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Valair Aviation 
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800 Independence Ave., SW. 
Washington, DC 20591 

7301 N .W. 50th Street 
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Re: Whether an Aircraft Type Certificate Data Sheet Note Referencing 
a Maintenance Manual as the Somce for Life-Limited Components 
and Associated Retirement Times Makes the Referenced Section an 
FAA-Approved Airworthiness Limitations Section 

Dear Mr. Williams: 

This responds to your February 11, 2013 letter seeking legal clarification on whether the portion 
of an aircraft manufacturer's maintenance manual that is referenced in the aircraft Type 
Certificate Data Sheet (TCDS) as the source for replacement ("retirement") times is considered 
an FAA-approved Airworthiness Limitations section (ALS) of that manual. You provided 
supplemental information to this office in September 2014 and April 2015 to assist us in 
responding to your inquiry. Your specific reference is to Note 3 in TCDS No. A2SW for 
Westwind Model 1124A, an airplane model currently being maintained by Valair Aviation. 
That Note states: 

Note 3 Information essential to the proper servicing and maintenance of the 
aircraft is contained in Manufacturer' s Maintenance Manuals. 

Life-limited components and associated retirement times 
are presented in Chapter 27 of the 1123 Maintenance Manual 
and Chapter 5 of the l 124/1124A Maintenance Manual. 

The answer to your question is no-the replacement times contained in Chapter 5 of the 
Westwind 112411124A Maintenance Manual are not considered part of an FAA-approved ALS 
and, absent an Airworthiness Directive (AD) or some other FAA-issued rule requiring that 
those times be followed, they are not mandatory. 

The referenced section of the Westwind Maintenance Manual is not an FAA-approved ALS for 
at least two reasons. First, the requirement for an FAA-approved ALS for airplanes came into 



being in 1980 and is a section included in the then newly-established Instructions for Continued 
Airworthiness (ICA) set forth in 14 .F.R. § 21.S0(b). 1 ection H25.4 of appendix H to 14 

.F .R. part 25 states, in pertinent part that the AL 'must contain a legible statement in a 
prominent location that reads: 'The Airworthiness Limitations section is FAA-approved and 
specifies maintenance required under §§ 43. I 6 and 91.403 of the Federal Aviation Regulations 
.... ' Th_e Westwind l 124/1124A Maintenance Manual contains no such section. Second, the 
ICA requirements of§ 2 l .50(b) apply only to aircraft engines, or propellers for which 
application for a type certificate or supplemental type certificate was made after January 28, 
1981. The TCD for the Westwind 112411124A model airplanes is dated April l 7 I 980· 
accordingly, application for that type certificate predated the applicability date of January 28, 
1981. herefore, an FAA-approved L does not apply to these airplanes. 

Please note that for large airplanes, such as the Westwind1124A, § 91.409(e) provides, in 
pertinent part: 

o person may operate a large airplane, turbojet multiengine airplane .. . 
unless the replacement times for life-limited parts specified in the aircraft 
specifications type data sheets, or other documents approved by the Administrator 
are complied with . .. . 

Concerning this requirement and your question regarding Note 3 in the TCD , we note that no 
specific replacement times are specified in Note 3-it references only the manufacturer's 
maintenance manual, a document that is not FAA-approved. Manufacturers occasionally revise 
portions of their maintenance manuals, 2 and these changes must be only acceptable to the FAA, 
except for the ALS of I A, which must be AA-approved. 

If the referenced Chapter 5 replacement times were mandatory for operators of these 
aircraft, the requirement would amount to a rule of general applicability. Such a rule 
may be adopted only through notice and comment procedures required by the 
Administrative Procedure Act (APA), 5 U . . . § 553. Accordingly, viewing these 
manufacturer-imposed replacement times as mandatory would run afoul of the AP A. It 
would mean that FAA regulations effectively authorize manufacturers to issue 
' substantive rules ' as that term is used in the AP A, i.e., it would enable them to impose 
legal requirements on the public. This would be objectionable for at least two reasons. 
First and most significantly, the FAA does not have authority to delegate its rulemaking 
authority to manufacturers. Second, 'substantive rules" can be adopted only in 
accordance with the notice-and-comment procedures of the AP A, whi.ch does not apply 
to manufacturers. 

1 See 45 FR 60170, Sept. 11, 1980. The same rulemaking promulgated § 25 .1529 Instructions for Continued 
Airworthiness for part 25 airplanes, and also the associated appendix H to part 25 which, in section H25.4 
Airworthiness Limitations section, sets forth the ALS requ irements. 
2 For example, the section of Chapter 5 of the Westwind Maintenance Manual you sent with your inquiry, show 
various dates ranging from July 31, 2012 to January 31, 2014. 
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For your convenience we are enclosing a copy of FAA Order No. 8620.2A (Applicability and 
Enforcement of Manufacturer's Data) (1 1/5/07), which outlines the agency's position on issues 
similar to the one you raised. 

I trust thi s letter is responsive to your questions. We apologize for the delay in responding to 
your original inquiry. This response was prepared by Edmund A vennan, an attorney in the 
Regulations Division in the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft 
Maintenance Division (AFS-300) in the F AA's Flight Standards Service. If you have additional 
questions regarding this matter, please contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

Lorelei Peter 
Acting Assistant Chief Counsel for Regulations 

Enclosure 
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