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Re: Use of a foreign pilot license while operating a U.S.-registered aircraft outside the 
United States 

Dear Mr. Audoore: 

This letter responds to your request for a legal interpretation dated October 1, 2014. You 
have asked about the use of a foreign pilot license when operating a U.S.-registered civil 
aircraft within a foreign country. 

Section 61 J(a) of Title 14 of the Code of Federal Regulations permits a pilot, when 
operating a U.S.-registered aircraft within a foreign country, to use a pilot license issued by 
that country. 

Prior to 1966, FAA regulations stated that, within the United States, no person was 
permitted.to act as pilot in command of a U.S.-registered aircraft unless the pilot held a 
current pilot certificate with the appropriate ratings issued under 14 C.F.R. part 61. In a 1966 
final rule, the FAA removed the words "within the United States," thereby requiring a pilot 
to hold a U.S. pilot certificate when operating a U.S.-registered aircraft outside the United 
States. 31 FR 8354 (June 15, 1966). The FAA explained that the rule change was to assure 
that operations ofU.S.-registered aircraft outside the United States conf01med to U.S. 
obligations under the 194.4 Chicago Convention on International Civil Aviation (the 
"Chicago Convention"). Specifically, Aliicle 32 of the Chicago Convention requires that the 
flightcrew members of every aircraft engaged in international navigation must hold a 
ce1iificate of competency and licenses issued or rendered valid by the State in which the 
aircraft is registered. In addition to requiring a U.S. pilot certificate when operating a U.S.­
registered aircraft outside the United States, the 1966 final rule introduced the cunent 
provision that permits a person to use a pilot license issued by a foreign country when 
operating a U.S.-registered aircraft within that country. 

You have asked whether "within a foreign country" refers to the legal borders of a country 
(i.e. landmass and tenitorial waters) or the Flight Information Region that would include the 
sea outside the territo.ial waters. 
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The FAA is required to act consistently with U.S. obligations under international 
agreements. 49 U.S.C. § 40105 (b). The Chicago Convention uses the te1m "State" rather 
than "com1try" when addressing a contracting State's responsibilities. Under Article 2 of the 
Chicago Convention, a State's territory is "deemed to be the land areas and territorial waters 
adjacent thereto under the sovereignty, suzerainty, protection, or mandate of such State." As 
such, the FAA considers operation "within a foreign country" to be operation within the 
territory of a State. Although a country may be responsible for providing navigation services 
outside its ten-itory, the FAA would not consider operations of a U.S-registered airplane in_ 
those areas to be an operation "within that country" for the purpose of§ 61.3. Thus, the 
operation described in your request would require the pilot to hold a pilot certificate issued 
by the FAA. 

This response was prepared by Anne Moore, an attorney in the Regulations Division of the 
Office of the· Chief Counsel, and coordinated with the General Aviation and Commercial 
Division of the Flight Standards Service. If you have any additional questions regarding this 
matter, please contact my office at (202) 267-3073. 
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