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This letter responds to your request for a Legal interpretation dated January 24. 2014. You 
have asked several questions pertaining to conducting a flight into an airport without an 
operating control tower in Class G airspace. 

In yom- first question, you have requested clarification of a 2009 legal interpretation issued 
to Daniel Murphy regarding whether air traffic control (ATC) may issue a clearance 
authorizing right-hand turns to an airport without an operating tower in Class G airspace. 
Under Title 14 of the Code of Federal Regulations (14 CFR) § 91.126(a), each person 
operating an aircraft on or in the vicinity of an airport in Class G airspace area must comply 
with requirements of that section unless otherwise "authorized or required." Among those 
requirements, § 9 l. l 26(b )(1) states that each pilot of an airplane, when approaching to land 
at an airport without an operating control tower in Class G airspace., must make all turns to 
the left unless the airport displays approved light signals or visual markings indicating turns 
should be made to the right. 

The Mmphy Interpretation stated that § 91.126(a) "provides an exception to the requirement 
to make turns to the left if authorized or required by air traffic control (ATC)." This 
s tatement was in error, as noted in a subsequent legal interpretation issued to John D. Collins 
on August 8, 2013. That interpretation correctly states that ATC does not control traffic in 
Class G airspace. Therefore, ATC may not issue clearance to conduct a right-hand turn at an · 
airport without an operating control tower in Class G airspace. The Collins Interpretation 
notes 1hat the circumstances under which a deviation from the left-hand turn requirement in 
§ 91.126(b)(l) is "authorized or required" are very limited. Specifically, a deviation must be 
"authorized or required" by approach guidelines to a specific airport or by another FAA 
regulation. 

In your second question, you have suggested that a diagram on page I 0-21 of the Instrument 
Flying Handbook (FAA-H-8083-lSB) depicting right-hand turns during circling approaches 
contradicts the Murphy Interpretation. Although unclear from your letter, we believe that 
you are suggesting that the depiction of right-hand tums somehow authorizes a pilot in Class 
G airspace to conduct right-hand turns during circling approaches. The diagram is not 
specific to Class G airspace and should only be considered generally illustrative of possible 



circling approaches. It does not provide authorization to make right-hand turns in violation 
of§ 91.126(b)(l). 

In your final question, you present the following scenario. A pilot requests and receives 
clearance for an IL approach to an airport without an operating control tower. ATC 
terminates radar service and releases the pilot to Common Traffic Advisory Frequency 
(CT AF). After passing the final approach fix inbound, the pilot decides in the interest of 
safety to circle to a different runway. You have asked: ( 1) whether the pilot must retum to 
the A TC frequency and request a new cJearanc for the circling approach; and (2) whether 
the pilot must execute a missed approach if he is unable due to work.load or altitude to 
contact ATC. 
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CuITent guidance directs ATC to "issue approach or other clearances, as required, specifying 
destination airport as the clearance limit if airport traffic control service is not provided even 
though this is a repetition of the initial clearance." FAA Order JO 7110.65U, 4-8-2. The 
Aeronautical Information Manual instructs: 

Aircraft operating on an IFR flight plan, landing at an airport without an operating 
control tower will be advised to change to the airport advisory frequency when direct 
communications with ATC are no longer required. Towers and centers do not have 
nontower airport traffic and runway in use infonnation. The instrument approach 
may not be aligned with the runway in use; therefore, if the info1mation has not 
already been obtained, pilots should make an expeditious change to the airport 
advisory frequency when authorized. 1 

AIM, 4-1-5, Communications Release of IFR Aircraft Landing at an Airport Without an 
Operating Control Tower. 

Because the approach clearance to an airport without an operating control tower is not 
specific to any runway, the pilot is not bound by a specific runway once he or she has 
switched over to CT AF. The FAA notes, however, when an approach clearance is specific to 
the type of approach, the pilot is bound by that specific approach under§ 91.123 which 
states that no pilot may deviate from a clearance unless an amended clearance is obtained. In 
your scenario the pilot is not bound by a specific runway, but he must perform an ILS 
approach unless he obtains an amended clearance. We note that pilots of inbound traffic are 
advised to monitor and communicate as appropriate on the designated CTAF from 10 miles 
to landing. AIM, 4-1-9, Traffic Advisory Practices at Airports Without Operating Control 
Towers. 

We hope this information has been helpful. This response was prepared by Anne Moore, an 
attorney in the International Law, Legislation, and Regulations Division of the Office of the 

1 In providing guidance on approach to an airport without an operating control tower, the Instrument Flying 
Handbook states: "lf an approach clearance is required, ATC authorizes the pilots to execute his or her choice 
of standard instrument approach (if more than one is published for the airport) with the phrase "Cleared for the 
approach" and the communications frequency change required, if any. From this point on, there is no contact 
with ATC." 
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Chief Counsel. It was coordinated with the Airspace Regulations and A TC Procedures 
Group of the Air Traffic Organization and the General Aviation and Commercial Division of 
the Flight Standards Service. If you have further questions concerning this response, please 
contact (202) 267-3073. 
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