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Dear Mr. Spillner: 
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Washington, D.C. 20591 

This letter is in response to your request for clarification of FAA Notice 8900.197 which 
addresses the flight crewmember training provisions of part 135. The Notice, effective 
September 14, 2012, directs principal operations inspectors to "identify and correct part 135 
certificate ho]ders' training programs that provide credit for previous training and/or 
qualification received from a different certificate holder." The FAA published a notice in 
the Federal Register announcing the availability of Notice 8900.197 and asking for 
comment. See 77 Fed. Reg. 7010, 7010 (Feb. 10, 2012) (corrected version); 76 Fed. Reg. 
80831, 80831 (Dec. 27, 2011) (original version). 

The FAA stated that the notice was necessary to clarify the policy on credit for training 
because there had been "numerous inquiries by part 135 certificate holders regarding the 
acceptance of training/evaluations previously completed by a crewmember while in the 
emp]oyment of another certificate holder." See 77 Fed. Reg. at 70 I 0. Therefore, Notice 
8900.197 clarifies the F AA's policy that, with limited exception, the practice of "credit for 
training" is contrary to the rules of part 135. 

You ask several questions regarding the notice focusing on: (1) the regulatory basis for the 
notice; and (2) the procedural aspects of the notice. We address these questions below. 

Regulatory Basis for the Notice 
Regarding the regulatory basis for the notice you ask what regulations do not permit a 
certificate holder to take credit for training and evaluations which an airman may have 
completed with another operator and whether§ 135.324 specifically prohibits such a 
practice. As discussed below the F AA's disfavor of permitting credit for training can be 
found throughout the training rules of subpart Hof part 135. 

A common thread of part 135 training rules is that the certificate holder is responsible for 
ensuring that its crewmembers meet the standards for operating under that part and that its 
training program must be tailored to that certificate holder's operations. For example, in a 
reorganization of part 135, the FAA noted that a training program must "be adequate to 
insure that each required pilot and flight attendant is adequately trained to meet the 



applicable knowledge and skill test requirements." See 34 Fed. Reg. 19130, 19132 (Dec. 3, 
1969). 
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In 1978, the FAA enhanced the training requirements for crewmembers conducting part 13 5 
operations by implementing rules designed to "closely parallel" the part 121 training 
requirements. See 42 Fed. Reg. 43490, 43506 (Aug. 29, 1977); see also 43 Fed. Reg. 46742, 
46775 (Oct. 10, 1978). The FAA intended that each certificate holder establish training 
programs that are "appropriate to the operations to which each pilot and flight attendant is 
assigned." See 42 Fed. Reg. at 43506-07. Additionally, in the 1978 rule, the FAA stated 
that "each certificate holder must have an approved training program which includes . .. 
those items which are essential to every training program." 43 Fed. Reg. at 46775. 

There are several current requirements that demonstrate the need for a crewmember to 
complete training with each certificate holder for which he or she will be flying. For 
example, certain aspects of crewrnember basic indoctrination ground training, crew resource 
management training, and crewrnember emergency training, as well as other training 
provisions, are specific to the certificate holder. See, e.g., 14 C.F.R. §§ 135.329(a), 
135.330(b), 135.331. 

However, the agency also contemplated allowing credit for training in limited 
circumstances. A comment to the 1978 rule suggested "that credit be given in the approved 
training program for factory-approved ground schools or their equivalent." 43 Fed. Reg. at 
46776. The FAA responded that the rule "allows the inclusion of this kind of valid training 
in the program presented to the FAA" for evaluation. Consistent with the 1978 rule, FAA 
Notice 8900.197 provides that operators may develop, and submit for FAA approval, 
multiple curricula including alternate curricula with variations in planned hours based on a 
crewrnember's previous knowledge and skill. See FAA Notice 8900.197, para. 7(a)-(b). 

You also questioned the agency's citation of 14 C.F.R. § 135.324 in the Notice asking where 
that section states that certificate holders are prohibited from accepting training and 
evaluations provided to an airman by another certificate holder. As stated in Notice 
8900.197, § 135.324 "identifies what entities may conduct training, testing, and checking of 
a certificate holder's crewrnembers." That section establishes that the only entities, other 
than the certificate holder, that may train, test, or check that certificate holder's crew 
members are another certificate holder or a part 142 training center under contract to that 
certificate holder. It does not permit a certificate holder to rely on training given to a pilot 
by another certificate holder if: (1) there is no contractual or other arrangement between the 
two certificate holders; and (2) such arrangement is not in the first certificate holder's FAA 
approved training program. 

