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Dear Messrs. Wykoff and Mullen, 

800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter responds to your joint letter requesting clarification of a number of questions 
relating to the implementation of part 117. In a separate legal interpretation issued to you 
on November 26, 2013, we responded to your Question #9, relating to the cumulative 
limit "look back" provisions found in § 117 .23 because we felt that a response to that 
question needed to be issued sooner in order to ensure clarity about how the cumulative 
limits will be handled during the implementation of part 117. The remaining questions 
are answered below. 

1. 117.3 - Acclimation Definition: Must the 36 consecutive hours of rest required to 
trigger acclimation be prospective or could an "accidental" acclimation occur where a 
pilot's rest period is unexpectedly extended to reach the 36 consecutive hour threshold? 

Unlike required rest periods under § 117 .25, for purposes of determining whether a pilot 
has become acclimated, the rest does not need to be prospective. There are two ways that 
a pilot becomes acclimated to a new theater. Either the pilot receives 36 consecutive 
hours of rest or remains in the new theater for 72 hours. Being acclimated is simply a 
status used to determine where to enter Tables B and C at the sta1t of a Flight Duty Period 
(PDP) . Once either of those two conditions are met, a pilot is deemed to be acclimated to 
the new theater. We note that the preamble to the fmal rule provided an example of 
where a pilot acclimates to a theater as a result of an unexpected delay that extended a 
planned rest period. 



2. 117 .3 - Theater: May a deadhead after a Flight Duty Period (FDP) (but before rest) 
change the final destination/acclimation end point for the FDP? 

No. An FDP arrival point is defined as the point at which the FDP ends. A post-FDP 
deadhead is not part of an FDP. Accordingly, a post-FDP deadhead is not used to 
determine theater. 

3. 117 .3 - Theater: A deadhead-only duty period is not a FDP. If a pilot is scheduled to 
travel during a deadhead-only duty period to a destination that is more than 60 degrees 
of longitude from the departure point, will that scheduled travel result in a change of 
theater if: 

a. the pilot completes the travel as scheduled; or 

b. the pilot voluntarily chooses to deviate from the scheduled deadhead-only 
duty assignment and either remains in his current location or travels to a 
different location on his own time? (For example, a pilot is scheduled to 
travel by deadhead from Madrid to Atlanta, but chooses to either remain in 
Madrid or travel to some other location that is not Atlanta.) 

In a clarification letter to A4A from Rebecca B. McPherson (Nov. 2012), the FAA stated 
that a deadhead that is not part of an FDP cannot cause a change in theater because a 
theater can only be changed as part of an FDP. This is because a theater is defined in 
§ 117.3 as the difference between FDP departure and arrival points. Duty that is not part 
of an FDP cannot create an FDP departure or arrival point and thus cannot cause a change 
in theater. Thus, both examples above involving deadheads that are not part of an FDP 
would not cause a change in theaters. 

4. 117.19 - Flight Duty Period Extensions: Is PIC concurrence requh·edfor extensfons 
of FDP limits that are 30 minutes or less? 

All FDP extensions taken under § 117 .19 are governed by either § 117 .19( a)(l) or 
§ 117.19(b)(l). Both of these sections require PIC concurrence with any extension ofup 
to 2 hours. However, since extensions of 30 minutes or less have no additional limitations 
or requirements, the FAA would view PIC certification under § 117 .5 for that flight 
segment as meeting the concurrence requirement for extensions of 30 minutes or less. 
This is consistent with the preamble to the final rule, where we stated that "[t]here is a 
30-minute buffer attached to each FDP to provide certificate holders with the flexibility 
to deal with delays that are minimal. However, after the 30-minute buffer, any time that 
the FDP needs to be extended, the requirements and limitations of this section apply." 
(77 FR 370, Jan. 4, 2012) The FAA emphasizes that this 30-minute buffer may not be 
scheduled as part of an FDP~ rather, the 30-minute buffer is only there to deal with 
minimal delays. The other subsections in§ 117.19 apply additional limitations on FDP 
extensions greater than 30 minutes, and would require an affirmative PIC concun-ence for 
those extensions separate from the§ 117.5 certification. 
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5. 117.13, 117.17 - Tables A, B & C -FDP Start Times: The following questions seek 
clarification of how pilots and carr;ers are expected to determine the correct time zone to 
enter Tables A, B & C. 

