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Dear Mr. Baginski, 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter is in response to your request for a legal interpretation received on February 1, 
2012 regarding 14 CFR § 91.155 Basic VFR weather minimums and§ 91.157 Special VFR 
weather minimums. In your letter, you present a scenario concerning a fixed wing pilot on a 
VFR flight arriving at an uncontrolled airport in Class E airspace to the surface and question 
whether it complies with§§ 91.155 and 91.157. Background information, summary of the 
scenario you present, and responses to the questions fol1ow below. 

Section 91.15 5 provides weather minimums for persons operating an aircraft under VFR, 
specifying the flight visibility and distance from clouds depending on the airspace. See 14 
CFR 91.155(a)-(e). Section 91.155(d) states that "[e]xcept as provided in§ 91.157 . .. no 
person may take off or land an aircraft, or enter the traffic pattern of an airport, under 
VFR ... " unless ground visibility at the airport is at least 3 statute miles. 

Section 91.157 allows for special VFR operations to be conducted under the weather 
minimums of the section and with an ATC clearance. Specifically, § 91.157(c) states that 
"[n]o person may take off or land an aircraft . .. under special VFR- (I) [u]nless ground 
visibility is at least I statute mile; or (2) [i]f ground visibility is not reported, unless flight 
visibility is at least 1 statute mile ... " 

You describe a scenario where a pilot on a VFR flight plan arrives at an uncontrolled airport 
in Class E airspace to the surface and picks up the A WOS infonnation for that airport. The 
A WOS report states that there is a ceiling of l 00 feet and visibility is I/4th mile with calm 
winds. 1 You further explain that the pilot ·mes over the airport and determines that there is a 
fog bank over one end of the runway which obscures the last 1,000 feet but the other 9,000 
feet are clear. The pilot then reports the flight visibility to A TC as unlimited and determines 
that he can remain clear of clouds and requests a special VFR clearance to land on the clear 
end of the runway. You pose the following two questions below. 

1 Ground visibility is the prevailing horizontal visibility near the earth's surface as reported by the 
United States National Weather Service or an accredited observer. This interpretation assumes the 
pilot obtains the weather information from an official source. See FAA Pilot/Controller Glossary, 
available at: http://www.faa.gov/air_ traffic/publications/atpubs/pcg/ 
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Questions and Analysis 

You asked whether a pilot in this scenario is in violation of§ 91.155 ifhe lands at the 
airport. Yes, if the pilots lands at the airport in the scenario described above, he is in 
violation of§ 91.155. In order for a pilot to land an aircraft or enter the traffic pattern of an 
airport, ground visibility at the airport must be at least 3 statute miles. See 14 CFR § 91.155 
( d). The A WOS reported a ceiling of 100 feet and visibility of I/4th mile. This clearly does 
not meet the visibility requirements as outlined in§ 91.155. 

You also asked whether ATC may grant special VFR clearance to land at the airport, in 
effect superseding the AWOS with the pilot's report of the flight conditions. No. ATC may 
not grant special VFR clearance in this scenario. Ground visibility must be at least 1 statute 
mile. See§ 91.157(c). The AWOS reported a visibility of I/4th mile. The pilot's report of 
flight conditions cannot supersede the A WOS in this scenario. The determination of the 
visibility by a pilot is not an official weather report or an official ground visibility report. 
See 14 CFR 91.l57(d).2 Finally, you asked whether this answer would apply to a part 135 
operation as well. Please note that part 135 operations must also abide by the weather 
minimums provided in part 91 and depending on the airspace. may have additional VFR 
visibility requirements under part 135. See 14 CFR § 135.205. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. This 
response was prepared by Nancy Sanchez, an attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the Air Transportation Division and 
General Aviation and Commercial Division of Flight Standards. Please contact us at (202) 
267-3073 if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

P-tf~¥~ 
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 

2 Section 91.157(cX2) states that if ground visibility is not reported, flight visibility must be at least 
1 statute mile. In this paragraph, flight visibility is the visibility from the cockpit of an aircraft in 
takeoff position and the airport at which the aircraft is located is a satellite airport that does not have 
weather reporting capabilities. However, the airport described in your letter has an A WOS and 
therefore the determination of flight visibility by the pilot does not apply in this situation. Similarly, 
§ 135.213 states that for operations under VFR, the PIC may use the pilot's own observations if an 
official weather report is unavailable (emphasis added). See 14 CFR § 135.213(a) & (b). 




