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Dear Mr. Beaty, 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, O.C. 20591 

This is in response to your request for a legal interpretation dated August 19, 2012. In your 
request, you asked whether a safety pilot as second-in-command (SIC) needs an instrument 
rating on his pilot certificate, and whether a safety pilot.as SIC needs to be instrument 
current per 14 CFR § 61.57. 

In your request for interpretation you ask about a scenario in which a pilot flying with a 
view-limiting device (Pilot A) is instrument rated and current. Pilot A is also acting as pilot­
in-command (PIC) for the flight. The flight is conducted in visual meteorological conditions 
(VMC) on an IFR flight plan. Pilot Bis the safety pilot and holds a private pilot certificate 
in category and class of the aircraft used for the flight. Pilot B also has a current medical. 
In your request, you state that Pilot B will be "SIC as a required crewmember under 14 CFR 
§ 91.109." 

Section 61.55 states in pertinent part: "A person may serve as second-in-command of an 
aircraft type certificated for more than one required pilot flight crewmember or in operations 
requiring a second-in-command pilot flight crewmember .... " 14 CFR § 61.55(a)(2). To 
respond to your questions, we assume that the aircraft Pilot A is flying is type certificated 
for a single pilot flight crewmember. This assumption is based on the fact that you state in 
your request that Pilot B is a required crewrnember under § 9 l . l 09, which deals with safety 
pilots. You do not state that Pilot B is required because the aircraft is type certificated for 
more than one required pilot flight crewmember, nor do you state the operation being 
conducted requires a second-in-command pilot flight crewmember. Because the aircraft is 
type certificated for a single pilot, and because the operation does not require a designated 
SIC (e.g. an operation conducted under 14 C.F.R. § 135.101 which requires an SIC under 
IFR), Pilot B is a safety pilot and not an SIC. 1 Therefore, the requirements in § 91.109 
apply to PilotB. The second-in-command requirements in§ 61 .55 do not apply because the 
aircraft is not type certificated for more than one required pilot flight crewmember and the 
operation being conducted does not require a second-.in-com.mand pilot flight crewrnembe.r. 
Additionally, § 61.57 does not apply because that section applies to recent flight experience 
for a pilot-in-command. 

1 This does not preclude the safety pilot from logging time as SIC, however. See Legal Interpretation to Ted 
Louis Glenn, from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (December I, 2009) 
(stating a pilot may log SIC time for the portion of the flight during which she was acting as safety pilot 
because the pilot was a required flight crewmember for that portion of the flight under § 9 I. I 09(b ). ) 



In response to your first question, a safety pilot must possess at least a private pilot 
certificate with category and class ratings appropriate to the aircraft being flown. 14 C.F.R. 
§ 91.109 ( c )(1 ). Section 9 l. 109 does not require that the safety pilot be instrument rated or 
instrument current. 

I hope this information has been helpful. This response was coordinated with Flight 
Standards Service, General Aviation and Commercial Division. If you have further 
questions concerning this response, please contact Sabrina Jawed on my staff at 202-267-
3073. 
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