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U.S. Department 
of Transportation 

Federal Aviation 
Administration 

September 4, 2012 

Carol and Brian Carpenter 
Rainbow Aviation Services 
930 N Marguerite Ave. 
Coming, California 96021 

Dear Mr. and Ms. Carpenter: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This responds to your e-mail dated May 4, 2012, to Rebecca MacPherson, Assistant Chief 
Counsel for Regulations. In that e-mail you requested a determination regarding the use of 
batteries and electric motors in ultralight vehicles operated under the provisions of part 103 
of Title 14, Code of Federal Regulations (14 CFR) and whether batteries used to provide 
power for electric motors should be included in the determination of the empty weight of an 
ultralight vehicle. · 

Section 103. I ( e) specifies that an ultralight vehicle: 

If powered: 
(1) Weighs less than 254 pounds empty weight, excluding floats and safety devices 
which are intended for deployment in a potentially catastrophic situation; 
(2) Has a fuel capacity not exceeding 5 U.S. gallons; 
(3) Is not capable of more than 55 knots calibrated airspeed at full power in level 
flight; and 
( 4) Has a power-off stall speed which does not exceed 24 knots calibrated 
airspeed. 

Unlike light-sport aircraft, which are limited to a single reciprocating engine if powered, 1 the 
parameters for ultralight vehicles found in§ I 03.1 do not impose a similar restriction. 
Accordingly, an ultralight vehicle may be powered by an electric motor provided all of the 
other requirements of that section applicable to powered ultralight vehicles are met. 

The FAA does not, however, concur with the assertion in your e-mail that the weight of 
batteries that provide power to the electric motor of an ultralight vehicle should not be 
included in a determination of that vehicle's empty weight. 

1 See 14 CFR I.I 



In the FAA's Aircraft Weight and Balance Handbook, FAA-H-8083-IA, the FAA defines 
empty weight as: 

The weight of the airframe, engines, all permanently installed equipment, and 
unusable fuel. Depending upon the part of the federal regulations under which the 
aircraft was certificated, either the undrainable oil or full reservoir of oil is 
included. 
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Although batteries may indeed be used to provide power to an electric motor, the FAA does 
not agree that those batteries should be equated to usable fuel and excluded from an 
ultralight vehicle's empty weight. Unlike conventional aviation fuels which are depleted 
after serving as a source of an engine' s power, these batteries remain installed in the vehicle 
during the flight and the weight of the batteries remains virtually the same after they are 
depleted. Including the weight of batteries that power an electric motor in an ultralight 
vehicle would permit an ultralight vehicle to carry an unlimited amount of batteries as a 
power source. 

Although the FAA agrees that adequate fuel reserves must be available for safe flight, the 
FAA, in the Notice of Proposed Rulemaking in which the rules for the operation of ultralight 
vehicles were proposed, specifically expressed its concern about ensuring that a reasonable 
fuel limitation for ultralight vehicles be included in the rules. In that notice the agency 
stated that: 

The FAA is concerned that current or future developments could create a hazardous 
situation if a reasonable fuel capacity limitation is not specified . .. That maximum 
capacity would have the practical effect of limiting both the range the vehicle can 
operate under power and the hazard of fire posed by the ultralight vehicle. Those 
vehicles are being treated as sport vehicles under the proposal, and their operators 
are not required to be certificated nor must their operators demonstrate a pilot's 
knowledge of navigational technique or weather; thus extended range and 
endurance capability should be reasonably limited." (46 FR 38475; July 27, 1981 ). 

Pennitting no restriction on the amount of batteries that may be carried aboard the aircraft as 
part of the vehicle' s useful load would clearly contradict the original intent of the regulation. 
Accordingly, an ultralight vehicle may use batteries to power an electric motor; however the 
weight of those batteries must be included when determining the empty weight of the 
ultralight vehicle and that empty weight must not exceed 254 pounds. 

This interpretation was prepared by Paul Greer, an attorney in the Regulations Division of 
the Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the General Aviation and 
Commercial Division (AFS-800) of the Flight Standards Service and the Production and 



Airworthiness Division (AIR-200) of the Aircraft Certification Service. If you have 
additional questions regarding this matter, please contact us at your convenience at (202) 
267-3073. 

Sincerely, 

d!::;;JZ:/:!✓-2-
Assistant Chief Counsel, Regulations Division (AGC-200) 
Office of the Chief Counsel 
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