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Subject: Interpretation as to whether part 91 allows a required pilot to take an in­
flight rest period on an unaugmented flight 

This is in response to your November 7, 201 I memorandum, written on behalf of the 
FAA Flight Standards Alaska Regional Office, requesting an interpretation as to whether 
14 CFR part 91 permits a required flight crewmember to take a "controlled rest period" 
when an augmented crew is not present. 

The regulatory provision that controls this issue is 14 CFR § 91.105(a)(l), which states 
that, subject to two exceptions discussed in the next paragraph, each required flight 
crewmember must be at his or her crewmember station during takeoff and landing, and 
while en route. This regulatory provision implicitly requires that the crewmember must 
actually perform his or her duties while at the crewmember station, as otherwise there 
would be no need for the crewmember to be at the crewmember station. Because a flight 
crewmember who is asleep is not performing his or her duties, § 91.105(a)( l) does not 
permit,a required flight crewmember to sleep at his or her crewmember station. 

There are two instances in which§ 91. 105(a)(l) permits a required flight crewmember to 
leave his or her crewmember station. First, the crewmember may leave his or her station 
if"the absence is necessary to perform duties in connection with the operation of the 
aircraft." Because in-flight sleep is not a duty that is necessary to operate the aircraft, a 
flight crewmember would not be able to leave his or her crewmember station for that 
reason. Second,§ 91.I0S(a)(l) permits a required flight crewmember to Ieave his or her 
crewrnember station if the absence is " in connection with physiological needs." 
However, the "physiological needs" exception has been interpreted narrowly to only 
permit short breaks for activities such as using the restroom or stretching one's limbs 



briefly during a long flight. 1 As such, this exception would not extend to sleeping during 
a flight. Accordingly, since neither exception to the requirements of§ 91.105(a)(l) 
applies to in-flight sleep, § 91. 105(a)(l) prohibits a required flight crewmember from 
taking a "controlled rest period" during an unaugmented flight. 

We note, however, that the above discussion would apply differently if a flight is 
augmented. In an augmented flight, a flight crewmember can be replaced at his or her 
crewmember station by another qualified flight crewmember. Once an augmented flight 
crewmember has been replaced at his or her crewmember station, that crewmember is no 
longer a "required" flight crewmember within the meaning of § 91.105( a)( 1) because his 
or her presence is no longer needed to safely operate the aircraft. Consequently, 
§ 91.105( a)( 1) does not bar a flight crewmember from sleeping on an augmented flight 
after another qualified flight crewmember replaces him or her at the crewmember 
station.2 However, we emphasize that all flight crewmembers are responsible for 
ensuring that they are sufficiently rested and able to perform their required duties prior to 
accepting a planned flight. 

1 
See Letter to Manager, Flight Standards Staff, AEU-200 from Donald P. Byrne, Acting Assistant Chief 

Counsel of the Regulations and Enforcement Division (June 5, 1990). See also Administrator v. Brown & 
Freebairn, I NTSB 2041, 2044 ( 19~2) (holding that absence from the crewmember station was not 
justified by the physiological needs exception because the absence was longer than reasonably necessary to 
take care of the physiological needs). 
2 For guidance on in-flight napping, see AC 120-100, sec. I l(b). 
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