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Dear Mr. Gomez: 

This letter is provided in response to your request for a legal interpretation sent to me on 
September 24, 2014. In yo ur request for a legal interpretation, you sought to clarify the pilot 
age Limitations applicable to domestic and international operations conducted under parts 
125 and 135 of title 14 of the Code of Federal Regulations (CFR). 

Specifically, you state, "This letter is to request legal interpretation regarding International 
Flights conducted out of South Florida into the Caribbean with our Part 125 Air Operator 
and our Pait 135 Air Carrier operations." Although you further question whether you may 
use pilots in your part 125 and 13 5 international operations that do not comply with "FAA 
8900.1 Volume 12, ICAO Annex 1 2.1.10 and Bahamas CAA Subpart B-14.020-Age 65 
Restriction ... ,, it appears that you are seeking specific information regarding pilot age 
limitations applicable to the pait 125 and part 135 operations you conduct. Accordingly, 
this response addresses the pilot age limitations applicable to those operations and enforced 
by the Federal Aviation Administration. 1 

Operations conducted under parts 125 and 135 must comply with the operating rules of the 
applicable part. Additional limitations on those operations when using a U.S. registered 
aircraft outside of the U.S. may be found in subpart Hof part 91. None of these parts, 
however, con1ain applicable pilot age limitations. Rather, pilot age limitations appl icable to 
certain part 125 and 135 operations can be found in part 61. 

1 Although operations conducted under parts 125 and 135 usillg U.S. registered aircraft must comply with the 
regulations pertaia ing to the tl ight and maneuver of aircraft of the foreigu country in which the operations take 
place (§ 91. 703(a)(2)), the FAA does not provide interpretations of the aviation rnles of foreign countries. You 
should contact the civil aviation authority of the Bahamas for interpretations of its aviation safety regulations, 
Further, FAA Order 8900. I contains directives and guidance information for Aviation Safety Inspectors and 
does not apply directly to regulated entities. 
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Part 61 provides pilot certification requirements as well as limitations regarding a pilot 's use 
of such certificate. Thus, pilots serving in part 125 or part 135 operations, while relying on 
a certificate issued under part 61, must also satisfy the requirements of part 61. 

Specifically, § 61 .3(j) establishes age limitations for pilots serving in ce1tain international 
operations using aircraft of U.S. registry, consistent with the standards found in Standard 
2.1. l 0 in Annex 1 (Personnel Licensing) to the Convention on International Ci vii A via ti on. 
Applying the requirements of this section, for single-pilot operations, no person may serve 
as PIC if that person has reached 60 years of age. See § 6 l.3(j)(2). For multi-pilot 
operations, no person may serve as a pilot if that person has reached 65 years of age. See 
§ 61.3(j)(l). Section 61.3(j)(2) also contains a requirement to pair a PIC who has reached 
age 60 with a pilot under age 60. However, as explained in a recent Federal Register notice 
the FAA is no longer enforcing this pilot pairing requirement. See 79 Fed. Reg. 67346 
(Nov. 13, 2014). There are no pilot age limitations in title 14 for pilots serving in operations 
conducted w1der parts 125 or 135 that remain within United States airspace for the entire the 
flight. 

The part 6 l pilot age limitations described above apply to pilots conducting operations using 
an aircraft of U.S. regish·y if those operations reflect the characteristics in one of the 
following paragraphs: 

(i) Scheduled international air services carrying passengers in turbojet powered 
airplanes; 
(ii) Scheduled international air services carrying passengers in airplanes having a 
passenger-seat configmation of more than nine passenger seats, excluding each 
crewmember seat; 
(iii) Nonscheduled international air transportation for compensation or hire in 
airplanes having a passenger-seat configuration of more than 30 passengers seats, 
excluding each crewmember seat; or 
(iv) Scheduled international air services, or nonscheduled international air 
transportation for compensation or hire in airplanes having a payload capacity of 
more than 7,500 pounds. 

See§ 61.3(j)(1). The terms, "scheduled internationaJ air service" and "non-scheduled 
international air transp01tation for compensation or hire" as used in § 61.3G) include 
operations that pass th.rough the airspace over the territory of more than one country. 

Accordingly, § 61.3(j) applies to pilots conducting part 125 and 135 operations in U.S. 
registered aircraft if the operational characteristics of the -flight meet the characteristics 
described in§ 6l.3(j)(l). This means that a pilot who conducts a part 125 or a part 135 
operation that departs Nassau, Bahamas, and lands in Miami, Florida, must comply with the 
pilot age limitations of§ 61 .30) if the operational characteristics of the flight fall within one 
of the paragraphs of§ 61.3(j)(l). 
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This response was prepared by Sara Mikolop, an attorney in the in the International Law, 
Legislation, and Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and coordinated 
w ith the International Programs and Policy and Air Transpmtation Divisions of the Flight 
Standards Service. If you need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. 

Enclosure 




