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Re: Tail-end deadhead under the flight, duty, and rest rules of 14 C.F.R. part 135 

Dear Mr. Perdue, 

This is in response to your September 22, 2014 letter asking how the flight, duty, and rest 
rules of 14 C.F.R. part 135 would apply to the following scenario. A flightcrew subject 
to § 135.267(d) is given an assignment to fly from Oakland, California (OAK) to 
Colorado Springs, Colorado (COS) and then on to Teterboro, New Jersey (TEB). Upon 
arrival in TEB, the flightcrew would have a total duty period of 10 hours. You ask us to 
assume that prior to beginning the duty period, the flightcrew received the 10 hours of 
rest required by§ 135.267(d) and neither crewmember had any other commercial flying 
to report. 

You ask two questions dealing the above scenario. Our responses to your questions are 
set out below. 

1. Deadbeading after the conclusion of a duty period. 

For your first question, you ask whether the flightcrew in the above scenario may "elect 
to airline home to Oakland, CA. immediately upon concluding their duty period in TEB, 
with the understanding that it will take approximately 8 hours to complete the airline 
travel." You emphasize that the flightcrew "will be placed into a rest period of at least 10 
hours immediately upon arrival in Oakland and that rest period must be completed in its 
entirety before that crew can be given and/or accept another flight assignment." In 
answering this question, we will assume that the flightcrew in your scenario will conduct 
the 8-hour flight back to Oakland as passengers on a flight that is piloted by a different 
flightcrew. 

Subsection 135.267(d) requires a flight assignment for a duty period that is not regularly 
scheduled to "provide for at least 10 consecutive hours of rest during the 24-hour period 
the precedes the planned completion time of the assignment." However,§ 135.267(d) 
does not state that the rest period must commence immediately upon the completion of a 
duty period. 
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Thus, in a 2011 interpretation examining a similar regulatory provision of part 121 
(§ 121.483(a)), the FAA stated that "the agency allows air carriers to assign a pilot a 
deadhead leg at the end of a duty period before providing [a required rest period] because 
the pilot is not assigned as a flightcrew member" on the deadhead flight. 1 However, the 
interpretation cautioned that the ce1tificate holder must provide the pilot with the required 
rest period "before assigning any further duty to the pilot. "2 The interpretation also 
emphasized that "time spent in deadhead transportation is not considered part of the rest 
period. "3 

Because the 201 I interpretation analyzed a part 121 flight, duty, and rest provision that is 
similar to § 135.267(d), the pe1iinent analysis in that interpretation is applicable to 
§ 135.267(d). Thus, applying that interpretation to your scenario, the flightcrew in your 
scenario can deadhead back to Oakland after the conclusion of their duty day in TEB as 
long as they are limited to a passenger role on the flight back to Oakland. Upon aiTival in 
Oakland, that flightcrew must be provided with the 10-hour rest period specified in 
§ 135.267(d) before commencing any fwther duty. Finally, the time spent deadheading 
back to Oakland from TEB would not be considered pa1t of that flightcrew's rest period. 

2. Whether deadheading constitutes duty and length of deadhead. 

For your second question, you again state that the air carrier plans to deadhead the crew 
back to home base at the conclusion of their duty period. However, this time you ask us 
to assume that the time spent dead.heading would be 15 hours. You ask whether this 15-
hour deadhead would be considered duty and whether 15 hours is an acceptable length of 
time for deadhead transp01iation. 

In a 1988 interpretation, the FAA stated that, with some exceptions not applicable here, 
deadhead time is generally not counted as duty time.4 Thus, the 15-hour deadhead in 
your question would not constitute duty time. We note, however, that, since the 15-hour 
deadhead would likely consist of transportation that is not local in character, the time 
spent in deadhead transportation would also not be pait of a rest period. 5 

In response to your question about whether deadhead transportation that is 15 hours long 
is pennissible, we note that there is no specific limit in§ 135.267 as to the permissible 
length of a deadhead. However,§ 91.13(a) prohibits the operation of an aircraft in a 
cai·eless or reckless manner. The FAA has previously stated that, under§ 9 l .13(a), a 
person who is too fatigued to safely operate an aircraft may not operate that aircraft but 
must instead immediately notify his or her employer.6 Thus, while there is no explicit 

1 Letter to Kevin McCabe from Rebecca MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (Feb. 18, 
2011). 
2 Id. 
3 Id. 
4 Letter to Regional Counsel, ANM-7 from John H. Cassady, Assistant Chief Counsel, AGC-200 (Apr. 5, 
1988). 
5 14 C.F.R. § 135.263(c). 
6 See, e.g., Letter to John R. Del Turco from Mark W. Bury, Assistant Chief Counsel for International Law, 
Legislation, and Regulations (Nov. 26, 2013). 
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regulatory prohibition in § 13 5 .267 on assigning a crewmember to 15 hours of deadhead 
transp01iation, we caution that a deadhead of this length that commences at the end of a 
full duty day may increase the risk that the flightcrew member would be too fatigued to 
safely operate subsequent flights. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you 
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was 
prepared by Alex Zektser, Attorney, International Law, Legislation, and Regulations 
Division of the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Air Transp01iation 
Division of Flight Standards Service. 
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