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Dear Mr. Dean: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter responds to your request for a legal interpretation emailed on October 21, 2012. 
Although your email appears to state-a conclusion rather than a question, we believe you 
requested clarification of whether a multi-engine airplane may be used to demonstrate 
proficiency in a complex airplane during a practical test for a commercial airplane single­
engine rating. We also believe you requested clarification of whether a multiengine airplane 
may be used to log the required 10 hours in a complex airplane for an airplane single-engine 
rating under 14 C.F.R. § 61.129(a)(3)(ii). 

Section 61.45 prescribes the required aircraft and equipment for practical tests. Section 
6 l .45(a) states, in relevant part, that "an applicant for a certificate or rating" must furnish an 
aircraft for the practical test that "is of the category, class, and type, if applicable, for which 
the applicant is applying for a certificate or rating." Furthermore, § 61.45(b)(l) states, in 
relevant part, that an aircraft used for a practical test must have the equipment for each area 
of operation required for the practical test. In other words, if an airplane single-engine rating 
is sought, the applicant must perform the entire practical test in a single-engine airplane, and 
that airplane must be equipped to demonstrate proficiency in operating a complex aircraft. 
This interpretation of§ 61 .45 was recently reaffirmed by the FAA. See Legal Interpretation 
to Allen J. Fitch (Nov. 14, 2012) (enclosed). 

To answer the second question, § 61.129(a) prescribes the required flight time for a 
commercial pilot certificate with an airplane single-engine rating. Among the requirements, 
an applicant must log " l O hours of training in an airplane that has a retractable landing gear, 
flaps, and a controllable pitch propeller, or is turbine-powered."§ 61.129(a)(3)(ii). That 
paragraph does not specify the training be conducted in a particular aircraft category and 
class unlike other paragraphs in§ 61.129. See, e.g.,§ 61.129(a)(3)(iii)-(iv) (requiring single 
engine airplane),§ 61.129(a)(4) (requiring single engine airplane),§ 61.129(b)(3)(ii) 
(requiring multiengine airplane). Accordingly, the 10 hours of training required under§ 



61.129(a)(3)(ii) may be conducted in either a single- or multi-engine airplane that has a 
retractable landing gear, flaps, and a controllable pitch propeller, or is turbine-powered. 
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Finally, we note that current Flight Standards policy does not allow for simultaneous 
practical tests ( e.g., airplane single-engine and airplane multi-engine) to be conducted unless 
the applicant meets the eligibility criteria for all applicable practical tests. 

This response was prepared by Robert Hawks, an Attorney in the International Law, 
Legislation, and Regulations Division of the Office of Chief Counsel, and coordinated with 
the General Aviation and Commercial Division of Flight Standards Service. We hope this 
response has been helpful to you. If you have additional questions regarding this matter, 
please contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

Acting Assistant Chief Co sel for 
International Law, Legislation and Regulations (AGC-200) 

Enclosure 


