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Dear Mr. Josephson: 

This letter responds to your Jw1e 26, 2014 request for a legal interpretation regarding the 
aircraft lighting systems required to operate an experimental amateur-built (E-AB) aircraft at 
night. In your letter, you ask three questions regarding these Ii ghting systems. You ask 
whether an experimental aircraft builder can obtain "approval" for a lighting system, as 
required by§ 91.205 ofTitle 14 of the Code of Federal Regulations (14 CFR). You also ask 
whether the lighting standards in l4 CFR part 23 would satisfy§ 91.205's requirement of ru.1 

"approved" lighting system. Finally, assuming that the prut 23 lighting requirements apply, 
you ask whether FAA regulations allow you to conduct your own measurements, or rely on 
a manufacturer's measurements, to determine compliance with the pa1t 23 standards. For 
the reasons set out below, the FAA does uot broadly pre-approve lighting systems for use in 
all E-AB aircraft. Furthermore, the lighting standards in part 23, by their own terms, do not 
apply to E-AB aircraft. For ce1tain E-AB aircraft these standards may be appropriate~ 
however, that determination is made on a case-by-case basis. We recommend that you 
contact your local Flight District Standards Office (FSDO) for guidance specific to your 
aircraft. 

The FAA, as a general matter, grants fewer operating privileges to an E-AB aircraft than to 
an ah-craft with a standard airworthiness certificate. Section 91.319 contains many of the 
limitations associated with E-AB operations. In patticular, § 91.319(d) restricts an E-AB 
aircraft to daytime visual flight rules (VFR) operations, "unless otherwise specifically 
authorized by the Administrator." 

Section 91.205, which you reference in your first question, provides instrument and 
equipment requirements for powered civil aircraft. Subparagraph (a) of that section limits 
the application of§ 91.205 to "civil aircraft with a standard category U.S. airworthiness 
certificate." Therefore, by its own terms, this section would not apply to an E-AB aircraft. 
In many cases, however, the operating limitations attached to an E-AB aircraft's 
experimental ce1ti:ficate will only permit nighttime operations if the aircraft is equipped in 
accordance with§ 91.205. L 

1 Paragraph 4104.b ofF AA Order 8130.2G CHG l , Ailworthiness Certification of Aircraft and Related 
Products, lists the operating limitations prescribed to experimental aircraft. Subparagraph 4104.b(8) states that 
"[a]fter completio11 of phase T testing, unless appropriately eqtiipped for night and/or instrument flight in 



Assuming that an E-AB aircraft's experimental c rtificate included an operating limitation 
requiring the aircraft to be equipped in accordance with § 91.205 as a precondition to 
nighttime VFR operations, subparagraph ( c) of that section would require the aircraft to 
have, among other things, ' approved position lights ' and "an approved aviation red or 
aviation white anticollision light system" before th aircraft could be operated under 
nighttime VFR. With respect to specific component , however, the AA stated in a 2009 
legal interpretation, 

[/]or amateur-built aircraft, there are no FAA-approved [components}. In order 
for an experimental airwo1thiness ce1tificate to be issued under 14 CFR 
§ 21.191 (g) for an amateur-built aircraft, the FAA must find that the aircraft 
complies with acceµtable aeronautical standards and practices. You should 
contact the Flight Standards District Office for your geographic area for further 
information .... 
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Legal Interpretation lo Mr. WilliamP. Rourke (Feb. 2, 2009) (emphasis added). The 
guidance in our 2009 letter applies equally here. In essence, the • AA does not pre-approve 
components pecifi,cally for installation on E-AB aircraft. This means that the FAA does 
not issue palts manufacturer approvals or technical standard order authorizations for lighting 
systems specifically to be used in E-AB aircraft. 

This is not to say that the FAA would not accept or approve any position or anticollision 
lighting systems on E-AB aircraft, in satisfaction of§ 91.205, for nighttime VFR operations. 
Given the variation among experimental designs, however, such a determination is made on 
a case-by-case basis. As your letter suggests, it would be appropriate for an E-AB 
owner/operator to rely on the approved lighting standards set out in the FAA's various 
airwo1thiness standards. For example, for an aircraft that would, if not for its defining 
experimental characteristics (e.g., being amateur-built) receive a standard-category 
airworthiness ce1tificate, the owner/operator should refer to part 23's aiswo1thiness 
standards for standard-category aircraft. 

Your final question asks, assuming that the part 23 lighting requirements applied, whether 
FAA regulations would allow you to either conduct your own measurements or rely on a 
manufacturer's measurements to detennine compliance. We reiterate that part 23 lighting 
requii-ements, by their own te1ms, apply only to aircraft with a standard airworthiness 
certificate.2 If you would like FAA authorization to operate your aircraft at night, we 
recommend that you contact your local FSDO for guidance specific to your E-AB aircraft. 
FAA inspectors will assist you in deternuning which airworthiness standards are most 
appr priate for your E-AB aircraft, and what equipment could best meet those standards. 

I h·u t thi information responds to your inquiry. Thi response was prepared by Benjamin 
Jacobs, an altomey in the futernational Law, Legislation, and Regulations Division of the 

accordance with 14 CFR § 91 .205, this aircraft is to be operated under [visual fligbt rnles], day only." 
(Emphasis added.) 
2 In particular, § 23.1 states "this part prescribes airwo1thiness standards for ... airplanes in the uormal, utility, 
acrobatic, and commuter categories." 



Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the Aircraft Engineering Division 
(AIR-100) of the Aircraft Certification Service. If you need fiuther assistance, please 
contact our office at (202) 267-3073. 
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