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This letter is provided in response to your request for a legal interpretation e-mailed to the 
Assistant Chief Counsel for International Law, Legislation and Regulations, on October 8, 
2012. Specifically, you ask whether a flight that departs Puerto Rico and then lands at a 
point within the 48 contiguous states of the United States, must comply with the crew 
pairing requirements of 14 C.F.R. § 61.3G). In addition, you asked the Assistant Chief 
Counsel to identify the applicable crew pairing requirements for flights that take-off and 
land within the 48 contiguous states of the United States and pass through Canadian airspace 
during the flight. For purposes of this legal interpretation, we assume that the flights will be 
conducted under the operating requirements of part 121 of title 14. 

Part 61 of title 14 of the Code of Federal Regulations provides pilot certification 
requirements as well as limitations regarding a pilot's use of such certificate. Specifically, 
14 C.F.R. § 61.3G) prohibits a person who has reached the age of 60 but who has not 
reached the age of 65 from serving as pilot in command (PIC) unless another pilot on the 
flight crew is under 60 years of age. This crew pairing limitation applies to pilots 
conducting operations using an aircraft of U.S. registry that reflect the characteristics in one 
of the following paragraphs: 

(i) Scheduled international air services carrying passengers in turbojet powered 
airplanes; 
(ii) Scheduled international air services carrying passengers in airplanes having a 
passenger-seat configuration of more than nine passenger seats, excluding each 
crewmember seat; 
(iii)Nonscheduled international air transportation for compensation or hire in 
airplanes having a passenger-seat configuration of more than 30 passengers seats, 
excluding each crewmember seat; or 
(iv) Scheduled international air services, or nonscheduled international air 
transportation for compensation or hire in airplanes having a payload capacity of 
more than 7,500 pounds. 



§ 61. 3 G )( 1 ). The terms, "scheduled international air service" and "non-scheduled 
international air transportation for compensation or hire" as used in§ 61.3(j) include 
operations that pass through the airspace over the territory of more than one country. 
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Part 121 also contains a crew pairing requirement. Section l 21.383(e) prohibits a person 
from serving as PIC in part 121 operations between two countries if that person has reached 
his or her 60th birthday but is less than 65 years of age, unless another pilot on the flight 
crew is under 60 years of age. 

A pilot relying on a certificate issued under part 61 of title 14 of the Code of Federal 
Regulations when serving in operations under part 121 of title 14 of the Code of Federal 
Regulations, must satisfy the requirements of both parts because part 61 applies to the 
exercise of the pilot's certificate and part 121 applies to the operation in which the pilot 
serves. Accordingly, both§ 121.383(e) and§ 61.3G) apply to pilots conducting part 121 
operations if the operational characteristics of the flight meet the characteristics described in 
§ 6 l .3G)( 1 ). This means that pilots who conduct part 121 operations that depart Puerto 
Rico, pass through the airspace over the territory of a country other than the United States, 
and then land at a point within the 48 contiguous states of the United States, must comply 
with the crew pairing requirements of§ 61.3G) if the operational characteristics of the flight 
are covered by that section.1 This same analysis applies to a flight that takes-off and lands 
within the contiguous states of the United States but passes through the airspace over the 
territory of a country other than the United States (e.g. a cross country flight that passes 
through Canadian airspace). 

This response was prepared by Sara Miko lop, an attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and coordinated with the International Programs and Policy and 
Air Transportation Divisions of the Flight Standards Service. If you have any additional 
questions regarding this matter, please contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

Acting Assistant Chie o sel for International Law, 
Legislation and Regulati s, AGC-200 

1 
The information contained in the FTEPA FAQ document available at 

http://www.faa.gov/other visit/aviation industry/airline operators/airline safety/info/all infos/media/age65 q 
a.pdf reflects the requirements of the Fair Treatment of Experienced Pilot Act requirements only. 


