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Whether 14 C.F.R § 91.817 applies to SpaceShipTwo during launch 

This is in response to your request for an interpretation of 14 C.F.R. § 91.817 in light of the 
Commercial Space Launch Act, 51 U.S.C. ch. 509 (CSLA). Specifically, you inquire whether 
section 91.817 applies to the launch of SpaceShipTwo, a suborbital rocket of Scaled Composites, 
LLC (Scaled). Section 91.817 does not apply. 

Background 

In 2004, the Office of Environment and Energy (AEE) issued sonic boom waivers to Scaled 
for launches of SpaceShipOne. SpaceShipOne operations were authorized under both an 
Experimental Airworthiness Certificate (EAC) and a launch license. As will be discussed 
l?~low, under 51 U.S.C. § 50919(a), the EAC should have only applied to SpaceShipOne's 
aviation activities, and the launch license to its space activities. Because SpaceShipOne could 
reach supersonic speeds, Scaled applied for Special Flight Authorizations from AEE to 
operate, for a permitted time, an aircraft exceeding Machl under section 91.817 and 
Appendix B. Petition for Authorization to Exceed Mach I , 68 Fed. Reg. 61714 (Oct. 29, 
2003). AEE granted the petition on November 13, 2003, and extended it for additional flights 
on March 26, 2004. 

In2011, Scaled applied for an experimental permit under 51 U.S.C. § 509061 to operate 
SpaceShip Two from the Mojave Air and Spaceport in Mojave, California. You advise that as 
part of the application process, the FM completed an environmental assessment (EA), which 
included a noise and sonic boom analysis. Wyle Research and Consulting computed the sonic 
boom footprints for proposed SpaceShipTwo operations. The EA determined that there were 
no significant environmental issues and the Office of Commercial Space Transportation 
(AST) was able to issue a finding of no significant impact (FONSI). SpaceShipTwo will 
launch under an experimental permit issued on May 23, 2012. 

i The Commercial Space Launch Amendments Act of 2004 created a new form of launch authorization, the 
experimental pennit, for reusable suborbital rocket launches. 
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Discussion 

A. Authorization of a Hybrid Aircraft and the History of the Commercial Space Launch Act 
and its Amendments 

Initially, with the first flights of SpaceShipOne, and prior to passage of the 2004 Commercial 
Space Launch Amendments Act, the FAA determined that the carrier aircraft White Knight and 
the launch vehicle SpaceShipOne would operate under experimental certificates when operating 
as aircraft. When SpaceShipOne operated as a suborbital rocket it would be under both a space 
license and an EAC. Arguably, this was not the correct decision in light of the original 
Commercial Space Launch Act of 1984, which states: 

Except as provided in this chapter, a person is not required to obtain from an 
executive agency a license, approval, waiver or exemption to launch a launch 
vehjcle or operate a launch site or reentry site, or to reenter a reentry vehicle. 

51 U.S.C. § 50919(a). This means that the Associate Administrator for Aviation Safety (AVS) 
does not certify an expendable launch vehicle such as the Atlas V, and is the source of the "one­
stop-shop" and "exclusive licensing jurisdiction" references one hears. AST has historically 
licensed Orbital Sciences' launches of its Pegasus rocket carried by an L 1011 aircraft from 
wheels forward of the aircraft, long before SpaceShipOne. No analysis under the Commercial 
Space Launch Act was requested for SpaceShipOne. 

That a launch does not require an authorization other than what the CSLA requires does not 
mean that other laws do not apply. Section 50905(b)(l) states that "Except as provided in this 
subsection, all requirements of the laws of the United States applicable to the launch of a launch 
vehicle or the operation of a launch site or a reentry site, or the reentry of a reentry vehicle, are 
requirements for a license or permit under this chapter." A launch licensee still has to obey air 
traffic requirements when operating in the National Airspace System. The 1984 Senate report 
notes that "In creating a one-stop licensing process for commercial space launch activities within 
DOT, H.R. 3942 does not abrogate or repeal any existing Federal law or requirements." S. Rep. 
656, 3 (98th Cong., 2d Sess. 1984). The report also recommends that DOT should work to 
reconcile redundancy. 

With SpaceShipOne's first launches, AST and A VS provided for dual aviation and space 
authorizations. Congress then enacted a new provision: 

SINGLE LICENSE OR PERMIT.- The Secretary of Transportation shall ensure that 
only 1 license or permit is required from the Department of Transportation to conduct 
activities involving crew or space flight participants, including launch and reentry, for 
which a license or permit is required under this chapter. The Secretary shall ensure that 
all Department of Transportation regulations relevant to the licensed or permitted activity 
are satisfied. 

51 U.S.C. § 50904(d) (emphasis added). A license or permit is required under this chapter for 
launch, and the CSLA defines launch to mean "to place or try to place a launch vehlcle ... from 
Earth -(A) in a su~orbital trajectory; . ... " Accordingly, when a carrier aircraft is taking a rocket 
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to a required altitude to drop it so that the rocket engines may fire and a suborbital ( or, 
conceivably, orbital) launch take place, a space license or permit is required and that should be 
all that is required under the two provisions. When the FAA did not apply section 50919(a) for 
the White Knight and SpaceShipOne, Congress passed section 50904(d) to clarify that only a 
space license or permit could be in effect when operations took place under the CSLA. 

B. SpaceShipTwo 

SpaceShipTwo does not need to obtain a special flight authorization under part 91 to exceed 
Mach I during a launch. Section 91.817 states: 

(a) No person may operate a civil aircraft in the United States at a true flight Mach 
number greater than I except in compliance with conditions and limitations in an 
authorization to exceed Mach I issued to the operator under appendix B of this part. 

Section 91.817 requires authorization to exceed Mach I. Although a launch vehicle satisfies the 
definition of an aircraft, Congress chose to regulate launch vehicles under a different regime, 
namely, the licensing regime of the Commercial Space Launch Act. As evidenced both by the 
original section 509 l 9(a), which states that "[e]xcept as provided in this chapter, a person is not 
required to obtain from an executive agency a license, approval, waiver or exemption to launch a 
launch vehicle ... ," and the Congressional response to the FAA's dual aviation and space 
transportation authorizations for SpaceShipOne, the space licensing regime excludes approvals 
of other statutes during launch and reentry. The section 91.817 authorization conflicts with the 
statutory bars of the Commercial Space Launch Act because it constitutes an approval.2 

I hope this information has been helpful. This interpretation has been coordinated with the 
Office of Commercial Space Transportation's Development Division, AST-I 00, and the Office 
of Environment and Energy's Noise Division, AEE-100. If you have any additional questions 
concerning this interpretation, please contact Laura Montgomery of my staff at 2 02 267-3150. 

2 When either SpaceShipTwo or the carrier aircraft are engaged in aviation activities both are still subject to aviation 
regulation. However, during launch or reentry, they are subject to the CSLA and its requirements and restrictions. 
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