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Subject Part 117.17 Interpretation Regarding In-Flight Rest for an Augmented Crew 

Dear Mr. Nelson: 

This letter is provided in response to your April 12, 2015 request for a legal interpretation 
regarding in-flight rest for an augmented crew. The provision at issue is 14 CFR 
§ 117.17. The regulation states that " two consecutive hours in the second half of the 
flight duty period [must be] available for in-flight rest for the pilot flying the aircraft 
during landing." 14 C.F .R. § 117 .17 ( c )( 1 ). In addition, "ninety consecutive minutes [for 
in-flight rest must be] available," for the pilot performing monitoring duties during 
landing.§ 117.17(c)(2). 

In your request for interpretation, you asked a variety of questions about a single scenario 
in which an augmented crew of four is scheduled to operate a flight from Newark, NJ 
(EWR) to Mumbai, India (BOM). The fl ight time is scheduled at 15 hours in length and 
the flightcrew has determined, during the pre-flight briefing, that two rest breaks will be 
taken in flight Each break amounts to 6:30 hours in length and each flightcrew member 
is offered the opportunity to choose which break he or she wishes to take. We will 
assume, for the purposes of this interpretation, that one rest break happens in the first half 
of the flight, and the second happens during the second half of the flight. We will also 
assume that the 15 hour flight is the entire flight duty period ("FDP"). Your questions 
will be answered in the below paragraphs. 

1. The first question you asked is: "Given the above scenario, is the flying crew 

required to take the second of the two breaks in order to comply with FAR 

ll 7.17(c)?" 

The answer is yes, for those flightcrew members who are flying the plane during landing. 
That flightcrew member would have to take the second break, although it would not have 
to be the fu]l 6 hours and 30 minutes -only the two consecutive hours are required by the 
rule for the individual flying the plane during landing. If the flightcrew member is 
monitoring the aircraft during landing, ninety minutes are required during the course of 
the flight and the break could be taken at any point 



2. The second question you asked is: "Does the term 'available as used in FAR 

117 .17 require the crewmember to jn fact be on break for the time outlined in 

FAR 117.17T' 

The answer is yes. The preamble to the final rule establishing§ 117. l 7(c)(l) and (2) 
specifically states that this section "requires two hours of in-flight rest in the second half 
of the FDP for the pilot who will be flying the aircraft during landing." 1 

3. The third question you asked is: "If the flying crewmembers do not actually take 

any rest opportunities during the second half of the fligqt, are they operating in 

violation of FAR 11 7 .17?" 

The crewmember would be operating in violation of§ l 17.17(c)(l) and (2) assuming the 
flightcrew members at issue are those who are operating the landing. According to the 
plain language of the rule, if the carrier provided rest opportunities and the flying 
crewmember did not take any rest opportunities, the flying crewmember would not be 
permitted to accept an assignment. As long as the carrier provided the rest opportunity, 
the carrier is not in violation. If the carrier rud not provide the rest opportunity but makes 
the assignment available to that crew member, then the carrier is in violation of 
§ 117.17(c)(l) and(2). 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you 
need further assistance, please contact our office at (202) 267-3073 . This letter was 
prepared by Courtney Freeman, an attorney in the Regulations Division of the Office of 
the Chief Counsel and coordinated with the Air Transportation Division of Flight 
Standards Service. 

Sincerely, or~~ 
Lorelei Peter 
Acting Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 

1 Flightcrew Member Duty and Rest Requirements, 77 FR 330-0 J at 6 I, emphasis added. 
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