections and stated that our aircraft are not in compliance with the regulations and 
therefore unairworthy. 

The regulations in question is 14CFR91.413, 14CFR43 Appendix F and 14CFR43.9. 

To comply with 91.413 "ATC Transponder Tests and Inspections'', 91.413 states that you must 
· "comply with Appendix F of part 43 of this chapter". Appendix F states "(k) Records: Comply 

with the provisions of 43.9 of this chapter as to content, form, and disposition of the records." 
' .. · .. ·t ~ { : ~ ~ 

Th~ problem ii:i"that the MSP FSDO is stating that compliance with 14CFR43.9 is not correct and 
that' by complying with-if3;9 ~rid.not 43.11 we are in violation of the regulations. 

The last thing we want is to be in violation of the regulations, but this is creating a lot of 
confusion. It is also utilizing a lot of my work hours in getting multiple FAA Certified Repair 
Stations (RC Avionics, Modem Aero and Duncan Aviation) to change the way they create their 
logbook entries because they insist on complying with 43.9. 

I app1;eciate any help in clarifying this interpretation for me. 

If you have any questions, please call me at (24-hour cellular) or my e-mail 

Sincerely,' -•; . ·· · · 
.. .... . . 

:· , .. , ,,, . • .......... ,; 



Transponder cert 
t 

Wallace Frelander o Ed Averman 04/10/2014 04:21 PM 

Example requested by FAA in r egards to my letter sent last year. 

My aircraft was sent in for a transponder certification IAW 43 Appendix E. 
During a ramp check, two FAA Inspectors informed me that the aircraft was not 
airworthy because the transponder certification was signed o ff IAW 43 . 9 and 
that it is required to be signed off IAW with 43 . 11 . 

The quest ion is do we follow t he r egulations and ensure t he logbook is signed 
off IAW 43 . 9 o r do we follow t he inspectors orders to have the loqbooks signed 
o ff IAW 4 3 . 11 ? 

Sincerely, 
Wal lace Frelander 

Sent from my iPad 




