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U.S. Department 
of Transportation 

Federal Aviation 
Administration 

JON 3 0 2016 
Mr. William Grannis 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

Re: Clarification of Requirements for Logging Cross-country Time to meet aeronautical 
experience for pilot certificates, 14 CFR §61.1 (b) 

Dear Mr. Grannis: 

This is in response to your letter dated April 6, 2016 in which you requested a legal 
interpretation of how cross cross-country time to meet aeronautical experience for pilot 
certificates is to be logged. Specifically, you ask "does one log actual airbome flight time 
[time acquired during flight, FAR 61.1] during cross country or does one log total pilot time 
of the flight as defined by FAR 1.1 where pilot time logged is the same as cross country time 
logged[?]" 

When logging cross-country time to meet aeronautical experience requirements for pilot 
certificates, "flight time" as defined in § 1.1 of Title 14 of the Code of Federal Regulations 
(14 CFR) should be used. Flight time is defined as (1) [p]ilot time that commences when an 
aircraft moves under its own power for the purpose of flight and ends when the aircraft 
comes to rest after landing; or (2) [f]or a glider without self-launch capability, pilot time that 
commences when the glider is towed for the purpose of flight and ends when the glider 
comes to rest after landing. 14 C.F .R. § 1. 1. 

Section 61.1 (b) of Title 14 of the Code of Federal Regulations (14 CFR) defines cross­
country time for the purpose of meeting different aeronautical experience requirements. In 

· relevant paii, it is defined as "time acquired during flight." In your request, you define "time 
acquired during flight" as "actual airborne flight time." Neither § 61.1 nor § 1.1 define the 
term "time acquired during flight." However, in the 1997 Final Rule the FAA explained that 
it expanded the definition of cross-country time "to clarify what flight time may be logged as 
cross-country time for purposes of meeting certain aeronautical experience requirements for 
the ce1tificates and ratings issued under part 61." 62 FR 40888 (emphasis added). The 
FAA's use of the defined term "flight time" in conjunction with the explanation of the 
definition of "cross-country time" demonstrates that the FAA' s intent that "flight time" be 
used when logging cross-country time, despite the use of alternative terminology in the 
definition. Therefore, when logging cross-country time, "flight time" as defined in 14 CFR 
§ 1.1 should be used. 
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This response was prepared by Melissa Crain, an attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel and coordinated with the General Aviation and Commercial 
Division of the Flight Standards Service. If you have any additional questions regarding this 
matter, please contact my office at (202) 267-3073. 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations 



U.S. Department of Transportation 
VPrlPr~I Avi~ti0n Adn·1in1<:fr~tii:m 

Office of Chief Counsel 

800 Independence Ave., S.W. 
Washington. D.C. 20591 

Dear Counsel: 

April 6, 2016 

This letter requests interpretation on logging cross country time to meet aeronautical experience for pilot 
certificates. The request hac, its genesis in a Facebook aviation discussion group where comments are 

offered as to whether one logs cross country as PILOT [TOT AL] TIME as defined in FAR 1.1 using 

airplane Hobbs time, or airborne, cross country time defined in 61.1 as ' 'TIME ACQUIRED DURING 

FLIGHT- ... " by subtracting tach [ground] time, or an arbitrary time, from the Hobbs time to log cross 
country time acquired during flight. 

1. In one case an instructor at a flight school was instructed to count tach time as cr~ss country 

time & Hobbs would be total pilot time. 

2. A question was proffered asking if there is or is not any regulatory justification for logging legitimate 

XC time any differently than total flight time. 

3. One individual opined the experience where DP Es discount time when they see the cross country 

time for a flight matching the total Hobbs time for that flight. 

4. Another recounted where OPE s walking away from check rides because the student fell short on 

cross country time after the OPE arbitrarily subtracted "time on the ground" from the Hobbs. 

5. Finally, I am unaware of any FAR or FSIMS giving authority to an ASI or DPE to capriciously and 

arbitr·arily remove 0.2 hours or any other subjective time from an applicant's logged cross country 

time resulting in dP.nial of thP. r, r;:icti<:;:il tP.c;t hP.r:,rnc;P. loggP.d r:ross cnuntry timP. P.~11;:ilP.d loggP.d pilot 

time. I have never observed such occurrence in my three decades of flight instruction. 

It appears that the correct logging of cross country pilot t ime for meeting aeronautical experience needs to be 

clarified, that is, does one log actual airborne flight-time [time acquired during flight-; FAR-61--.1-1 dur-ing-Gross--­

country or does one log total pilot time of the flight as defined by FAR 1.1 where pilot t ime logged is the same 

as cross country time logged. 

Respectfully, 

,4/~~~~ff ~ 
Certificated Flight Instructor 




