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Re: Clarification of the Flight Time Requirement of 14 C.F.R. §61.I 29(a)( 4) 

Dear Mr. Grannis: 

This is in response to your letter dated February 25, 2016 in which you requested a legal 
interpretation of Title 14, Code of Federal Regulations (14 C.F.R.) §6l.129(a)(4). 
Specifically, you sought clarification as to whether under 14 C.F.R. §61.129(a)(4) it is 
permissible to log and combine solo flight time hours with flight time hours performing the 
duties of a pilot in command with an authorized instructor on board to total 10 hours. You 
also state that your question arises because there are two groups of CFis, each group 
claiming a different interpretation; one group allows the combination of hours and the other 
does not. 

Section 61.129(a)(4) provides, in pe1iinent part, that a person who applies for a commercial 
pilot ce11ificate with an airplane category and single-engine class rating must log at least 250 
hours of flight time. as a pilot that consist of at least ten hours of solo flight time in a single 
engine airplane or IO hours of flight time performing the duties of pilot in command in a 
single engine airplane with an authorized instructor 011 board. 

The language of the requirement in §6 1.129(a)(4) is clear that a pilot must choose either to 
log the 10 hours as solo flight time or log the l O hours as fl ight time performing the duties of 
pilot in command with an authorized instructor on board. ln the case of §61.129( a)( 4) 
neither the preamble nor the rule introduced language indicating that logging a combination 
of hours is acceptable to satisfy this requirement. Where the FAA has found that a 
combination of alternatives stated in the rule is acceptable to achieve the required number of 
hours, it has specifically included alternative language in the rule such as "or any 
combination thereof' (see e.g. 14 C.F.R. 61.16l(a)(3), (4); 61.159(a)(5)) . Therefore, given 
the clarity of the language §61 .129(a)(4) and the absence of language in the rule allowing 
for logging a combination of hours, a pilot must choose to log all ten hours as solo flight 
time in a single engine airplane or, in the alternative, log all ten hours performing the duties 
of a pilot in command in a single engine airplane with an authorized instructor on board. A 
combination of hours is not permissible under the mle. 
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This response was prepared by Melissa Crain, an attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel and coordinated with the General A via ti on and Commercial 
Division of the Flight Standards Service. If you have any additional questions regarding this 
matter, please contact my office at (202) 267-3073. 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations 



U.S. Depa1tment of Transportation 

Federal Aviation Administration 

Office of Chief Counsel 
800 Independence Ave., S.W. 

Washington, D.C. 20591 

Dear Counsel: 

Febrnary 25, 2016 

This letter requests interpretation of 14 C.F.R. § 61.129(a)(4) Ten hours of solo flight time in a single engine 
;:iirplane OR 10 hours of flight time performing the duties of pilot in command with an authorized instructor on 

board .... The word OR, is my emphasis. I am seeking the correct interpretation. 

As 1 read the syntax establishing this requirement, the FAA appears to be applying the exclusive "OR" to mean 
one is allowed to choose 10 hours solo OR alternatively, 10 hours flight time with an authorized instructor on 
board, but not a combination or mix of the two, e.g., six hours solo and four hours with an authorized instructor. 
I presume that the elliptical construction of not using "either" as the lead word is purposeful to ensure the word 
"OR" connotes mutually exclusive requirements. Otherwise, I would expect that if a combination of the two 
alternatives were intended, then some additional wording such as "or a combination of ... to total 10 hours." I 
base this assertion on the General Counsel's statement in Olshock-Panam3 interpretation dated March 16, 2007: 
"The requirements of section § 61. l29(a)(4) may be met either by "Ten hours of solo flight time" or "10 hours 
flight time performing the duties of pilot in command .. . with an authorized instructor" ... " 

There are two groups of CFls, each group claiming a different interpretation, due in part to the confusion caused 
by the construction of the sentence, i.e., does "OR" connote exclusive "OR" or the inclusive and combinational 
"OR." 

One group requires the student to complete and log all l O hours solo OR to complete and log all l O hours of 
flight time perfonning the duties of pilot in command with an authorized instructor on board. No ability to 
combine the two altemative requirements to total IO hours. 

The other group asserts that it is proper to log and permissible to combine solo hours with the flight time hours 
performing the duties of pilot in command with an authorized instructor on board to total 10 hours. If this 
interpretation is incorrect, then the concern is substantial and material in the student meeting properly the 
required aeronautical experience for the pilot certificate. On the other hand, if the alternate interpretation is 
correct, then the conflict in interpretation is moot. 

Respectfully, 

A!.4##~,, }~ ~ 
· William W. ~~ 

Certificated Flight Instructor· · · 
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