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This memorandum responds to your request for support in responding to National 
Transportation Safety Board (NTSB), Office of Aviation Safety, request number 14-153 . In its 
request, the NTSB requested clarification of 14 C.F.R. § 139.3 l 9(i)(2)-(3), which requires 
initial and annual recurrent training for airport rescue and firefighting personnel. Specifically, 
the NTSB requests clarification on the following four issues: 

1. Whether § l 39.319(i)(2)-(3) and corresponding guidance apply to all firefighters 
who are assigned to a certificated airport or only to a minimum number of 
firefighters at a certificated airport who would be required to "meet index" (i.e., the 
firefighters required to deliver the necessary vehicles and extinguishing agent to an 
accident site). 

2. Whether § 139.319(i)(2)-(3) and corresponding guidance apply to firefighting 
command staff at a certificated airport (e.g., Chief, Training Officer). 

3. The timetable by which newly hired firefighters and/or command officers must 
complete this training. Specifically, would a new hire employee be required to be 
fully trained in all 11 areas and have completed a live-fire drill prior to being 
assigned to a shift at the airport? If not, would the employee be able to respond to an 
actual airplane accident at the airport? If so, would there be any prohibitions against 
the untrained employee driving an ARFF vehicle or operating specialized equipment 
such as a High Reach Extendable Turret? 

4. Whether a command officer at a certificated airport may take on the role of lncident 
Commander at an actual airplane accident without having the training specified in 
§ 139.3 l 9(i)(2) and without having completed a live-fire drill under§ I 39.3 l 9(i)(3). 



Section 139 .3 l 9(i )(2) states, in relevant part, that each certificate holder must ensure that "all 
rescue and firefighting personnel are properly trained to perform their duties ... prior to initial 
performance of rescue and firefighting duties and receive recurrent instruction every 12 
consecutive calendar months." Section 139.319(i)(2) also prescribes eleven areas of instruction 
for that initial and recurrent training. Section 13 9 .3 I 9(i)(3) states, in relevant part, that each 
certificate holder must ensure that "all rescue and firefighting personnel must participate in at 
least one live-fire drill prior to initial performance of rescue and firefighting duties and every 
12 consecutive calendar months thereafter." 

The training requirements for rescue and firefighting personnel have existed in some form 
since part 13 9 was promulgated in 1972. The purpose of the requirement is to enable personnel 
to respond to an emergency and properly use the airport' s emergency equipment. See 50 Fed. 
Reg. 43094, 43099 (Oct. 23, 1985). Section 139.3 l 9(i)(6) requires that "sufficient rescue and 
firefighting personnel are available during air carrier operations to operate the vehicles, meet 
the response times, and meet the minimum agent discharge rates." Accordingly, all personnel 
assigned to rescue and firefighting duties must meet the initial and recurrent training and live­
fire drill requirements, even if an airport assigns personnel to those duties above those 
minimally required to comply with § 139.3 l 9(i)(6). 

Whether firefighting command staff are subject to the initial and recurrent training 
requirements under§ 139.319(i)(2) depends on whether that staff performs rescue and 
firefighting duties. Because that section requires training that is appropriate to the individual's 
duties, training for an individual responsible for directing a rescue and firefighting operation 
would enable the individual to demonstrate proficiency in each area of instruction necessary to 
satisfactorily direct a rescue and firefighting operation. However, FAA guidance provides that 
rescue and firefighting personnel who do not directly fight fires are not expected to complete 
the initial and recurrent live-fire drill under§ l 39.3 l 9(i)(3). FAA Order 5280-SC chapter 4, 
paragraph 4 l 6(b )(7)(b )(ii). 

Although guidance materials do not specify a particular timeline for initial training, 
§ 139.3 l 9(i)(2)-(3) requires that the training and live-fire drill be completed prior to 
performance of rescue and firefighting duties. The FAA acknowledges that some airports may 
assign rescue and firefighting personnel for purposes other than responding to airport rescue 
and firefighting events ( e.g., fire or other emergency events in the terminal, structural events 
off-airport), but rescue and firefighting personnel may not be assigned as primary responders 
to rescue and firefighting operations described in the airport emergency plan prior to 
completing training required under§ 139.319. Additionally, such untrained personnel may not 
operate the airport' s firefighting equipment. 

The F AA's Advisory Circular 150/5200-31 C (Ai.rport Emergency Plan) defines an Incident 
Commander as: 

The individual tasked with the direction and control of emergency 
response personnel and equipment, as well as provide overall management 
at a specific incident site, including public safety and public information. 
The goal of the IC is to obtain the maximum productivity from all on-
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scene resources. The individual in this position may change depending on the 
scope, intensity, and duration of the incident. 

FAA AC 150/5200-31 C chapter 6, section I, paragraph 6-1-2( d)(l )(i). The Incident 
Commander position is a communications and coordination role for various situations 
described in an airport' s emergency plan rather than a position limited to airport rescue and 
firefighting. Because of that broad role, the training requirements under § 139 .3 l 9(i)(2) may 
not apply to an Incident Commander because that person could rely on the trained firefighting 
command staff responsible for directing the rescue and firefighting operation. 

This response was coordinated with the Airport Safety and Operations Division of the Office 
of Airports. We hope this response has been helpful. 
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