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Dear Mr. Hurst: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, O.C. 20591 

This letter responds to your request for a legal interpretation dated January 26, 2013. 
Specifically, you have asked about exercising the privileges of a private pilot certificate in 
connection with business employment when the flight is only incidental to that business or 
employment. 

In your letter you provide the following facts. You are the non-flying Director of Aviation 
for a private energy company that operates a fleet of four business jets and two helicopters 
under 14 C.F.R. part 91. You hold an airline transport pilot certificate but cannot exercise 
the privileges of that certificate for medical reasons. You anticipate that you will soon 
receive a third-class medical certificate that will allow you to exercise private pilot 
privileges. You would like to act as pilot in command of one of your company's aircraft, a 
Cirrus SR-22, on flights "that may be beneficial to [the] company but would only be 
incidental to [the] business and would not involve carrying passengers or property for hire or 
compensation." You state that all flights would take place in the company-owned aircraft, 
and the company would pay all expenses related to the flights. 

Section 61.113 generally prohibits a private pilot from acting as pilot in command of an 
aircraft for compensation or hire. Under § 61. l l 3(b ), a private pilot may, for compensation 
or hire, act as pilot in command of an aircraft in connection with any business or 
employment if the flight is only incidental to that business or employment, and the aircraft 
does not carry passengers or property for compensation or hire. 

Based on the facts that you have provided, you ask whether you would be permitted under § 
6 l. l l 3(b) to act as pilot in command during the following types of flights associated with 
your company's business: 

(1) flights for delivering or picking up company correspondence such as packages and 
envelopes; 

(2) flights for transporting company pilots to and/or from maintenance, training 
sessions, etc; 

(3) test flights after maintenance or to diagnose maintenance issues; 
( 4) flights for aerial observation of company homes, businesses, private airstrips, and 

ranches; and 



(5) flights that are to operate the aircraft to full performance for long periods of time 
(1-2 hours) in order to prevent the aircraft from deteriorating into a non-airworthy 
condition. 
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The first two examples that you have provided would not be permissible under § 61.113(b) 
because each flight would violate the second condition of that paragraph, specifically the 
prohibition against carrying property (company correspondence) or passengers (company 
pilots) for compensation or hire.1 14 C.F.R. § 61.113(b)(2). While the FAA has consistently 
indicated that a private pilot may transport himself or herself to conduct business for a 
company under§ 61. l 13(b), the pilot may not transport other employees of the company. 
See Legal Interpretation to Guy Mangiamele, March 4, 2009; Legal Interpretation to Ronald 
Lamb, March l, 2010. 

With regard to aerial observation of company property, if it is a foreseeable and regular part 
of the energy company's business, then you would not be permitted to conduct those flights 
with a private pilot certificate under 61. l 13(b). In a prior legal interpretation, we found that 
aerial observation of power lines was not incidental to the business of the power company 
but rather was a "foreseeable and normal" part of the business. See Legal Interpretation to 
David Ahlstrand, Sept. 6, 1990. 

With regard to test flights after maintenance or to diagnose potential maintenance problems, 
we believe these flights would be incidental to your company's main line of business. 
Although maintenance of aircraft is necessary to support the aviation activities of the 
company, maintenance is an activity that is not directly related the company' s energy 
business. We reiterate that, under § 6 1. l 13(b )(2), no passengers or property may be carried 
during these flights. 

Finally, we do not have sufficient information to provide a complete answer to your question 
about flights that operate the aircraft to full perfonnance for long periods of time to prevent 
the aircraft from deteriorating into a non-airworthy condition. 

This response was prepared by Anne Moore, an attorney in the International Law, 
Legislation, and Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and has been 
coordinated with the Airman Certification and Training Branch of Flight Standards Service. 
If you have any additional questions regarding this matter, please contact us at your 
convenience at (202) 267-3073. 
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1 Pilots who are not serving as required crewmembers are passengers under the regulations. 




