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Washington, o.c. 20591 

Re: Whether Maintenance Service Bulletins Referenced in a Current Inspection 
Program Recommended by the Manufacturer and Selected by the Owner or 
Operator of an Aircraft under 14 C.F.R. § 91.409(±)(3) are Mandatory 

Dear Mr. Meyer: 

This responds to your December 9, 2013 request on behalf of Eclipse Model 500 ai1:craft owners 
for a legal opinion on whether maintenance service bulletins that are incorporated in an aircraft 
manufacturer's recommended inspection program are mandatory if the aircraft operator or owner 
has adopted that program under the provisions of 14 C.F.R. § 91.409(£)(3). 1 The answer is no, 
except for the parts, if any, of those maintenance service bulletins that contain inspection 
requirements and that are included in the program at the time the operator or owner adopted it. 
In addition, if the FAA has mandated the service bulletin by rule, such as an Airworthiness 
Directive (AD), compliance with it also would be mandatory. 

We addressed these issues in depth in a December 3, 2015 legal interpretation from the Acting 
Assistant Chief Counsel fo r Regulations addressed to Mr. Keith Siilats. We are enclosing a copy 
for your convenience. As we stated in that interpretation, our explanation applies to all 
manufacturer-issued maintenance service bulletins that are contained in a manufacturer­
recommended inspection program under § 91.409(t)(3), whether they appear directly in the 
program, or whether they are incorporated into it by reference. Moreover, the fact tbat a 
manufacturer labels a service bulletin "mandatory" does not make it mandatory from an FAA 
regulatory pel'Spective unless mandated by rule. 

1 This interpretation addresses aircraft: operated under 14 C.F. R. part 91. and inspected in accordance with a current 
inspection program recommended by the manufacturer under § 9 I .409(f)(3). The reasoning set forth herein that 
manufacturer's maintenance service bulletins are not part of the inspection program at issue also applies to aircraft 
inspected under the provisions of § 9 I .409(a) and (b) (annual and I 00-hour inspections). This reasoning may not 
apply to aircraft inspected in accordance with an i11spection program referenced in § 9 I .409(f)( I) or (2), i.e., a 
program used by a person operating aircraft under 14 C.F.R. pa1is 121 or 135. This is because those programs may 
require the operator to follow and comply with later-issued revisions and, sometimes, manufacturer-issued service 
bulletins. 



You ask two specific questions. First: 

Are Part 91 operalors of the Eclipse 500 aircraft who select the manufacturer's 
recommended inspection program under FAR 91.409 required to perform 
"mandatory" service bulletins that are not specifically referenced by number 
and date in the Airworthiness Limitations Section and not referenced by an 
Airworthiness Directive? 
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The answer is no, unless mandated by an FAA-issued rule, which could be an AD. By placing 
the word mandatory in quotation marks, we assume you mean the service bulletin is described as 
mandatory by the manufacturer. Note that for airplanes type certificated under 14 C.F.R. prut 
23, the Airworthiness Limitations section (ALS) is pait of the Instructions for Continued 
Airworthiness (ICA), and is the only part of the ICA that is approved by the FAA. As set forth 
in paragraph G23 .4 of appendix G to part 23, the Airworthiness Limitations section must: 

set forth each mandatory replacement time, structural inspection interval, 
and related structural inspection procedure required for type certification. 

TI1e section must contain a statement that it is FAA approved. While service bulletins may 
reference the ALS, that section does not normally reference service bulletins, though it could in 
order to reference how to do the structural inspection. Note, however, that under 14 C.F.R. 
§ 21.3 l (c) the ALS is part of an aircraft' s type design, and while compliance with the ALS is 
mandatory under 14 C.F.R. §§ 43.16 and 91.403(c), it is the ALS in existence when your aircraft 
was produced that is patt of the type design of your aircraft, and therefore the ALS with which 
you must comply. If the FAA later approves an different ALS for the same model aircraft, that 
ALS then becomes part of the type design for any newly-manufactured aircraft-tbe type design 
for the previously-manufactured aircraft remains what it was, and it is the prior associated ALS 
that applies to that aircraft. On May 21, 2015, the FAA's Deputy Chief Counsel for Regulations 
issued a legal opinion to Mr. Paul New that addressed this issue in detail (copy enclosed). 

Your second question: 

Does selection of the manufacturer's recommended inspection program 
under FAR 9 1.409 obligate a Pait 91 operator to follow the manufacturer's 
rec01mnendations for maintenance, overhaul, and replacement intervals 
contained in AMM Chapter 5, or is such an operator only obligated to 
follow the inspections outlined in Chapter 5 and the Airworthiness Limitations 
of Chapter 4? 

The operator is obligated to fo llow only the inspection program in effect when the program was 
selected under§ 91.409(f)(3). As we explained in the Siilats interpretation, only the inspection 
parts of the program are mandatory, and if the manufacturer has inserted various maintenance 
requirements, or references to service bulletins that specify maintenance procedures or 
"mandatory" upgrades, those portions of the program are not mandatory from an FAA regulatory 
standpoint. While following a manufacturer's recommended maintenance procedures is usually 
good practice, under § 43.13(a) other methods, techniques, and practices may also be acceptable. 



Also, the FAA-approved Airworthiness Limitations section items that are set f011h in Chapter 4 
of the Eclipse maintenance manual that was in effect on the date your aircraft was produced are 
controlling, and any manufacturer-revised limitations are not, unless they are mandated by an 
AD or other FAA rule. 
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I trust this letter is responsive to your questions. This response was prepared by Edmund A verman, 
an attorney in the Regulations Division in the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the 
Aircraft Maintenance Division (AFS-300) in the FAA's Flight Standards Service. If you have 
additionaJ questions regarding this matter, please call us on (202) 267-3073. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Acting Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 

Enclosures 