a. Must a carrier designate the underlying time zone (e.g., local or home base) to 
be utilized by pilots to determine the correct time of day to enter Tables A, B & 
C? If so, when and where must the carrier make a designation of the time zone 
for FDP start purposes? Must the designation be in writing? Must a carrier wait 
until after a 30-hour rest break to change starting time zones in a theater? Must 
the carrier designate any change in the lime zone a jlightcrew member ;s expected 
to use to enter the Tables for each FDP on the schedule, or elsewhere? 

In the clarification letter issued to A4A referenced above, the FAA stated that, for 
the purpose of detem1ining where to enter Tables A, Band C, a carrier may 
designate either the local time where the flightcrew member began the series of 
FDPs or the conesponding home base time if the flightcrew member is acclimated 
to a theater that encompasses the home base. When, where or how the 
designation is made is up to the carrier, but typically it is expected that it would 
be made in the context of setting up the schedules so that when flightcrew 
members bid on crew pairings, they have a complete understanding of how the 
schedule was constructed. In this respect, the designation would typically also be 
in writing. Once made, the designation would apply for the series of FDPs ending 
when a flightcrew member begins the 30 hour rest period under§ 1 l 7.25(b ). 
Then the process repeats itself when the next series ofFDP begins. A new series 
of FDPs will begin when any of three circumstances occur: the flightcrew 
member receives 30 consecutive hours of rest, the flightcrew member ends an 
FDP outside of the theater where the FDP began and becomes unacclimated, or 
the flightcrew member becomes acclimated to a new theater. 

b. 117. 13 - Tables A & B - FDP Start Times: Assume a pilot based in JFK 
operates ajlight to LAX and receives a JO-hour rest. Can a carrier choose the 
time zone (LAX or JFK) to start the next FDP in LAX, or must the time zone be 
kept the same for the entire series ofFDPs? (A "series" of FDPs as used here 
means multiple FDPs occurring between the 30-hour rest breaks required by 
117. 25(b).) If the carrier does not make any attempt to change the time zone for 
FDP start purposes in the above example, what time zone (JFK or LAX) should 
the pilot use to enter Tables A & B at LAX? 

An acclimated flightcrew member enters Tables A, B or C based on either (1) the 
local time where the FDP series starts; or (2) the conesponding time where the 
flightcrew member's home base is located. As discussed in S(a) above, this 
designation continues for the entire series of FDPs until the 30 hour rest period 
under§ 1 l 7.25(b) is given. Looking at the above example, we know that the 
pilot's home base is in JFK, but we don't know when that pilot last had 30 hours 
of rest. If the 30 hours ofrest took place immediately before the JFK-LAX flight, 
then the PDP series began in JFK and the pilot will continue to enter Tables A and 
B based on JFK time, since JFK is both the local time and the home base time. 
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6. 117.17 - Table C - FDP Start Times: 

a. Can an augmented pilot be reassigned to a new time zone after a planned 30-
hour stop in another time zone in his home theater? For example, a SFO-based 
pilot is assigned a SFO-IAD-FRA-IAD-SFO round trip. The pilot flies SFO-JAD 
and lays over at IAD for more than 30 hours ji·ee ji·om all duty. The pilot then 
reports to fly IAD-FRA. May the carrier designate IAD as the time zone for the 
pilot to enter the FDP Tables for that flight duty? 

As explained in Question 5 above, an acclimated pilot begins a new FDP series 
after receiving 30 consecutive hours of rest under § 1 l 7.25(b ). Thus, the 30 hours 
of rest in IAD would trigger a new FDP series for the IAD-FRA flight and the 
can-ier would be able to designate either the local time at IAD or U1e flightcrew 
member's home base time in SFO for the new series ofFDPs since SFO would be 
part of the theater encompassing IAD. 

b. In the above example, assume the SFO-based pilot became acclimated while in 
theater at FRA in Germany. On the return trip FRA-IAD-SFO the pilot is 
assigned a layover of 36 hours free ji·om all duty at !AD. The pilot then reports to 
fly ji·om IAD to SFO. May the carrier choose either SFO time or !AD time as the 
starting time zone for that pilot's FDP? The pilot flies to SFO and after a 10-
hour rest reports for flight duty. lfno carrier designation of any change in the 
FDP start time zone was made after the layover at IAD, what time zone should the 
pilot use for FDP start purposes in SFO (]AD or SFO time)? 

