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Re: Rest requirements under 14 C.F.R. § 135.267(b) and (d) 

Dear Mr. Kleiner: 

800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter responds to your May 24, 2016 request for clarification with regard to rest 
requirements provided in 14 C.F.R. § 135.267(b) and (d). 

You present a hypothetical schedule concerning a pilot who provides a list of prospective 
days to a certificate holder, in which he is available for assignment. You state the 
available period of Monday through Friday consists of the pilot going home after an 
assignment on Monday, and is not called for another assignment until Thursday. Your 
scenario also includes the fact that the pilot is not required to answer phone calls from the 
certificate holder, or may opt to answer his phone but decline to take an assignment. You 
cite the "moving consecutive 24-hour limitations" principle and ask whether this type of 
schedule complies with the requirements of§ 135.267(b) and ( cl). You also ask whether a 
pilot who calls the certificate holder's operator back after seeing a missed phone call on 
his phone is permissible under the "one phone call policy." 

As explained in the following summary of the applicable regulatory provisions and prior 
FAA legal interpretations, the answer to your question depends upon whether the period 
of Monday through Friday is considered rest, such that the "rest" is determined 
prospectively. In addition, the "one phone call policy" analysis applies to decisions to 
return phone calls. 

"Duty" and "Rest" Under§ 135.267 

Section 13 5 .267 (b) provides that a one-pilot crew, not in a regularly assigned duty period, 
may not exceed 8 hours of :flight time during any 24 consecutive hours. Each flighHime 
assignment must provide for at least 10 consecutive hours of rest during the 24-hour 
period that precedes the planned completion time of the assignment. In addition, under 
the "moving 24 consecutive hour" limitations of§ 135.267(b), operators may use a duty 
or on-call schedule that requires pilots to respond and report for duty at varying times 
from day to day. Although§ 135.267 does not contain an explicit duty time limitation, 
crewmember schedules must fulfill the rest requirements of§ 135.267(d). The FAA has 
consistently interpreted the te1m "duty" for purposes of§ 135.267 to mean actual work 
for an air carrier or present responsibility to work should the occasion arise. Legal 



Interpretation to Mr. David Bodlak from Donald P. Byrne, Chief Counsel, Regulations 
and Enforcement Division (Oct. 28, 1991 ). 

Regarding rest, a pilot's rest for purposes of§ 135.267 must be (1) continuous, (2) 
determined prospectively (i.e., known in advance),'and (3) free from all restraint by the 
certificate holder, including freedom from work or freedom from present responsibility 
from work should the occasion arise. The hypothetical scenario you present for 
consideration does not clarify whether the pilot's rest would be determined in advance; 
the scenario only states the pilot may be considered for assignments at various times. 
Therefore, based on the scenario you posit, the FAA cannot determine whether the rest is 
determined prospectively, or known in advance. 

For purposes of§ 135.267, the period of rest cannot consist of required on-call or standby 
status while awaiting a possible assignment of flight duty throughout the entire 24-hour 
day. See, e.g., Legal Interpretation to Mr. Sean Masterson from Mark W. Bury, Acting 
Assistant Chief Counsel for International Law, Legislation, and Regulation (2013); Legal 
Interpretation to Mr. Daniel Berry from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief 
Counsel for Regulations (May 22, 2009). A 24-hour on-call schedule cannot meet the rest 
requirements of 135.267(d) because, in such a situation, the rest period is not known in 
advance nor is it free from all restraint. 

One Phone Call Policy 

You also ask, when a pilot who sees a missed call from the certificate holder on his phone 
and decides "of his own volition" to call the operator back, whether such an action would 
be consistent with the "one phone call policy." The definition of "duty" includes the 
obligation to return phone calls. The pilot has the option to answer one phone call during 
a rest period without disrnpting the rest period. The one phone call exception applies 
when the certificate holder makes contact with the pilot one time by telephone, pager or 
the like. Legal Interpretation to Mr. James W. Johnson from Donald P. Byrne (Nov. 7, 
2003). Overall, "duty" is defined as including an obligation to answer a phone call 
because the crewmember is not free from all restraint, and therefore fails the third prong 
of the "rest" definition provided above. Id .. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you 
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This letter has been 
prepared by Katie Inman, Operations Law Branch, Office of the Chief Counsel and 
coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards Service. 

Sincerely, 

CT/)U~ 
Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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Federal Aviation Administration 
Office of the Chief Counsel 
800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

Dear Sir or Madam, 

Arnold J. Kleiner 

I am requesting clarification of an earlier interpretation given by your office of 14CFR § 135.267. In your 

interpretation given to Mr. Jimenez, dated June 9, 2011, you state that "Under the 'moving 
consecutive 24 hour' limitations of 14CFR § 135.267 (bl, operators may use a duty or on-call schedule 
that requires pilots to report for duty at varying times from day to day" . 

I would like to present a hypothetical scenario for your consideration to determine if, in your opinion, it 

complies with 14CFR § 135.267 (b) and (d): 

A pilot gives an operator a list of days that he Is available to fly in any given month. The first week of 
that month, he is available Monday through Friday. The operator calls the pilot in for assignment on 
Monda,}. The'-p'1iot goes home after the flight to start his rest period. Provided that the pilot is not 
required to answer his phone, and that the operator complies with the "one phone call policy", if that 

· pilot is not called for another assignment until Thursday of that same week, would he be considered in 
rest from the time he left on Monday until the time he showed up for the Thursday assignment? Again, 
this scenario is assuming that the pilot is not required to answer his phone and that he may answer his 
phone 'and turn down the assignment if he is not flt to take the flight (illness, less than 8 hours since his 
last alcoholic beverage, etc.) without any repercussions from the operator. 
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If t he operator and pilot (or pilots) adliere to this type of schedule, tloes it comply with all of the 

requirements of 14CFR § 135.267 (b) and (d}. 

One other question is, if the pilot does not answer his phone when the operator calls, but then a few 
minutes later sees on his phone that he missed a call from the operator, if he decides of his own volition 
to call t he operator back, would that still be considered in compliance with the "one phone call policy"? 
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