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Randy Howell 
The Patriots Jet Team 
5592 Drakes Drive 
Discovery Bay, CA 94505 

Dear Mr. Howell: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W . 
Washington, O.C. 20591 

This letter responds to your request for a legal interpretation of 14 C.F.R. §§ 61 .23 and 
61.113 emailed on August 25, 2013. Specifically, you ask whether a pilot is permitted to fly 
at an airshow performance while exercising the privileges of a private pilot certificate (and 
corresponding third class medical certificate) if the pilot does not receive any compensation, 
does not log flight time toward an additional certificate or rating, and does not receive 
"additional benefits, amenities, or privileges than any other flight or ground crewrnember 
volunteer." 

Subject to some specific exceptions (none of which likely apply to your situation), § 
61.113( a) states that "no person who holds a private pilot certificate may act as pilot in 
command of an aircraft that is carrying passengers or property for compensation or hire; nor 
may that person, for compensation or hire, act as pilot in command of an aircraft." Section 
61 .23 establishes the medical certificate requirements when exercising the privileges of a 
pilot certificate. It states, in relevant part, that at least a third class medical certificate is 
required to exercise the privileges of a private pilot certificate; a second class medical to 
exercise the privileges of a commercial pilot certificate; and usually a first class medical to 
exercise the privileges of an airline transport pilot certificate. 

Your letter quotes a previous legal interpretation of the pilot certificate and medical 
certificate requirements for pilots flying at airshows and other aviation events, and this 
interpretation is instructive. See Legal Interpretation to John W. Harrington (Oct. 23, 1997). 
If no compensation or hire is involved for acting as pilot in command of an aircraft during 
an airshow, the pilot is exercising the privileges of a private pilot certificate without 
violating§ 61.113 (regardless of the certificate level issued), and at least a third class 
medical certificate is required. If compensation or hire is involved for acting as pilot in 
command of an aircraft during an airshow, the pilot is exercising the privileges of a 
commercial pilot certificate, and at least a second class medical certificate is required. The 



privileges and limitations for a commercial pilot certificate are set forth in 14 C.F .R. § 
61 .133. Section 61.133(a)(l)(ii) states, in relevant part, a person who holds a commercial 
pilot certificate may act as pilot in command of an aircraft for compensation or hire. 
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The FAA has a long-standing policy for defining compensation in very broad terms. See 
Harrington Interpretation; see also Legal Interpretation to Joseph A. Kirwan (May 27, 2005) 
(defining "compensation" as "the receipt of anything of value"). Any reimbursement of 
expenses (fuel, oil, transportation, lodging, meals, etc., if conditioned on the pilot operating 
the aircraft) is compensation. Id Additionally, the logging of flight time is compensation if 
the pilot does not have to pay the costs of operating the aircraft. Id The Harrington 
Interpretation provides a detailed analysis of whether receipt of lodging, transportation, and 
meals is compensation, which is the touchstone of your inquiry: 

The determining factor in whether these items would be considered 
compensation is whether they are conditioned upon the (Confederate 
Air Force (CAF)] volunteer ferrying the CAF aircraft to the airshow or 
aviation event, or operating the CAF aircraft at the airshow or aviation 
event. In other words if the CAF volunteers did not ferry CAF aircraft 
to the event, or operate the CAF aircraft at the event, would the CAF 
still provide these volunteers with lodging, transportation, meals, etc. If 
the CAF would provide the above amenities to these CAF volunteers 
even if they did not ferry or operate the CAF aircraft, then the amenities 
would not be considered compensation. If, however, the above 
amenities are conditioned upon the CAF volunteers ferrying or 
operating the CAF aircraft at the airshow or aviation event then the 
amenities would be considered compensation. 

The determining factor is whether the amenities are provided in exchange for acting as pilot 
in command. While the provision of equivalent amenities for pilots flying at the airshow and 
other airshow volunteers is not determinative, it could be a factor considered in making such 
a determination. Although the facts presented are insufficient to definitively state whether 
the airshow pilots are receiving compensation for acting as pilot in command, there is a 
likelihood this is the case. If they are receiving compensation, the pilots are exercising the 
privileges of a commercial pilot certificate and must have at least a second class medical 
certificate. 

This response was prepared by Robert Hawks, an Attorney in the International Law, 
Legislation, and Regulations Division of the Office of Chief Counsel, and coordinated with 
the General Aviation and Commercial Division of Flight Standards Service. We hope this 



response has been helpful to you. If you have additional questions regarding this matter, 
please contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

ark . Bury 
Acting Assistant Chief Co sel for 
International Law, Legisla 10n and Regulations (AGC-200) 
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