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Dear Mr. Crowe: 

This letter responds to your request for legal interpretation dated September 26, 2012. You 
have indicated that you currently hold a commercial pilot certificate with an airplane 
category single engine land rating. You have asked several questions pertaining to adding a 
rotorcraft category helicopter class rating to your commercial pilot certificate. 

A person who adds a category rating to a pilot certificate must, among other things, 
complete the training and the applicable aeronautical experience for the category of aircraft. 
14 C.F.R. § 61.63(b)(l). To apply for a rotorcraft category helicopter class rating at the 
commercial pilot certificate level, a pilot must accomplish 100 hours of pilot-in-command 
flight time, which includes at least 35 hours in helicopters. 14 C.F.R. §61.129(c)(2). The 
pilot must also complete 10 hours of solo flight time in a helicopter or 10 hours of flight 
time performing the duties of pilot in command in a helicopter with an authorized instructor 
on board. 14 C.F.R. § 61.129(c)(4). Section 61.129(c)(4) states that a pilot may credit the 10 
hours of solo flight time or 10 hours of flight time performing the duties of pilot in 
command with an authorized instructor on board toward the pilot in command flight time 
required by§ 61.129(c)(2). 

You have asked the following questions: 

May the applicant credit more than 10 hours of time spent performing the duties of 
pilot in command with an instructor on board toward the PIC requirements of§ 
61.129(c)(2)? May the applicant Jog as PIC time that time spent performing the duties 
of pilot in command with an instructor on board in accordance with § 61.51? 

Section 61.129(c)(4) permits a pilot to credit a maximum of 10 hours of flight time 
performing the duties of pilot in command with an instructor on board toward the pilot-in­
command flight time required by § 61.129( c )(2). As such, the remaining 25 hours of pilot­
in-cornmand flight time in helicopters required by§ 61.129(c)(2) must meet the pilot-in­
command logging requirements in § 61.51 ( e ). 



Under § 61.51 ( e )(1 ), a pilot may log pilot-in-command flight time when the pilot (i) is the 
sole manipulator of the controls of an aircraft for which the pilot is rated (category, class, 
and type rating, if appropriate), (ii) is the sole occupant of an aircraft, or (iii) acts as PIC of 
an aircraft for which more than one pilot is required under the type certification of the 
aircraft or the regulations under which the flight is conducted. 1 Additionally, in 2009, the 
FAA introduced another avenue through which a pilot could log pilot-in-command flight 
time. 74 FR 42500, Aug. 21 , 2009. Section 6l.51(e)(l)(iv) permits a pilot who holds a 
commercial pilot certificate or airline transport pilot certificate that is appropriate to 
category and class of aircraft to log pilot-in-command flight time while performing "the 
duties of pilot in command while under the supervision of a qualified pilot in command" if, 
among other things, the pilot is undergoing an approved PIC training program. Legal 
Interpretation to John Duncan (April 13, 2012). 
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Because you are adding a rotorcraft category helicopter class rating to a commercial pilot 
certificate without holding a rotorcraft category helicopter class rating at the private pilot 
certificate level, you are not able to log pilot-in-command flight time under § 61.51 ( e )(1 )(i), 
(iii), or (iv) because those provisions require a pilot to be rated in the aircraft. Because you 
do not hold the appropriate category and class rating, the only provision under which you 
may log the remaining pilot-in-command flight time is as the sole occupant of the aircraft. 

Does the applicant need an endorsement under § 61.31 in order to perform the duties 
of pilot in command with an instructor on board in accordance with§ 6l.129(c)(4)? 

Under§ 61 .3 l(d), to act as the pilot in command of an aircraft, a person must: (1) hold the 
appropriate category, class, and type rating (if a class or type rating is required) for the 
aircraft to be flown; or (2) have received training required by part 61 that is appropriate to 
the pilot certification level, aircraft category, class, and type rating (if a class or type rating 
is required) for the aircraft to be flown, and have received an endorsement for solo flight in 
that aircraft from an authorized instructor. 

A pilot who is "performing the duties of pilot in command" under the supervision of another 
pilot - in this case an authorized flight instructor - is not acting as pilot in command of the 
aircraft during solo flight and, therefore, does not need an endorsement under § 61.31 ( d). A 
pilot requires a § 61.31 ( d) endorsement only for the purpose of conducting solo flight in an 
aircraft for which the pilot is not rated. 

May an applicant who has been endorsed for solo flight under§ 61.31 credit or log a 
portion of the flight training conducted in accordance with§ 61.129(c)(3) as PIC time 
after receiving such an endorsement? 

Section 61.3 l(d) sets forth the requirements for acting as pilot in command of an aircraft. An 
endorsement for solo flight under that section does not alter the requirements for logging 

1 Under 14 C.F.R. § I.I, a pilot in command must hold the appropriate category, class, and type rating for the 
conduct of the ft ight. Additionally, under § 61.3 1 ( d), to serve as pi lot in command of an aircraft, a person must 
hold the appropriate category, class, and type rating (if required) for the aircraft to be tlown unless conducting 
a solo flight under an instructor endorsement. 
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pilot-in-command flight time under § 61.51 ( e ). As such, notwithstanding the IO hours of 
flight time that may be credited under §61.129(c)(4), a pilot who holds a§ 61.3 l(d) 
endorsement for solo flight may not log or credit flight training with an authorized instructor 
as pilot-in-command flight time because the pilot is neither rated in the aircraft nor the sole 
occupant of the aircraft. 

This response was prepared by Anne Moore, an attorney in the International Law, 
Legislation, and Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and has been 
coordinated with the Airman Certification and Training Branch of Flight Standards Service. 
If you have any additional questions regarding this matter, please contact us at your 
convenience at (202) 267-3073. 

ar ury 
Acting Assistant Chief un el for International Law, 
Legislation, and Regulatio Division, AGC-200 


