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U.S. Department 
of Transportation 

Federal Aviation 
Administration 

JUL 22 2014 

Thomas M. Thorpe 
Director of Compliance 
FlyRight Holdings, Inc. 
7275 West Winds Boulevard 
Concord, No1th Carolina 28027 

Dear Mr. Thorpe: 

Office of the Chief Counsel 
800 Independence Ave., SW. 
Washington, DC 20591 

This letter responds to your April 25, 2014 request for a legal interpretation of 14 CFR §61.156, 
which was added to part 61 in the Pilot Certification and Qualification Requirements for Air 
Carrier Operations Final Rule. 78 Fed. Reg. 42324 (July 15, 2013)(Pilot Certification Final 
Rule). In particular, you asked whether a certificate demonstrating the successful completion of 
an airline transport pilot (ATP) knowledge test prior to August 1, 2014, would remain valid on or 
after August 1, 2014, given the provisions of §61.156. You assert that §6 L .156 permits Fly Right 
Holdings, an FAA-certificated part 142 training center, "to continue accepting ATP knowledge 
test results for students ... provided those ATP knowledge test results are no more than 24 months 
old, on and after August 1, 2014." As explained below, we agree with your contention. 

Section 61.156 requires that "[a]fter July 31, 2014, a person who applies for the knowledge test 
for an airline transport ce1iificate with an airplane category multiengine class rating must present 
a graduation certificate from an authorized training provider. .. certifying the applicant has 
completed" ce1tain academic and flight simulator training device (FSTD) training, as provided in 
paragraphs (a)-(b) of this section (emphasis added). As indicated above, the training 
prer~quisites for taking an ATP knowledge test that are set forth in §61. I 56(a)-(b) were added in 
the l1il~Jt;Certification Final Rule. 

Also relevant to your question are the requirements of 14 CFR §61.39. Section 61.39(a) and (d) 
lists the necessary qualifications that must be met before an applicant is considered qualified to 
take a practical test for an airline transport pilot certificate with a rnultiengine class rating or type 
rating. Among these qualifications is the requirement that an applicant must pass the requisite 
knowledge test. See §61.39(a)(l). The knowledge Lest results, including ATP knowledge test 
results as referenced in §61.156, generally remain valid and may be used to qualify for the 
practical test for a 24-calendar-month period. See §61.39(a)(l)(i). However, a knowledge test 
result indicating the passage of an approved ATP Certification Training Program (CTP), 
pursuant to §61.156, may be used by an individual to qualify for the practical test for a 60-
calendar-montb period before the test results will be considered expired. See §61.39(a)(l )(ii). 
The introductory text of §61.156 plainly requires that only those individuals who seek to talce the 
knowledge test after July 31, 2014 (i.e. beginning on August 1, 2014), must show completion of 
the training program requirements in that section to qualify for the knowledge test. The 
qualifying language in the first line of this section -- "after July 31,2014 ... " -- clearly indicates 
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that compliance with the requirements of §61.156 is required beginning on August 1, 2014. In 
addition, the text clearly limits the applicability to those persons who "apply for" the knowledge 
test after July 31 2014. ince an individual with valid knowledge test results indicating a 
passing grade receiv d within the previous 24 months would generally not be required by §61.39 
to retake the knowledge test, unless or until the r suits expire, then that individual would not be 
required to "apply for' another knowledge test after August 1, 2014. 

he regulatory text of §61.156 does not includ any restrictive or limiting language that would 
render a valid lmowledge test result (completed on or before July 31 2014) .invalid on August 1, 
20 14, simply by virtue of the compliance deadline for this provision. 1 As long as the knowledge 
test was completed successfuUy by an individual within the previous 24 months, the test results 
would remain valid for purposes of qualifying to take the practical test for an ATP certificate. 

n ATP airplan multiengine knowledge test result obtained after July 31, 2014, indicates the 
prerequisite passage of an approved ATP ertificatioa Training Program ( TP) pursuant to 
§61.156. Satisfactory re ults of this knowledge test may be used by an individual to qualify for 
the practical test for a 60-calendar-month period before the knowledge test results will be 
considered expired. See §6 l .39(a)(1 )(ii). 

The preamble to the Pilot Certification Final Rule supp01is this interpretation. In the preamble, 
the FAA specifically noted that 'until August 1, 2016-tbe date that all knowledge test results 
completed without completion of the ATP C P will have expired-· air carrier training classes 
could be comprised of some pilots who have completed the ATP C P and some pilots who have 
not completed the course.' 78 Fed. Reg. 42342. Therefore, the rule clearly contemplated that 
some pilots would hav valid knowledge test results pre-dating August 1, 2014, that would 
remain valid despite the addition of the ATP CTP training requirements, which only apply to 
those pilots who seek to take the knowledge test after Ju ly 31, 2014. 

We have included the following examples in an effort to illustrate how §61.156 should be 
applied in practice: 

xample 1. Applicant A applies for the knowledg test on July 15,2014. Applicant A does not 
need to demonstrate completion of the ATP TP at the time of the k.nowl dge t st. Applicant A 
passes the knowledg test on July 15, 2014. Applicant A's knowledge test results are valid for 24 
calendar months. Applicant A applies to take the practical test on August 5, 2014. Because the 
knowledge test results have not expired, Applicant A is eligible for the practical test. 

Example 2. Applicant B applies for the know! dge test on July 15, 2014. Applicant B does not 
need to demonstrate completion of the ATP TP at the time of the knowledge test. Applicant B 
passes the knowledge test on July 15 2014. nder §61.39(a)( l )(i) Applicant B's knowledge test 
results are valid for 24 calendar months. Applicant B applies to take the practical test on August 

1 We note that §6 l .39(b) and (c) lists the particular circumstances when an expired knowledge test may nonetheless 
be used to qualify for taking the practical test for an airline transport pilot (ATP) certilicate. However, this 
interpretation is intended to focus primarily on the validity of knowledge test results, which have not yet "expired." 
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5, 2016. Because knowledge test results have expired, Applicant Bis not eligible for the practical 
test. Applicant B must complete the ATP CTP and reapply for the knowledge test. 2 

Example 3. Applicant C applies to take the knowledge test on August 10, 2014. Applicant C 
must demonstrate successful completion of an approved ATP CTP course before he or she can 
be permitted to take the knowledge test. Under §61.3 9( a)( 1 )(ii), Applicant C's knowledge test 
results arc valid for 60 calendar months.3 

In closing, we reiterate that any unexpired knowledge test completed successfully by an 
individual before August l , 2014, should be treated as valid, and may be used to qualify for the 
practical test after July 31, 2014, until the knowledge test results would be considered expired 
(i.e. ,mthin 24 months pursuant to §61.39(a)(l )(i)). 

This response was prepared by Bonnie C. Dragotto, an attorney in the International Law, 
Legislation and Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and was coordinated 
with the General Aviation and Commercial Division and the Air Transportation Division of the 
Flight Standards Service. If you need ftuther assistance, please conlact our office at (202) 267-
3073. 

afK \AY ,<""-H,-y 

Assistant Chief Counsel ti r 
International Law, Legislat n and Regulations, AGC-200 

2 Under§ 6 J .39{b), Applicant B may not use an expired knowledge test result to take the practical test because he or 
she passed the knowledge test before August I, 2014. 

3 Under § 61.39(b ), Applicant C may take the practical test with an expired knowledge test result if he or she meets 
the employment requirements of that section because the applicant look the knowledge test after July 3 I, 2014. 
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