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Mr. Peter Kelly 

Dear Mr. Kelly: 

This letter is in response to your June 27, 2012 request for legal interpretation of the 
applicability of part 133 of Title 14, Code of Federal Regulations to a proposed rotorcraft 
external-load operation. You state in your letter that you are considering conducting 
operations involving the transportation of passengers for hire by helicopter from marine 
vessels stationed approximately 50 nautical miles offshore into the United States. You also 
state that the passengers will be hoisted from the marine vessels into the helicopter. You ask 
whether part 133 would apply to your proposed operation. 

During a conversation with my staff you indicated that your operations will be conducted only 
in United States and international airspace and will not cross into any other country's airspace. 
The entire hoist operation will be conducted outside of United States airspace and passengers 
will be carried inside the aircraft to a destination in the United States. Operations will be 
conducted in a standard category aircraft registered in the United States. 

Part 133 applies only to rotorcraft external-load operations conducted in the United States. See 
§ 133. l (b ). An "external load" is a "load that is carried, or extends, outside of the aircraft 
fuselage." See § 1.1. United States airspace extends to 12 nautical miles from the coast of the 
United States (including its territories). See§ 1.1 (definition of United States); Legal 
Interpretation to Michael Di Marco, from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel 
for Regulations (July I 0, 2008). Therefore, your proposed operation, in which the external 
load would be hoisted into the aircraft in international airspace, would not need to be 
conducted pursuant to a part 133 certificate. Any external load operation would need to be 
completed prior to entering United States airspace. 

Next, we must evaluate whether you would be required to hold a part 119 operating certificate 
to conduct the operations described in your letter. In general, rotorcraft operations for 
compensation or hire must be conducted under the air carrier certification rules of part 135. 
See 14 C.F .R. § 119 .25. Because you would be transporting people for compensation or hire 
using United States registered aircraft in United States airspace, and your proposed operations 
do not qualify for the exceptions found in§ 119.l(e), you would be required to hold a part 119 
certificate and conduct your operations pursuant to the part 13 5 operating rules subject to FAA 
approval. See§ 119.l(e); 119.25; 135.1; Legal Interpretation to Marshall S. Filler, from 
Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (Dec. 4, 2009). 

Finally, we note that when the aircraft is being operated outside of the United States under part 
135, you must comply with Annex 2 to the Convention on International Civil Aviation or the 
regulations of any foreign country, whichever applies, and with the rules of parts 61, 91, and 
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135 that are more restrictive than Annex 2 or those regulations and that can be complied with 
without violating Annex 2 or those regulations. 14 C.F.R. § 135.3(a)(2). 

This response was prepared by Dean E. Griffith, an attorney in the International Law, 
Legislation, and Regulations Division of the Office of the Chief Counsel. It was 
coordinated with the Air Transportation Division and General Aviation and Commercial 
Division of Flight Standards Service. Please contact us at (202) 267-3073 if we can be of 
additional assistance. 




