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U.S. Department 
of Transportation 

Federal Aviation . , . 
Administration · 

JUN 16. 2016 
Richard D. Remsen 

Dear Mr. Remsen: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This is in response to your February 15, 2016 letter asking whether, in a flightcrew of 
three pilots, 14 C.F.R. part 117 requires a landing pilot to "take a break during a certain 
period of the flight regardless of his personal choice." 

Your letter cites the Nelson interpretation issued on September 3, 2015, which addresses 
a four-person crew. You state the provisions of the regulations that set forth requirements 
for in-flight rest apply more suitably to flightcrews of four pilots, rather than three. You 
also state captains often assign a particular break to the pilot who will be landing the 
aircraft, yet the pilot landing rarely volunteers to choose the "last break." Based on these 
factors, you ask whether the Federal Aviation Administration (FAA) intends to require a 
landing pilot to take a break, notwithstanding personal choice or the perceived need for a 
break. The answer is yes; the regulations require the landing pilot to take a break close to 
the time he or she will be landing the aircraft. 

As you know, part 117 contains a set of flight, duty, and rest regulations that apply to all 
part 121 passenger operations, as well as ce1iain operations under part 91. 1 These rules 
limit the length of a flightcrew member's daily flight duty period (FDP). Daily FDP 
limits for augmented operations, as described in your request for interpretation, are 
codified at § 117.17 and Table C. Specifically, § 117 .17( c )(1) prohibits certificate holders 
from assigning, and flightcrew members from accepting, an assignment unless two 
consecutive hours in the second half of the FDP are available for in-flight rest for the 
pilot who flies the aircraft during landing. Table C includes a cha1t distinguishing 
between three- and four-pilot compositions, to provide higher maximum FDPs for crews 
of four pilots. As explained in the FAA's preamble adopting the provisions of Table C, 
the maximum FDPs permissible for three-pilot crews are distinct from the maximums 
applicable to four-pilot crews because, "in a three-pilot crew, each pilot spends more time 
piloting the aircraft." 77 Fed. Reg. 330,368 (Jan. 4, 2012). Three-pilot crews spend less 
time resting; therefore, Table C sets fmth lower FDP limits for such crews. This 
distinction between three- and four-pilot crews in Table C indicates the provisions of 
§ l l 7.17(c)(l) are not more suitable for four-pilot crews, but rather demonstrates the 

1 14 C.F.R. § 117.1. 



FAA' s consideration for different compositions of flightcrews. The FAA addressed both 
types of flightcrew compositions in its rule, and explained its rationale for the distinction 
in the preamble that describes the requirements. 

As the FAA stated in its 2012 adoption of the changes to § 117.17 ( c )( 1 ), the section 
allows air carriers flexibility with scheduling flight segments for augmented FDPs, while 
ensuring the landing flightcrew member receives at least two hours of continuous rest 
close to the time he or she will be landing the aircraft. The Nelson interpretation to which 
your letter refers is consistent with this description. Regardless of whether the landing 
pilot is part of a three- or four-pilot crew, and regardless of his or her personal choice, the 
landing pilot must have an opportunity for rest that is consistent with the plain language 
of 117. l 7(c)(l) and Table C. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you 
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This Jetter has been 
prepared by Katie Inman and Robert H. Frenzel, Manager, Operations Law Branch, 
Office of the Chief Counsel and coordinated with the Air Transportation Division of 
Flight Standards Service. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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i~iatk V·l. Bury Deputy Chief Counsel 
Office of the Chief Counsel 
800 Independence Avenue SW 
Washington, DC 20591 

Feb 15, 2016 

-· . : 

Subject.Part 117~17(c)(l) Interpretation R~gar<ling.In-~Flight Rest for an 
AU:~ent:ed ·crew . 

Dear Mr. Bury., 

The Nelson Legal interpretation letter of Sept. 3., 2015 only addresses a 4 pilot 
crew. The problem I have.seen below occurs mostly on a3 pilot crew. Rights 
with 4 pilots seem to naturally fit better into the 
FAR. 

The FAR says the break must be "available n during the last half of the flight 
for the pilot landing. Numerous Capt's are now assigning a 
particular break to the pilot landing. I have rarely .seen the pilot landing 
voluntarily choose the "last break.11 during my 28 years of augm.ented crew 

--"-·-· ,----experieuce; · .. •And··to,accomplish'this·, the Capt'is-mually splitting up the break 
of the 3rd crew.member~ again sometµing we have not done in the past. Is it 
the FAA's intent to require a landing pHot to take a break during a certain 
period of the flight regardless of his personal choice? 

