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June 20, 2013 

Alais L. M. Griffin 
Greenberg Traurig, LLP 
2101 L Street, N.W. 
Suite 1000 
Washington, D.C. 20037 

Dear Ms. Griffin: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This responds to your letter dated March 5, 2013, to Marc Warren, Acting Chief Counsel, 
Federal Aviation Administration. In your letter you pose three related questions: 

1. If foreign commercial aircraft operating in U.S. airspace are not in compliance with 
FAA standards under TSO-C127a, are those foreign aircraft in violation of the 
pertinent U.S. rules (notwithstanding the laws in the foreign country) unless they 
have been granted some temporary administrative waiver that is consistent with U.S. 
Federal laws and regulations? If those foreign carriers have intentionally violated 
those standards with intent to deceive or misrepresent the facts could the penalties 
imposed be even stronger to serve as a warning? 

2. Is it a violation of U.S. rules if non-domestic aircraft that fly into and out of U.S. 
airports utilize seat covers and related fabrics that are improperly labeled as "TSO­
C l 27a" compliant when they have not met FAA-required and approved 
manufacturing and testing standards? 

3. And do U.S. rules apply to such non-domestic carriers whether or not the airline 
company is based in a foreign country that signed the Chicago Convention? 

You believe that these issues are governed by the provisions of Airworthiness Directive 
(AD) 2011-12-01, Koito Industries, Ltd., Seats and Seating Systems Approved Under 
Technical Standard Order (TSO) TSO-C39b, TSO-C39c, or TSO-C127a (76 FR31803; June 
2, 2011 ). The AD summary notes that: 

This AD was prompted by a determination that the affected seats and seating systems 
may not meet certain flammability, static strength, and dynamic strength criteria. 
Failure to meet static and dynamic strength criteria could result in injuries to the 
flightcrew and passengers during emergency landing conditions. In the event of an 



in-flight or post-emergency landing fire, failure to meet flammability criteria could 
result in an accelerated fire. 
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You further note that in response to a request to withdraw the proposed AD, the FAA stated 
that "certification of these seats was obtained through false pretenses, and thus, until the 
seats are re-certified in whole they need to be appropriately marked and actions must be 
done in accordance with this AD." You believe that these provisions apply to all 
commercial aircraft operating in the U.S. regardless of the laws of the nation where the 
aircraft are based or where the aircraft flew from before entering U.S. airspace. 

You state that Title 14, Code of Federal Regulations (14 CFR) § 25.603 makes clear that 
suitability of materials in aircraft "must conform to approved specifications such as ... 
Technical Standard Orders . .. " and 14 CFR § 25.853 (and Appendix F to Part 25) sets forth 
detailed flammability test requirements, including that seat cushions and related textiles, 
padding, and fabrics be self-extinguishing. You further assert that Title 14 echoes the AD's 
comments on the unacceptable practice of obtaining certification of airline seats under false 
pretenses. You also believe that the Chicago Convention applies to this situation. 

The FAA notes that section 4.2 of Annex 8 to the Convention on International Civil 
Aviation specifies that " [t]he State of Registry shall develop or adopt requirements to ensure 
the continued airworthiness of the aircraft during its service life" and [t]he continuing 
airworthiness of an aircraft shall be determined by the State of Registry in relation to the 
appropriate airworthiness requirements in force for that aircraft." 

In your letter the FAA assumes that your reference to "foreign commercial aircraft" means 
non-U.S.-registered aircraft operated by a foreign air carrier under the provisions of 14 CFR 
part 129. As the continuing airworthiness of these aircraft is subject to the requirements of 
the State of Registry of the aircraft, compliance with those standards would be determined 
by that State, and not the FAA. Additionally, this determination would not be affected by the 
State of the Operator of the aircraft. 

The provisions of AD 2011-12-01 do not directly apply to non-U.S.-registered aircraft. 
Commenters to this AD recognized this limitation, noting that "it is also well understood 
that the FAA' s and EASA' s jurisdiction covers only those air carriers operating aircraft on 
the U.S. Register and in the 27 countries in the European Union, respectively." 
Commenters, however, also recognized that "it is common practice for airworthiness 
authorities to adopt . . . [an] FAA airworthiness directive" and the FAA specifically 
acknowledged this practice by noting that "we do recognize this AD could affect the non­
U.S. -registered fleet if mandated by other countries. However, this AD does not directly 
impact non-U.S.--operators. '' 

As U.S. airworthiness standards do not directly apply to foreign-registered aircraft, such 
aircraft could not be found to be "in violation of the pertinent U.S. rules" even if operating 
in U.S. airspace. Accordingly, since these standards do not directly apply, any specific 
intent of an operator to "violate" those standards or "deceive or misrepresent the facts" 
would not be applicable to any consideration of the matter. 
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The airworthiness standards that you reference in your letter (14 CFR §§ 25.603 and 25.583) 
must be met for an aircraft design that incorporates these standards in its certification basis 
to receive a U.S. design approval. An aircraft issued an airworthiness certificate on the basis 
of compliance with such a design approval must continue to meet these standards. Foreign 
aviation authorities frequently issue airworthiness certificates based on compliance with a 
design approval that they issue on the basis of their acceptance of a corresponding U.S. 
design approval. Any issue of non-compliance relating to a non-U.S. registered aircraft, 
however, would be determined by the results of the foreign airworthiness authority's review 
of the aircraft's conformity to its own design approval. 

IfU.S. airworthiness standards form the basis for a foreign authority' s design approval, or if 
U.S. rules (e.g. AD's) have been adopted by the foreign authority that is the State of 
Registry for an aircraft, that foreign-registered aircraft could be determined to be in non­
compliance with those foreign authority's provisions - not the corresponding U.S. rules. In 
such an instance you may wish to contact the Civil Aviation Authority of the State of 
Registry of the aircraft so that appropriate action may be taken. 

This interpretation was prepared by Paul Greer, an attorney in the International Law, 
Legislation, and Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and was 
coordinated with the Aircraft Maintenance Division (AFS-300) of the Flight Standards 
Service and the Aircraft Engineering Division (AIR-100) of the Aircraft Certification 
Service. If you have additional questions regarding this matter, please contact us at your 
convenience at (202) 267-3073. 
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