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E.J. Sinclair, Chief Executive Officer 
Science and Engineering Services, LLC 
248 Dunlap Boulevard 
Huntsville, AL 35824 

Re: Flight Training in an Aircraft with an Experimental Airworthiness Certificate 

Dear Mr. Sinclair: 

This letter responds to your March 16, 2015, request for a legal interpretation. In your letter, 
you describe a solicitation from a potential customer that would place your company, 
Science and Engineering Services, LLC (SES), under contract to provide flight training 
services to foreign military pilots. You state that "this training .. . would have no 
sponsorship from any U.S. Government entity" and would therefore be conducted as a civil 
operation. You also imply that the aircraft used in the training would operate under 
experimental airworthiness certificates. Based on these proposed operations, you ask for our 
interpretation of "what is permissible in providing [f]ighter [j]et [t]actical [t]raining in U.S. 
airspace to pilots who are foreign nationals," focusing in particular on three types of 
training: executing a scored bombing range for dwnmy and live ordnance, conducting 
supersonic flight, and conducting "[a]dvance [f]ighter [t]raining to include [f]ighter [l]ead-in 
[t]raining .... " The answer is that all of the flight training described in your letter would 
violate the prohibition on using an experimental aircraft to carry persons for compensation 
or hire, codified at§ 91.319 of Title 14 of the Code of Federal Regulations (14 CFR). 

Section 91.319 sets out standard operating limitations for aircraft with experimental 
certificates. Section 91.319(a)(2) prohibits "[c]arrying persons or property for compensation 
or hire." As you state in your letter, the proposed operations involve a "direct commercial 
sales contract" for tactical flight training in military-type aircraft. Assuming that the aircraft 
at issue here are sufficiently demilitarized to obtain civil experimental airworthiness 
certificates, 1 those aircraft would nevertheless be ineligible under § 91.319 for use in 
training under a commercial contract. 

1 Advisory Circular (AC) 21-169, Guidance for Certification of Military and Special Mission Modifications 
and Equipment for Commercial Derivative Aircraft (CDA), ch. 2, para. 2 ("Any combat system, component, or 
store that may be hazardous to the aircraft, its occupants, other aircraft, other personnel, or property on the 
ground is ineligible for FAA certification."). 
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This response was prepared by Benjamin Jacobs, an attorney in the Regulations Division of 
the Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the Aircraft Engineering Division 
(AIR-100) of the Aircraft Certification Service and the General Aviation and Commercial 
Division (AFS-800) of the Flight Standards Service. If you need further assistance, please 
contact our office at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Acting Assistant Chief Counsel for Regulations 
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