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Dear Mr. Klaus: 

On July 8, 2014, you requested an interpretation of the cockpit voice recorder (CVR) 
requirements of §91 .609 of Title 14 of the Code of Federal Regulations (CFR). Your question 
concerns the language in §91.609 regarding the need for the equipment when two pilots are 
required. 

Section 91.609(e) addresses cockpit voice recorders and states: 

(e) Unless otherwise authorized by the Administrator, after October 11. 1991, no 
person may operate a U.S. civil registered multi-engine, turbine powered 
airplane or rotorcraft having a passenger seating configuration of six passengers 
or more and for which two pilots are required by type certification or operating 
rule unless it is equipped with an approved cockpit voice recorder that: (the 
equipment requirements follow). 

In this context, you are requesting "the definition of "operating mle.>'" You go on to ask 
whether the section means "when two pilots are requiied for the flight or used by the 
choice of the pilot-in-command." 

Although it is not defined in pait 1 > the Federal Aviation Administration considers an 
operating rule to be any regulation in Title 14 that is applicable to a particular flight. It 
would be impossible for us to state what regulations apply to a paiticular flight without 
knowing most of the circumstances of a particular operation, the aircraft being used, and 
the status of the operator. As but one example, if the type certificate data sheet (TCDS) for 
an aircraft indicates that only one pilot is necessary, but another applicable regulation 
requires a second pilot under certain conditions (such as instrument flight rules), a CVR 
would be required when flying with two pilots in those conditions. 

The phrase in the regulation "when two pilots are required by .. . operating rule" only 
refers to applicable operating rules. The choice of an operator to use two pilots when only 
one is required (after consideration of all applicable certification and operating rules) does 
not require that a CVR be installed and operated to meet§ 91.609(e). 



This interpretation was prepared by Karen Petronis, Senior Attorney for Regulations in my 
office. It was coordinated with the Avionics Maintenance Branch, AFS-360 and the Air 
Transportation Division, AFS-200 of the Flight Standards Service. If you have fmiher questions 
about this interpretation please contact my staff at 202-267-3073. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Deputy Assistant Chief Counsel for Regulations 