Your example presumes that the pilot in question has become acclimated to the 
FRA theater. Therefore, once the flightcrew member in your example receives 36 
consecutive hours ofrest at IAD, the flightcrew member would be acclimated to 
the IAD theater. Since that theater also encompasses SFO, the flightcrew 
member's home base, the carrier can elect to begin the next FDP series using 
either IAD or SFO. Once that designation is made, it would be used for the 
remainder of that series of FDPs. Unless a carrier specifically designates home­
base time (SFO in this example), the series of FDPs would use the local time 
where the FDP series begins (IAD in this example) and continue to use that time 
zone for the rest of the series ofFDPs .. As discussed in Question 5(a) above, the 
specifics for how, when and where the designations are communicated is up to the 
carrier. 

7. 117.13, 117.17 - Tables B & C-FDP End Time: May a pilot be assigned to 
additional flight duty after the cancellation of all remaining segment(s) of a FDP. For 
example, after the completion of the first of five scheduled segments during a FDP, a 
pilot's schedule shows cancellation of all remaining segments due to weather. May the 
pilot be held on duty (and for how long) and subsequently assigned additional flying 
during that FDP, or must the pilot be released into rest before accepting another flight 
assignment? If the pilot may not be reassigned to additional flying without a rest break, 
which provision in Part 117 prevents the reassignment? 

Under§ 117.3 's definition of a llight duty period, an FDP ends when "the aircraft is 
parked after the last flight and there is no intention for further aircraft movement by the 
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same flightcrew member." ( emphasis added). This means that the flight in question must 
definitively be the flightcrew member's last flight and there must be an affirmative intent 
for no further aircraft movement. This affitmative intent is lacking when the certificate 
holder is m1sure whether there will be another flight or further aircraft movement. As a 
result, if the certificate holder intends or may intend to use the flightcrew member for 
another flight or further aircraft movement, the certificate holder may do so by holding 
the pilot on duty with the FDP clock running, making necessary adjustments based on 
any assignments to ensure that the pertinent FDP limits are not violated. However, by 
doing so, the time held over on the FDP is subject to the cumulative limits of section 
117.23(c) 

8. 117.13, 117.17 - Tables B & C- FDP End Time: A pilot is assigned a FDP.followed 
by a deadhead. Is it permitted for the pilot to be assigned to operate the deadhead after 
blocking in on the last previously assigned segment? 

Yes, the pilot may be assigned to a deadhead after blocking in on the last previously 
assigned segment of an FDP. A deadhead can be assigned at any time. However, when a 
deadhead occurs prior to an FDP without the required intervening rest or during an FDP, 
it must be treated as part of the FDP. We also note that a deadhead that exceeds the 
applicable FDP limit in Table B would be subject to the compensatory rest provisions of 
§ 117.25(g). 

9. 117.23 - Cumulative Limits: Do the cumulative limits require a monthly and yearly 
look back for flight time limits and a weekly and monthly look backfor flight duty period 
limits on Janumy 4, 2014 (or effective Part 117 implementation date if different than 
January 4)? 

This question was issued as a separate interpretation. See, Letter to Captain Don Wycoff 
and Douglas K. Mullen from Matlc W. Bury, Assistant Chief Counsel, International Law, 
Legislation and Regulation (Nov. 26, 2013). 

10. 117 .15 (f) - Split Duty - Are extensions beyond 14 hours combined flight duty and 
rest permitted? Assume a pilot is assigned combined split duty and rest totaling 13:55. 
117.15 (f) states that time spent in a suitable accommodation is not part of a pilot's flight 
duty period if combined flight duty and rest does not exceed 14 hours. Unforeseen 
circumstances arise prior to takeoff on the last segment of the split duty causing a 1: 20 
delay. If the pilot departs he or she is now expected to block in 15:15 after reporting/or 
split duty. (Assuming the Pilot-in-Command concurs in the extension and no cumulative 
limitation of 117. 23 would be exceeded), is it permissible under 117.15 for the pilot to 
take off knowing that the combined split flight duty and rest will exceed 14 hours? 