In a prior legal interpretation, we stated, 

The rulemaking [adding§ 135.324] simply did not contemplate transferring 
training credits between ... certificate holders for the purposes of satisfying the 
training requirements of a hiring certificate holder. Rather, the issue of 
"crediting" training was only discussed in the rulemak.ing documents in the 



context of expanding credit for training completed in a simulator that was 
traditionally required to be completed in flight. 

See Legal Interpretation to Francis M. DeJoseph, from Mark W. Bury, Acting Assistant 
Chief Counsel for International Law, Legislation and Regulations (Feb. 28, 2013). 
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Moreover, reading§ 135.324 independently from the regulatory scheme does not fully 
answer the questions that you have raised with regard to the FAA' s authority to issue the 
Notice. This provision must also be read in the broader context of subpart Hin part 135, the 
provisions of which were discussed earlier in this interpretation. 

Finally, we emphasize that Notice 8900. 197 is consistent with existing FAA policy 
regarding training programs which, like the regulation, place the responsibility for training 
crewmembers on the certificate holder. For example, initial new-hire training, which is 
completed by personnel "not previously employed by the operator" provides an "employee's 
first exposure to specific company methods, systems, and procedures .... " See Notice 
8900.1 Vol. 3, Ch. 19, para. 3-1075(A), (G). Also, as stated in a letter dated June 28, 2010, 
which was attached to your request, the Director of the Flight Standards Service recognized 
that the FAA is aware this practice of credit for training is being promoted by some training 
organizations, but reaffirmed that the practice "is generally contrary to the intent as well as 
the technical provisions of 14 [C.F.R.] parts 121 and 135" as well as FAA policy. 1 See 
Letter to Damon Danneker, from John M. Allen, Director, Flight Standards Service (Jan. 28, 
2010). Both parts 121 and 135 clearly outline the training program requirements with which 
each individual certificate holder is responsible to comply. As stated by the Director, " [fJor 
one operator to assume that another operator's training program meets these operator 
specific requirements . .. is not consistent with applicable regulations, operational control 
requirements, or the provisions of the operator's operating certificate." Id. 

In summary, Notice 8900.197 is consistent with part 135 training requirements and FAA 
policy in not allowing credit for previous training or qualification received from a different 
certificate holder beyond of the limited scope of reduced training hour curricula discussed in 
paragraph 7 of the Notice. 

Procedural Aspects of the Notice 

You also ask several questions pertaining to the procedure used by the FAA when issuing 
Notice 8900.197. The Notice directed inspectors to review training programs to "identify 
and correct those training programs which erroneously issued credit for previous training or 
checking," and provided guidance to part 135 certificate holders "on constructing reduced 
hour training programs" based on a flightcrew member's previous experience. See 77 Fed. 
Reg. at 70 10. As stated in the Federal Register Notice of Availability, and as discussed 
above, the policy articulated in Notice 8900 .197 is consistent with FAA regulations 
governing air carrier training. See id.; Letter to Damon Danneker (Jan 28, 2010). 

1 We note that this letter contemplates that some training provided by another air carrier may be accepted 
"[u)nder certain controlled conditions." This idea is also discussed in Notice 8900.197. See FAA Notice 
8900.197, para. 7(b). 



Accordingly, we do not agree with your contention that the agency promulgated new 
regulations through Notice 8900.197. 
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Moreover, when announcing the availability of Notice 8900.197 in the Federal Register the 
agency stated that although it generally does not request comment on internal Notices and 
orders it was doing so in this case. 77 Fed. Reg. at 7010. The Federal Register notice also 
stated that the agency would consider all comments filed in response to the notice. Id. at 
7011. Twenty-eight comments were filed in response to the Notice. See FAA Docket No. 
2011-1397, available at www.regulations.gov (last visited May 17, 2013). Consistent with 
the Federal Register notice, the FAA considered these comments. It then revised the Notice 
accordingly, and published the final notice on its website 
http://www.faa.gov/regulations_policies/orders_notices/index.cfm (last visited May 17, 
2013). 

This response was prepared by Bonnie C. Dragotto and Dean E. Griffith, attorneys in the 
International Law, Legislation and Regulations Division of the Office of the Chief Counsel. 
It was coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards Service. Please 
contact us at (202) 267-3073 if we can be of additional assistance. 

Siiel~....t~--:;~.,.~ -----
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Acting Assistant Chief nsel for International 
Law, Legislation and Reg 


