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This letter responds to your September 8, 2014, request for a legal interpretation regarding 
use of the Knee Defender, a device designed to allow a passenger on board a cmmnercial 
aircraft to prevent the seat in front of him or her from reclining. In your letter, you ask 
(I) whether it is illegal to interfere with "certified components of an aircraft"; (2) whether it 
would violate FAA. regulations to "attach a device to an aircraft seat that interferes with [the 
seat's] ability to function as designed"; and (3) whether the knee defender "is a safety 
issue," and as such should be banned immediately. For the reasons described below, use of 
the Knee Defender does not violate FAA regulations, unless an individual uses the device 
against the express instructions of the flight crew. 

While many aircraft seats are approved under a Technical Standard Order Authorization, the. 
installation of all seats in transport-category aircraft must be approved in accordance with 
prut 25 of Title 14 of the Code of Federal Regulations (14 CFR). While we have considered 
how the Kn.ee Defender is used, we have not identified a safety issue associated with 
inhibiting an aircraft seat's reclining flmction. 1 Furthermore, there is no regulation 
specifically prohibiting a passenger from interfering with an aircraft seat's reclining 
function- unlike, for example,§ 121.317(g), which prohibits "tamper[ing] with, disabl[ing], 
or destroy[ing] any smoke detector installed in any aiiplane lavatory." For these reasons, 
preventing a commercial airline seat from reclining is not a per se violation of FAA. 
regulations. 

This is not to say that a commercial aircraft passenger may use the Knee Defender, or a 
similar product, in all instances. In particular, § 91.11 and related regulations (e.g., 
§ 121.580) strictly prohibit any person from, among other things, "interfer[ing] with a 
crevvmember in the performance of the crewm.ember's duties aboard an aircraft .... " In the 
event that, for pw-poses of maintaining the safety of the airci-aft environment, eithe1· an air 
earner or an individual crewmember directs that a passenger refrain from using the Knee 
Defender, any passenger who disregards the air carrier's or crewmember's instructions will 
be in violation of the F AA's prohibition on interfering with a crewmember. For example, in 
the event of an emergency, or during taxi, takeoff, and landing, a cre·wmember may ask a 
passenger using the Knee Defender to remove the device and stow his or her tray table. In 

1 Indeed, not all aircraft are equipped with reclining seats. Furthermore, the FAA's certification testing only 
analyzes aircraft. seats (reclining or otherwise) in an upright position. 



such a case, the passenger's refusal to comply would constitute a violation of our 
regulations. 
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This response was prepared by Benjamin Jacobs, an attorney in the International Law, 
Legislation, and Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and was 
coordinated with the Aircraft Engineering Division (AIR-100) of the Aircraft Certification 
Service, the Air Transportation Division (AFS-200) of the Flight Standards Service, and the 
Department of Transportation's Office of Aviation Enforcement and Proceedings. If you 
need further assistance, please contact our office at (202) 267-3073. 
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