Yes, the 14-hour split-duty limit in§ 117.15(f) is distinct from FDP limits. Section 
117 .15 contains a set of requirements that, if satisfied, allow split-duty rest to not be 
counted as part of a flightcrew member's FD P. If the requirements in § 117 .15 are not 
satisfied, then the split-duty rest that does not satisfy those requirements is simply part of 
the flightcrew member's FDP and counts towards the pertinent FDP limits. 
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One of the requirements of§ 117.15, contained in§ ll 7.15(t), prohibits the combined 
FDP and split-duty rest from exceeding 14 hours. This 14-hour split-duty limit works as 
a maximum limit specific to split-duty rest so that any split duty rest exceeding the limit 
is simply added to the flightcrew member's other FDP time. The flightcrew member's 
total FDP time in your example would then be subject to the PDP-specific extensions 
specified in § 117 .19 or, if applicable, § 117 .29. 

11 . 117.15 - Split Duty - Applicability of Table B: Does Table B limit flight duty during 
split duty assignments? For example, a pilot is assigned a split duty including 4 flight 
segments and a 3-hour mid-duty rest scheduled to begin at 2200 and end at 1200 (total 
14 hours). Scheduled flight duty during this assignment is 11 hours. Table B limits 
FDPs beginning at 2200, with 4 legs, to 10 hours. ls the scheduled assignment with 11 
hours ofjlight duty permissible or does Table B act limit the flight duty during the split 
duty assignment to 10 hours? 

The FDP limits will always act as a total Limit on any assignment under part 117 that 
includes an FDP, and this includes split-duty assignments. Split duty rest that satisfies § 
117.15 is simply not cow1ted as FDP time. Your question acknowledges this by 
subtracting the 3 hour mid-duty rest from the 14-hom split duty assignment, resulting in 
an 11-hour FDP. However, as your question points out, Table B limits a 4 segment FDP 
starting at 2200 to 10 hours. Thus, the split duty assignment as scheduled would not meet 
the limits in Table B absent an FDP extension. 

12. 117 .15( d) - Split Duty - Rest Scheduled and Received: May the amount or start 
time for split duty rest be rescheduled or reassigned after the start of the split duty FDP? 

Section 117 .15( c) states that the split duty rest opportunity must be "scheduled before the 
beginning of the flight duty period in which that [split duty] rest opportunity is taken." 
( emphasis added). This provision ensures that a flightcrew member knows when the rest 
opportunity will be taken during the course of the FDP. Under§ 117.lS(d), the rest 
opportunity that is actltally provided cannot be less than the rest opportunity scheduled. 
Thus, the length of the rest opportunity can be extended, but it cannot be less than what 
was scheduled. This is the only flexibility available for scheduling the split duty rest 
opportunity once an FDP has begun. 

13. 117 .25 - Rest Period: A carr;er 's collective bargaining agreement allows reserve 
pilots upon their own initiative to opt into an available program that involves voluntarily 
checking the flight schedule on a required day off The program is not mandatory. For 
example, a reserve pilot is scheduled for a 30-hour rest break beginning at midnight 
(2400) on Saturday and ending with the pilot's reserve availability period scheduled to 
begin at 0600 Monday. Under the voluntary program, the pilot agrees to check his 
schedule online no later than 2000 hours on Sunday. The pilot does so and sees that a 
trip has been scheduled beginning at 1000 on Monday. The pilot accepts the trip online 
and.now has a report time of 0900 Monday. Is this practice permitted under Part 117? 
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Assuming that the program is in fact voluntary, it would not violate§ 117.25. However, 
voluntarily taking up extra duties during a rest period may violate§ 117.5 if it causes the 
flightcrew mem her to become too fatigued to safety fly the plane. 

If you need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This letter has 
been prepared by Robe1t H. Frenzel, Manager, Operations Law Branch, Office of the 
Chief Counsel and coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards 
Service. 
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