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Dear .tvfr. Creech: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This responds to your request for a legal interpretation postmarked Apdl 4, 2013 . Your letter 
requests clarification concerning the logging of pilot-in-command (PIC) time under 14 
C.F.R. § 61.51( e) as it applies to multiple pilots in a t\vin-engine aircraft. 

Your letter presents a scenario in which Pilot A and Pilot B rent a twin-engine aircraft 
certificated for single pilot operation so that Pilot A may make several practice approaches 
in order to maintain instrument currency. Both pilots have appropriate ratings for the 
aircraft. To simulate instrument flight rules (IFR) conditions while flying in visual 
meteorological conditions (VMC), Pilot A puts on a view-limiting device after takeoff and 
Pilot B acts as a safety pilot for that portion of the flight. Pilot A is the sole manipulator of 
the controls throughout the entire flight. Your letter asks who may log multi-engine PIC 
time in this scenario. 

Section 61.5l(e) governs the logging of PIC flight time, and states in pertinent part that a 
sport, recreational, private, or commercial pilot may log PIC time for the ti.me during which 
that pilot is "the sole manipulator of the control.s of an aircraft for which the pilot is rated or 
has privileges" or "acting as pilot in command of an aircraft on which more than one pilot is 
required under ... the regulations under which the flight is conducted." 

Your letter references the Legal Interpretation to John Speranza (Dec. 4, 2009), however, the 
Legal Interpretation to Jeff Gebhart (June 22, 2009), which is enclosed, is more applicable to 
your question. 

Mr. Gebhart's letter presented a scenario in which two pilots are flying du.ring V1\1C 
conditions in an aircraft for which both pilots have appropriate ratings. Pilot A flies the 
aircraft and Pilot B acts as the pilot-in-command. We infonned Mr. Gebhart that in this 
scenario Pilot A may log the entire flight as PIC flight time "because that pilot was the sole 
manipulator of the controls for the entire flight." Additionally, Pilot B may log PIC time for 
the time during which Pilot B acted as the safety pilot for Pilot A's simulated instrument 
flight "because Pilot B was a required flight crewmember for that portion of the flight" 
under 14 C.F.R. § 91.109(c). 



In the scenario you present Pilot A may log the entire flight as PIC time as that pilot is the 
sole manipulator of the controls for the entire flight. 

Assuming that Pilot Bis acting as PIC for the flight, Pilot B may log any portion of the 
flight during which Pilot A operated in simulated instrument flight and Pilot B acted as the 
safety pilot because Pilot B's presence is required for that portion of the flight under§ 
91.109(c). 

However, if Pilot A is acting as PIC for the flight, then only Pilot A may log PIC time 
during the flight. Pilot B is a required crewmember under § 91.109( c) and may log second­
in-comm.and (SIC) time under§ 61.5 l(f) during the time that Pilot A operates in simulated 
instrument conditions. See Legal Interpretation to William F. Trussell (July 24, 2012) 
( enclosed). 
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These logging rules apply regardless of whether the pilots are flying a multi-engine aircraft. 

We hope this information has been helpful. This response was prepared by Jim Burleson 
under the supervision of Robert Hawks, an attorney in the International Law, Legislation, 
and Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the 
General Aviation and Commercial Division of Flight Standards Service. If you have further 
questions concerning this response, please contact us at 202-267-3073. 

ar B 
Acting Assistant Chief ounsel for 
International Law, Legi lation and Regulations (AGC-200) 
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