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Dear Mr. Crowe: 

This letter responds to your February 6, 2015, request for a legal interpretation on whether a 
private pilot applicant must have a valid medical certificate under 14 C.F.R § 61.39(a)(4) 
under various training and examination circumstances. In your letter you asked four 
questions and in a follow-up letter dated February 7, 2015, you asked a fifth question: (I) 
whether a private pilot applicant must have a medical certificate under§ 61.39(a)(4) if tbe 
examiner agrees to serve as pilot-in-command under§ 61.47(b)(l); (2) whether a private 
pilot applicant must have a medical ce1tificate in order to take an end-of-the-course test 
administered by a Chief Flight Instructor under prut 141 Appendix B in a course with 
examining authority; (3) whether the FAA may issue a private pilot certificate under the 
above circumstances; ( 4) whether a student may emoll and train in the flight portion of a 
pait 141 Appendix B approved course without a medical certificate, excluding the solo 
portion of the training course; and (5) whether a second-class medical certificate issued 
with the limitation "valid for student pilot purposes only" is sufficient to meet the 
prerequisites in order to take a private pilot practical test. We will address each of your 
questions in more detail below. 

Your first question was whether, under§ 61.39(a)(4), a private pilot applicant must have a 
medical certificate during a private pilot practical test if the examiner agrees to serve as 
pilot-in-command under§ 61.47(b)(l). The short answer is yes. Section 61.39(a)(4) 
requires that an applicant "hold at least a third-class medical certificate, if a medical 
certificate is required," as a prerequisite for a practical test. Section 61.23(a)(3)(vi) requires 
that an applicant "must hold at least a third-class medical certificate when taking a practical 
test in an aircraft for a recreational pilot, private pilot, commercial pilot, or airline pilot 
certificate." Therefore, under§ 61.39(a)(4), in conjunction with§ 61.23(a)(3)(vi), an 
applicant must have at least a third-class medical ce1tificate during a private pilot practical 
test. The regulations make no distinction between the examiner acting as pilot-in-command 
or the applicant acting as pilot-in-command. Therefore, a private pilot applicant must have 
at least a third-class medical ce1tificate under§ 61.39(a)(4) and§ 61.23(a)(3)(vi) in order to 
take a practical test, even if the examiner agrees to serve as pilot-in-command during the 
practical test. 
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Your second question was whether a private pilot applicant must have a medical ce1tificate 
in order to take an end-of-the-course test administered by a Chief Flight Instructor under 
part 141 Appendix B in a course for which the pilot school holds examining authority. The 
short answer is yes. Section 61.39(a)( 4) requires that an applicant "hold at least a third-class 
medical certificate, if a medical ce1tificate is required," as a prerequisite for a practical test 
and § 61.23(a)(3)(vi) requires that an applicant "must hold at least a third-class medical 
certificate when taking a practical test in an aircraft for a recreational pilot, private pilot, 
commercial pilot, or airline pilot ce1tificate." An end-of-the-course test under part 141 
Appendix Bis a practical test, if the pilot school holds examining authority. Therefore, 
under§ 61.39(a)(4) and§ 61.23(a)(3)(vi), an applicant must have at least a third-class 
medical certificate in order to take an end-of-the-course test. 

Your third question was whether the FAA may issue a private pilot ce1tificate to an 
applicant who does not have a medical ce1tificate. The short answer is no. Section 
61.39(a)(4), in conjunction with§ 61.23(a)(3)(vi), require that an applicant for a practical test 
have at least a third-class medical certificate. As explained above, an applicant may not take 
the private pilot practical test without at least a third-class medical certificate. Therefore, 
the FAA may not issue a _private pilot cett.ificate under the above circumstances because, 
without a medical ce1tificate, the applicant is not eligible for the practical test necessary to 
obtain a private pilot certificate. 

Your fourth question was whether a student may emoll and train in the flight portion of a 
part 141 Appendix B approved course, excluding the solo po1iion of the training course, 
without a medical certificate. The sho1t answer is yes. Excluding the solo portions of the 
training, an applicant may enroll in, train in, and complete the flight portion of a pait 141 
Appendix B approved course without a medical certificate, with a Certificated Flight 
hlstrnctor aboard the aircraft. Therefore, an applicant may enroll in and train in the flight 
portion of a part 141 Appendix B approved training course without a medical certificate; 
however, the applicant would be unable to complete all of the required training because the 
applicant may not fly solo. 

Your fifth question was whether a second-class medical certificate issued with the limitation 
"valid for student pilot purposes only" is adequate to meet the prerequisHes in order to take a 
private pilot practical test. The sh01t answer is no. A medical ce1iificate with the limitation 
"valid for student pilot purposes only" has a validity period tied to its use for "student pilot 
purposes." When an applicant advances to the point of taking the private pilot practical test, 
which is not a "student pilot purpose," then the medical certificate reaches the end of its 
validity period and the applicant must complete a medical flight test (MFT) in order to 
satisfy the requirements of§ 67.401 ( a). Section 67.401 ( a) states that: 

At the end of its specified validity period, for grant of a new Authorization, the 
person must again show to the satisfaction of the Federal Air Surgeon that the duties 
authorized by the class of medical certificate applied for can be performed without 
endangering public safety during the period in which the Authorization would be in 
force. 



Therefore, a second-class medical certificate issued with the limitation "valid for student 
pilot purposes only" is not adequate to meet the prerequisites in order to take a private pilot 
practical test and an applicant must complete an MFT before taking the private pilot 
practical test. 
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This response was prepared by Benjamin Borelli, an attorney in the Regulations Division of 
the Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the Airman Certification and 
Training Branch (AFS-810) of the Flight Standards Service and with the Aerospace Medical 
Ce1tification Division (AAM-300). If you need fmther assistance, please contact our office 
at (202) 267-3073. 


