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Dear Mr. Rawlings, 
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This letter responds to your request for a legal interpretation regarding the use of oxygen 
masks by flight crewmembers. You specifically ask whether the five second requirement 
for quick-donning of the oxygen mask is measured from within reach or from the duty 
station. As explained below, the five second requirement is measured from within 
immediate reach while at a flight duty station. 

Certification and Operating Requirements 

14 C.F.R. § 25.1447(c)(2) provides the certification standards for quick-donning oxygen 
masks: 

(c) If certification for operation above 25,000 feet is requested, there must be 
oxygen dispensing equipment meeting the following requirements: 

(2) Each flight crewmember on flight deck duty must be provided with a quick­
donning type oxygen dispensing unit connected to an oxygen supply terminal. 
This dispensing unit must be immediately available to the flight crewmember 
when seated at his station, and installed so that it: 
(i) Can he placed on the/ace from its ready position, properly secured, sealed 
and supplying oxygen upon demand, with 011e hand, within five seco11ds and 
without disturbing eyeglasses or causing delay in proceeding with emergency 
duties (emphasis added) .. . 

With regards to operating requirements, §12 1.333(c)(2) provides similar requirements in 
pertinent part: 

(c)(2) When operating at flight altitudes above fl ight level 250, one pilot at the 
controls of the airplane shall at all times wear and use an oxygen mask secured, 
sealed, and supplying oxygen, in accordance with the following: 

(i) The one pilot need not wear and use an oxygen mask at or below the following 
flight levels if each flight crewmember on flight deck duty has a quick-donning 



type of oxygen mask that the certificate holder has shown can be placed on the 
face from its ready position, properly secured, sealed, and supplying oxygen 
upon demand, with one hand and within jive seconds (emphasis added). 

The language of both sections is specific and clear. Each flight crewmember on flight 
deck duty, when operating above flight level 250, must have an oxygen mask within 
immediate reach while at his or her duty station. Also, the pilot at the controls of the 
airplane must at a11 times wear and use an oxygen mask, unless each flight crewmember 
has a quick-donning type of oxygen mask that can be placed on the face with one hand 
within five seconds. By contrast, consider§ 25.1447(b), which details the certification of 
operations up to 25,000 feet, and uses the words "within easy reach" instead of 
"immediately available." This indicates a clear intent that, for operations above flight 
level 250, a different standard is necessary. 

Thus, the two parts of your question cannot be separated. It is not an either/or situation. 
The five second requirement for donning an oxygen mask is measured from a pilot' s 
immediate reach while at his or her duty station. The certification and operating 
regulations require both conditions. As a result, the five second requirement cannot 
extend from the duty station, it can only be measured at the duty station. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. In 
addition, FAA Policy ANM-03-111-07 dated February 14, 2011 , provides acceptable test 
methods that can be used to show compliance with the quick donning requirements in 
§ 25.1447(c)(2). If you need further assistance, please contact my staff at (202) 267-
3073. This letter has been prepared by Robert H. Frenzel, Manager, Operations Law 
Branch, Office of the Chief Counsel and coordinated with the Air Transportation and 
Aircraft Maintenance Divisions of Flight Standards Service. 

ar . Bury 
Acting Assistant Chief unsel for International 
Law, Legislation and Regulations, AGC-200 
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