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Re: Clarification of the PIC Proficiency Check Requirements of 14 C.F.R. § 61.58 

Dear Ms. Oliver: 

This is in response to your letter dated February 5, 2016, in which you sought clarification 
of 14 C.F.R. § 61.58(d)(2). You explained that you represent a part 91 aviation department 
that operates a Gulfstream G280 and a Gulfstream G 150. You recently sent one of your 
pilots who is already type rated in the G 150 to Flight Safety where he successfully 
completed the initial G280 course thereby satisfying the PIC proficiency check requirements 
of§ 61.58(a)(l) and (2) for the 0280 aircraft. You asked if, under§ 61.58(d), the PIC 
proficiency check requirements of§ 61.58(a)(l) and (a)(2) are also met for the 0150 aircraft 
based on the pilot's satisfactory completion of the practical test for a type rating in the 0280 
aircraft. 

Under§ 61.58(a), no person may act as PIC of an aircraft that is type certificated for more 
than one required pilot flight crewmember or is turbojet-powered unless (1) within the 
preceding 12 calendar months, the pilot has completed a proficiency check in an aircraft that 
is type certificated for more than one required pilot flight crewmember or is turbojet­
powered, and (2) within the preceding 24 calendar months, the pilot has completed a 
proficiency check in the particular type of aircraft in which the person will serve as PIC that 
is type certificated for more than one required pilot flight crewmember or is turbojet­
powered. 

Section 61.58(d)(2) states that the PIC proficiency check required by§ 61.58(a) may be 
accomplished by satisfactory completion of the practical test required for a type rating, in an 
aircraft that is type certificated for more than one required pilot flight crewmember or is 
turbojet-powered. 

The PIC proficiency check specified in§ 61.58(a)(l) may be accomplished in an aircraft of 
the same category and class, rather than of the same type, f rovided the aircraft is type 
certificated for more than one required pilot crewmember. 38 Fed. Reg. 3156 (Feb. 1973 ). 

1 In 2011, the FAA revised § 61.58 to require pilot-in-command proficiency checks for pilots who act as PIC of 
turbojet-powered aircraft. 76 FR 54095 (Aug. 31, 2011). As revised, a pilot who acts as PIC ofan aircraft type 
certificated for more than one required pilot flightcrew member may also complete the 12-month proficiency 
check under §61.58(a)(I) in an aircraft that is turbojet-powered. 
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However, the PIC proficiency check specified in§ 61.58(a)(2) must be accomplished in the 
same category, class and type of aircraft in which the pilot will be serving as PIC. Id. 
Therefore, under§ 61.58(d), the pilot's satisfactory completion of the practical test in the 
G280 aircraft may satisfy the requirement of§ 61.58(a)(l) for the G 150 aircraft, but it would 
not satisfy the requirement of§ 61.58(a)(2) for the G 150 aircraft. In order to act as PIC of 
the G150 aircraft, the pilot would have had to have accomplished, within the last 24 calendar 
months, a PIC proficiency check in an aircraft of the same category, class, and type as the 
G 150. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
fiuiher assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared 
by Katie Patrick, Attorney in the Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, 
and coordinated with the General Aviation and Commercial Division of the Flight Standards 
Service. 

Sincerely, 

~(L~~QA 
Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations 
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February 5, 2016 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel 
Federal Aviation Administration 
Office of the Chief Counsel, Room 915 
800 Independence Ave, SW 
Washington D.C., 20591 

Dear Ms. Peter, 

VIA Fax: 202-267-7971 

I represent a Part 91 Aviation department that operates a Gulfstream G280 and a Gulfstream 
G150 aircraft. We recently sent one of our pilots, who is already type rated in the G150, to 
Flight Safety where he successfully completed the initial G280 course satisfying FAR 61.58 
section (a) (1 ), (2) for this aircraft; 

Per FAR 61.58 (a) Except as otherwise provided in this section, to serve as pilot in command 
of an aircraft that is type certificated for more than one required pilot flight crewmember or is 
turbojet-powered, a person must-
(1} Within the preceding 12 calendar months, complete a pilot-in-command proficiency check 
in an aircraft that is type certificated for more than one required pilot flight crewmember or is 
turbojet-powered ; and 
(2} Within the preceding 24 calendar months, complete a pilot-in-command proficiency check 
in the particular type of aircraft in which that person will serve as pilot in command, that is type 
certificated for more than one required pilot fl ight crewmember or is turbojet-powered. 

We respectfully request an interpretation from FAA legal counsel to determine if, with the initial 
type rating in the G280, the requirements are also now met for the PIC proficiency for the 
G150 and based on section (d), (2); 

d) The pi lot-in-command proficiency check requi red by paragraph (a) of this section may be 
accomplished by satisfactory completion of one ·of the following: . . . . ' . 
(2) The practical test required for a type rating, in an aircraft that is type certificated for more 

than one required pilot fl ight crewmember or is turboj~t-powered ; 

Sincerely; 

/\ .r-·S·) /? V C(J/\_1-- - (~"~ ( \ 
Vanessa Oliver · 
Manager Aviation Department 
Alpha Technologies, Inc. 
3767 Alpha Way 
Phone: 360-392-2291 Fax: 360-392-2400 

member ol The itl!}ll:m Group" 


