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Federal Regulations 

Dear Mr. Groves: 

This letter is provided in response to your request for information sent to me on August 11, 
2014. Your request sought information regarding Federal Aviation Administration (FAA) 
action in response to a recent amendment to Standard 2.1.10 in Annex 1 (Personnel 
Licensing) to the Convention on International Civil Aviation. 

Until November 13, 2014, Standard 2.1.10 required a person between the age of 60 and 65 
serving as pilot in command (PIC) of an airplane with two or more pilots, in international 
commercial air transpo1t operations, to be paired with a pilot younger than 60 years of age. 
However, during a meeting of the International Civil Aviation Organization (ICAO) Council 
on March 3, 2014, Council members adopted Amendment 172 to Annex 1, Personnel 
Licensing. The amendment removed the requirement in Standard 2.1.10 to pair a PIC over 
age 60 with a pilot under age 60. Without the pairing requirement, all pilots on multi-pilot 
crews serving in international air transport commercial operations may continue to serve as 
long as they have not reached 65 years of age.1 The implementation of Amendment 172 to 
Annex 1, Personnel Licensing, took place on November 13, 2014. 

We have determined that the recent ICAO amendment triggers the sunset of the statuto1y 
authority in 49 U.S.C. § 44729(c)(l) that provides the basis for the pilot pairing limitations 
in title 14 of the Code of Federal Regulations. See 14 CFR §§ 61.30)(2), 61.77(g) and 
121.383(d)(2) and (e)(2). Accordingly, the FAA Chief Counsel recently issued a notice in 
the Federal Register describing the enforcement policy and anticipated actions in response to 
the ICAO amendment. See 79 Fed. Reg. 67346 (Nov. 13, 2014). I have enclosed a copy of 
this policy for your review. 

1 Amendment 172 to Annex I, Perso1mel Licensing, does not affect the maximum age pe1mitted for pilots of 
engaged in single-pilot operations. Pilot~ serving in single-pilot operations must be below 60 years of age. 
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This response was prepared by Sara Mikolop> an attorney in the in the International Law> 
Legislation> and Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and comdinated 
with the Air Transp01iation Division of the Flight Standards Service. If you have additional 
questions regarding this matter> please contact my office at (202) 267-3073. 

Enclosure 
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