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U.S. Department 
of Transportation 

Federal Aviation 
Administration 

JUL 24 2013 

Mr. Thomas R. Taylor 
FedEx Express 
FAA Liaison Office 
3131 Democrat Rd. 
Memphis, TN 38194-5433 

Dear Mr. Taylor, 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave. , S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter responds to your April 5, 2012 inquiry regarding the issuance of special flight 
permits under the authority of Operations Specification (OpSpec) D084 -Special Flight 
Permit (SFP) with Continuous Authorization to Conduct Ferry Flights. OpSpec D084 is 
authorized under the provisions of 14 C.F.R. § 21.197(c)(l) and 14 C.F.R. § 119.51. • You 
ask whether OpSpec D084 may be used under several scenarios: 

1. Under D084(b ), may a certificate holder fly an aircraft to a place where the 
aircraft will be stored and then later fly that aircraft to a place where maintenance 
or alterations will be performed or to a place where the aircraft will be scrapped, 
donated or sold? Your letter makes the assumption that the aircraft has been 
inspected and found safe for the intended flight. 

2. Under D084( d), may a certificate holder fly an aircraft with an expired 
Airworthiness Directive (AD) to a place where the aircraft will be stored, then at a 
later date to a repair facility to perform work required by the AD or to a place 
where the aircraft will be scrapped, donated or sold? Your letter assumes that the 
AD allows the aircraft to be flown and the aircraft has been inspected and found 
safe for the intended flight. 

3. Under D084 (b) and (d), may a certificate holder fly an aircraft with or without an 
expired AD directly to a place where the aircraft will be scrapped, donated or 
sold? Your letter assumes that the AD allows the aircraft to be flown and the 
aircraft has been inspected and found safe for the intended flight. 

For the reasons explained below, a certificate holder may conduct ferry flights under the 
continuing authorization of OpSpec D084, as authorized by § 21.197( c ), for the purpose 
of flying an aircraft to a place where the aircraft will be stored. However, ferry flights 
conducted for the purpose of flying an aircraft to a place where the aircraft will be 
scrapped, donated or sold require the issuance of an SFP by the FAA under § 21.197 (a). 



Regulatory History 

14 C.F.R. § 21.197 was first promulgated in 1965 as part of a project to recodify the Civil 
Air Regulations. Section 21.197(a) originally provided in pertinent part that an SFP 
could be issued for (1) flying an aircraft to a base where maintenance or alterations are to 
be performed and (2) delivering or exporting the aircraft. The language of§ 21.197(a)(l) 
was changed by Amendment 21-21, effective June 6, 1968, to add "repairs" and "or to a 
point of storage" to the purposes for an SFP. 

The concept of a continuous authorization for ferry flights, under specifically controlled 
circumstances, first appeared in an NPRM in 1967 as§ 21.197(c) "for the purpose of 
flying aircraft to a base where maintenance or alterations are to be performed." In the 
preamble to the NPRM, the FAA recognized that there were various types of ferry flights 
contemplated for continuous authorization: 

Experience indicates that certain problems that necessitate the ferrying of aircraft 
reoccur sufficiently often to justify granting to the Part 121 operator a special 
flight permit with continuing authority to enable the ferrying of aircraft in those 
reoccurring situations . . . Therefore, requiring a separate application for each ferry 
flight, as is now necessary, places what appears to be a burden upon both the 
certificate holder and the FAA, where each request must be handled individually 
with the FAA assigned maintenance inspector. See, 32 FR 14775; October 25, 
1967. 

The final rule was issued on August 22, 1968. 

The Use of OpSpec D084 for Continuous Authorization of Ferry Flights 

As noted above, OpSpec D084 gives a certificate holder continuous authorization to 
conduct ferry flights for the purpose of "maintenance or alterations." The word 
"maintenance" is defined in§ 1.1, General Definitions, as: 

Maintenance means inspection, overhaul, repair, preservation, and the 
replacement of parts, but excludes preventive maintenance. (emphasis added) 

Thus, ferry flights to a place of storage for preservation would fall under the definition of 
"maintenance" as used in§ 21.197(c) and be allowed under a certificate holder's D084, 
consistent with the certificate holder's storage program developed under § 43 .13( c) and 
included in the maintenance program required by§ 121.367. Ferry flights for the purpose 
of making repairs required by an AD are authorized under§ 39.23 and would be allowed 
under a certificate holder's D084 so long as the AD allows for the movement of the 
aircraft prior to repair. 

However, ferry flights conducted for the purpose of flying an aircraft to a place where the 
aircraft will be scrapped, donated or sold do not fit within the scope of the terms 
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maintenance or alteration. Therefore, these flights would require the issuance of an SFP 
by the FAA under§ 21.197(a). 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you 
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This letter has been 
prepared by Robert H. Frenzel, Manager, Operations Law Branch, Regulations Division 
of the Office of the Chief Counsel and coordinated with the Air Transportation and 
Aircraft Maintenance Divisions of Flight Standards Service. 

- -
ark . ury 

Acting Assistant Chief Co el for International Law, 
Legislation and Regulations, AGC-200 
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