Thank.you~ 

Rich Remsen 



U.S. Oepartm~nl 
of Transportation 

Federal Avfallon 
AdmJnishafion 

SEP 3 2015 
Todd Nelson 

I 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave .. s.w. 
W.ishinglon, D.C. 20591 

Subject: Part l 17 .17 Interpretation Regarding Jn-FJigh.t Rest for an Augmented Crew 

Dear l'vfr. Nelson: 

This letter is provided in response to your April 12, 2015 request for a legal intexprctatiou 
regarding in-flight r~st for an augmented ctew. The provisioo at issue is 14 CFR 
§ l l7.17. The regulation stat.es that "two consecutive hours in the second half of the 
flight duty period f must be] available for in-flight rest for the pilot flying the aircraft . 
during Ianding.0 14 C.F,R. § ll7.l 7(c)(l). In addition> "ninety consecut.lve minutes [for 
in~ flight .test rnust be 1 available,'i fot the pilot perfonning monitoring duties during 
landing. § l l 7.17(c)(2). 

ln your request for interpretation, you asked a variety of questions about a sjn,gle scenario 
i:o which an. augroen.te<l or~w of four is sche<ll.lled to operat~ a flight from Newark, NJ 
(EWR.) to Mumbai, India (BOM). The flight time is scheduled at 15 hours in length and 
the flightcrew has detennin.edr during the J.:rre-tlight briefing~ that two rest breaks wiH be 
taken fo. flight Each break amounts to 6:30 hours il'1 length and each flight.crew member · 
is offered the oppm1unity to choose which break he or she wishes to take. We \vill 
.as:mme; fo:r the putposts of this inte.11,retation"' that one ,:est break happens in the .first half 
of the flight, and the second happens during the second half of the llight. We. wlll also 
assume that the 15 hour flight is the entire flight duty period ("FD.P''). Your questions 
will be answered in th.e below paragraphs. 

L The first question you asked k 1(Given the above scenario, i~ the flying ci:ew 

required to take the second oftl1e two breaks in order to comply with FAR 

1 l7.17(c)?" 

The answer is Jes, for those t1ightcrew mcmbe~ who are flying the plane during laudfog. 
That tlig~rew rn®b~I would have to take the second bre-<Uc, although it would not ha-v.e 
to be the full 6 llO\\rS and 30 minutes ~,only the twc consecutive hours are required by the 
rule for the individual flying the plane during landing, ff the flightc:i:ew n1ember is 
monitoring the airC.raft during landing_, ninety minutes are requfred during tl1e cow:se of 
the flight and the break could be taken at any polnt. 



2. The second question you asked is: "Does the term 'available' ,ts u.sed in FAR 

l l 7 .17 require the crewmember to in fact be on break :for the; time outlined in 
FAR 117.17?» 

The answer ii; yes. The preamble to the iinaJ i:ul.e establishing§ l l 7.17(c){l) aud (2) 
sp~cifically .states thal this section "require,-.. two hours ·of in-flight rest in the second half 
of the I<'b.P for the pilot who will be flying the aircraft during landing . .,t 

3. Tb~ third question. you asked is: "If the flying cre,,.vmembers do not act·ually take 
any rest opportunities during the second half of the fiiW::t, are they operating in 

violation of FAR 11 7.17?'' 

The crewmember would be opei:ating in violation of§ 117 .17( c )(I) and (2) assuming the 
.flightcrew members at issue are those who are operating the landing. According to the 
plain language of the ·rule, if rhe can:ier provided rest o_pportunities a11d the flying 
cre~'IJlember did not take any r.est opportwuties; the flying crewmember would not be 
pem1itted to accept an assignment. As lon.g as the carrier provided the rest opportunity, 
the carriet· is not in violation. If the carrier did. i~ot provide. the rest 9pportunity but makes 
the assignment available to that crew member, then the carrier is in violation of 
§ ll.7.17( l~)(l) and (2). 

We appreciate your patience and tn.ist that the above responds to your concerns. lf you 
need further assistance, .. please contact our office at (202) 267-3073. This letter was 
prepared by Courtney Freeman, an attorney in the Regulations Division of the Office of 
the.Chief Co,unsel, an.d coordinated with the Air Transportation. Division of .Might 
Standards Service. 

Sincerely, . 

or~~~ 
Lorelei Peter 
Acting Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 

1 Flightcrew Member Duty atJd Rest Requirements, '/7 'FR 330-01 at 6 I, emphasis added. 
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