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Dear Mr. rowe: 

This letter responds to your June 18, 2015, request for clarification a legal interpretation on 
whether an end-of-the-course test administered by a school with examining authority under 
14 ode of ederal Regulations (CPR) part 141 Appendix B is considered a practical test for 
the purposes of requiring a meilical certificate as a prerequisite for that test. The short 
answer to your question is yes, an end-of-the-course test under part 141 administered by a 
school with examining authority is a practical test and therefore a medical certificate is 
required as a prerequisite to the test. 

Part 61.1 defines a practical test as follows: 

Practical test means a test on the areas of operations for an airman certificate, rating, 
or authorization that is conducted by having the applicant respond to questions and 
demonstrate maneuvers in flight, in a flight simulator, or in a flight training device. 

Under § 141.67( a) a pilot school that holds examining authority may recommend the 
issuance of a certificate or rating to a person "who does not take the FAA knowledge or 
practical test if certain requirements are met. Among those requirements, the tests given by 
the school "must be approved by the Administrator and be at least equal in scope, depth, and 
difficulty to the comparable knowledge and practical tests prescribed by the Administrator 
under part 61[.J" 14 .F.R. § 141.67(c). 

Part 141 repeatedly refers to an end-of-the-course test administered by a school with 
examining authority as a' practical test.' 1 For example, in§ 141.67 it states: 

( d) A pilot school that bolds examining authority may not use its knowledge or 
practical tests if the school: (1) [k]nows or has reason to believe, the test has been 

1 The FAA also previously interpreted end-of-the-course tests administered by a school with examining 
authority to be practical tests for the purpose of renewing a pilot school certificate. See Legal Interpretation to 
Mr. Jared Testa from Rebecca Mac Pherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (JuJy 1 2011 ). 



compromised; or (2) [i]s notified by an FAA Flight Standards District Office that 
there is reason to believe or it is known that the test has been compromised. 

[ ... ] 

(f) Except for pilot schools that have an airman certification representative, when a 
student passes the knowledge test or practical test, the pilot school that holds 
examining authority must submit that student's airman application file and training 
record to the FAA for processing for the issuance of a permanent airman certificate. 

2 

An end-of-course test under part 141 is a test on the areas of operations for an airman 
certificate, rating, or authorization that is conducted by having the applicant respond to 
questions and demonstrate maneuvers in flight, in a flight simulator, or in a flight training 
device. In addition, an end-of-course test administered by a school with examining authority 
under part 141 may result in the issuance of an airman certificate or rating by the FM 
without further testing. Therefore, an end-of-the-course test under part 141 is a practical test 
when administered by a school with examining authority. 

Section 61.39 lists the prerequisites to be eligible for a practical test. Paragraph (a)(4) 
requires that an applicant hold at least a third-class medical certificate as a prerequisite to 
taking the practical test. As explained above, an end-of-of-course test administered by a 
school with examining authority under part 141 is a practical test and therefore an applicant 
must hold at least a third-class medical certificate as a prerequisite to taking that end-of-the­
course test. 

This response was prepared by Benjamin Borelli, an attorney in the Regulations Division of 
the Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the Airman Certification and 
Training Branch (AFS-810) of the Flight Standards Service. If you need further assistance, 
please contact our office at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

~~~ 
Lorelei Peter 
Acting Assistant Chief Counsel for Regulations 


