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FAA Oversight Authority, under 14 C.F.R. § 420.65, for the Storag 
Requirements of Division 1.1 and 1.3 Explosives 

This memorandum is in response to your November 12, 2014 memorandum 
requesting an interpretation of the FAA's oversight authority for the storage requirements 
of division 1.1 and 1.3 explosives. Specifically, you asked (1) whether 14 C.F.R. § 
420.65 covers storage requirements of class 1.1 and 1.3 explosives, and (2) whether the 
FAA has any legal basis to exercise its oversight authority now that the Bureau of 
Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (" A TF") no longer has oversight authority 
over the storage requirements for ammonium perchlorate composite propellant 
("APCP"). In response to your questions, section 420.65 does not cmTently cover storage 
requirements of division 1.1 and 1.3 explosives. The FAA does, however, have the 
authority to regulate the storage of APCP, as long as the Office of Commercial Space 
Transportation (" AST") determines that such regulations are necessary to protect the 
public from launch site explosive hazards created by APCP. 

The FAA does not currently regulate the storage of 1.1 and 1.3 explosives. Under 
14 C.F.R. §§ 420.63 through 420.70, the FAA regulates the storage and handling of 
liquid propellants and the handling of solid propellants. Section 420.65 applies to the 
handling of solid propellants only. 1 This is apparent from both the regulatory text and 
preamble language. First, the title of§ 420.65 reads: "Separation distance requirements 
for handling division 1.1 and 1.3 explosives." (Emphasis added.) Contrast this with 
section 420.66, titled: "Separation distance requirements for storage of hydrogen 
peroxide, hydrazine, and liquid hydrogen and any incompatible energetic liquids stored 
within an intraljne distance." (Emphasis added.) Second, the FAA expiessed in preamble 
that it chose not to duplicate the ATF's storage requirements for solid explosives. 
According to the preamble of the part 420 final rule published in 2000, the distances the 

1 Section 420.65 references table E-4 of appendix E. Table E-4 lists the separation distance requirements 
for public areas and public traffic routes, and the intraline distance requirements. These requirements apply 
to handlii1g of solid propellants only. 



FAA selected for the "use"- in other words, handling--of explosives are consistent with 
ATF regulations pe1iaining to the "storage" of explosives. The final rule states that "the 
FAA is not duplicating the ATF storage requirements." Licensing and Safety 
Requirements for Operation of a Launch Site, 65 FR 62812, 62822 (Oct. 19, 2000). 

The FAA chose not to regulate the storage of solid propellants to avoid 
duplication. However, the FAA may have the authority to regulate the storage of APCP. 
The FAA's authority is derived from 51 U.S.C. 50905, which requires the FAA to issue a 
license to operate a launch site consistent with public health and safety, safety of 
prope1iy, and the national security and foreign policy interests of the United States. 51 
U.S.C. 50905 (2015). ln its 2000 rulemaking, the FAA determined that ATF's regulations 
on the storage of solid propellants was sufficient to satisfy the FAA' s obligations under 
section 50905. However, a 2009 Order issued by the United States District Court for the 
District of Columbia vacated ATF's classification of APCP, a solid propellant, as an 
explosive as defined under 18 U.S.C. § 841 (d). Tripoli Rocketry Ass 'n, Inc. v. ATF, 
Order No. 00-00273 (March 16, 2009). In response to the Cami's Order, ATF issued a 
notice that it no longer regulates APCP. Open Letter from Carson W. Carroll, Assistant 
Director for Enforcement Programs and Services, Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms 
and Explosives, to All Federal Explosives Licensees and Permittees (Jul. 17, 2009) 
(available on the ATF website). ATF's open letter stated that "APCP and products that 
contain only APCP are not subject to the recordkeeping, storage, and other regulatory 
requirements under 27 C.F.R § 555." See id. As a result, there are currently no storage 
requirements for APCP on an FAA-licensed launch site. 

In light of this lack, the FAA may choose to exercise its oversight authority if 
AST finds that APCP is a detriment to the public health and safety, safety of prope1ty, or 
the national security and foreign policy interests of the United States. To be clear, the 
F AA's jurisdiction to issue regulations on the storage of APCP does not derive from the 
Court-ordered deregulation. Rather, the FAA has the authority to issue regulations 
peliaining to the storage of solids as long as the regulations are consistent with its 
statutory obligations. AGC is unable to provide a final response regarding AST's legal 
basis for exercising oversight authority over the storage of APCP before AST has 
determined whether APCP storage is a safety concern. In making this determination, 
AGC recommends that AST address ATF's decision not to provide the Court with any 
evidence supporting ATF's position that APCP is an explosive under 18 U.S.C. § 841 (d). 


