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This letter responds to your June 26, 20 l 5 request for a legal interpretation of Title 14, Code 
of Federal Regulations (14 CFR) §§ 23.149(b) and 23.16l(d). You posed a number of 
questions, each of which is addressed below. 

In your request you note that § 23. l 49(b ), which establishes requirements for determining 
minimum control speed with the critical engine inoperative (VMc), states that the VMc 
determination is made with "the airplane airborne and the ground effect negligible." You 
question why the regulation was "written with ambiguity" and ask if it "could be interpreted 
to mean that the airplane is in ground effect, but barely." 

Section 23.149 was revised in 1978 as part of the FAA's Airworthiness Review Program (43 
FR 2302; January 16, 1978) to address ground effect when determining V MC for takeoff. The 
revision specifically requires that the determination be made with the airplane experiencing 
negligible ground effect. As commonly defined, the te1m "negligible" refers to a factor that 
is "so small or unimportant or of so little consequence to warrant little o.r no attention. " 1 

Chapter 4 of the Pilot 's Handbook of Aeronautical Knowledge (F AA-H-8023-25A) notes 
that "ground effect is most realized at altitudes less than the wingspan'' and that "when the 
wing is at a height equal to its span, the reduction in induced drag is only 1.4 percent." 
Typically the flight tests used to determine V MC are conducted "at altitude" where ground 
effect is non-existent. The FAA does not want an applicant to take advantage of the reduced 
drag conditions resulting from ground effect when calculating V MC for certification. In the 
context of§ 23.149(b)(2) the FAA would consider any determination ofVMc conducted at 
an altitude higher than the aircraft's wingspan to be an altitude where ground effect is 
negligible (i.e. the airplane could be in ground effect, "but barely.") 

You further note that § 23. l 49(b )(2) states that the airplane must be "trimmed for takeoff' 
and ask whether this applies to elevator trim, rudder trim, aileron trim, stabilizer trim, or any 
device that exists in the airplane. 

1 As defined in Meriam-Webster Online Dictiona,y, October, 20 l 5 



You are con-ect in noting that§ 23.149(b)(2) requires that for the VMc determination to be 
made the airplane be "trimmed for takeoff." Accordingly, if the manufacturer specifies a 
takeoff range or position for the elevator or other trimmable surfaces, including the rudder, 
ailerons, or other control surfaces, those surfaces must be set within that range or to that 
position. The FAA notes that for most airplanes type certificated under part 23 this 
requirement typically only affects elevators, as § 23.677(a) requires that "the pitch trim 
indicator must be clearly marked with a position or range within which it has been 
demonstrated that take-off is safe for all center of gravity positions and each flap position 
approved for takeoff." Similar requirements do not exist for other trim indicators. 
Additionally, there must be "means to indicate to the pilot the position of the trim device 
with respect to . . . the range of adjustment. .. " 
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You also note that§ 23.149(b)(3) states that flaps must be "in the takeoffposition(s)" and 
ask whether this refers to secondary surfaces only (e.g. wing flaps and leading edge flaps) or 
if this requirement also includes engine cowl flaps as well. 

The requirement in § 23. l 49(b )(3) which specifies that flaps must be in the takeoff position, 
includes leading edge flaps, such as Krneger flaps. This specific paragraph is not intended to 
regulate the position of an aircraft's cowl flaps; however, the introductory language of 
paragraph (b) of§ 23 .149 states that V MC for the airplane must be determined "for the takeoff 
configuration( s ). " Accordingly, if the position of the airplane's cowl flaps were specified by 
the manufacturer as part of its takeoff configuration, the airplane's cowl flaps would be 
required to be set in that position for the V MC determination. 

You then discuss the Airplane Flying Handbook (FAA-H-98083-3A) and note that on page 
12-29 it states that for takeoff, cowl flaps must be in the takeoff position and ask how the 
author of the handbook came to the conclusion that § 23. l 49(b )(3) included cowl flaps. 
Again, please note that the introductory language of paragraph (b) of§ 23.149 states that 
V MC for the airplane must be determined "for the takeoff configuration( s ). " Accordingly, the 
position of the cowl flaps would only be required to be set in the takeoff position if the 
position of the cowl flaps were specified as part of the airplane's takeoff configuration. 

You further note that the handbook offers no explanation as to how V MC is affected with 
changes to wing flaps, cowl flaps, airplane trim, and ground effect. You ask whether it is 
" legal" for an examiner during a certification/rating flight test to ask questions pertaining to 
how changes to each of these configurations affect VMc. You state that since there is no 
documentation that provides any guidance which definitely states how changes to each of 
these configurations affect V MC, you believe an examiner may not ask these questions. 

In the "Use of the Practical Test Standards" section of the Practical Test Standards for 
applicants seeking both private and commercial pilot certificates with airplane multiengine 
land or sea ratings (FAA-S-8081-14B and FAA-S-8081-12C, respectively) it states that 
"applicants shall be evaluated in ALL Tasks included in each Area of Operation of the 
appropriate practical test standard, unless otherwise noted." In Task H, Principles of Flight -
Engine Inoperative, of Area of Operation I, Preflight Preparation, the examiner is required to 
determine that the applicant exhibits satisfactory knowledge related to engine inoperative 
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principles of flight by explaining numerous concepts, including reasons for loss of 
directional control. In Task A, Maneuvering with One Engine Inoperative, of Area of 
Operation X (for commercial pilots) and XI (for private pilots), Multiengine Operations, the 
applicant is required to exhibit "satisfactory knowledge of the elements related to 
maneuvering with one engine inoperative. Accordingly, any factor that could contribute to 
an airplane's loss of directional control could be the subject of inquiry by the examiner. 

You further note that § 23 .161 ( d) refers to "each multiple airplane" and request clarification 
of this term. The term "multiple airplane" in that paragraph is a technical error which should 
be stated as "multiengine airplane." The FAA is aware of this technical e1Tor and plans to 
conect it in our next revision to Pait 23. 

This response was prepared by Paul Greer, an attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel and coordinated with the Small Airplane Directorate (ACE-100) 
of the Aircraft Ce1tification Service. If you need further assistance you may contact us at 
(202) 267-3073. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Acting Assistant Chief Counsel 

for Regulations, AGC-200 




