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Flight time requirements for applicants for an airline transport pilot certificate 

This memorandum responds to your request for a legal interpretation of 14 C.F.R. 
§ 61.159(a)(4). Specifically, you have asked whether a pilot who has logged fewer than 250 
hours of flight time as pilot in command (PIC) may apply for an airline transport pilot (ATP) 
certificate. Based on the following information, we have concluded that a pilot may apply for an 
ATP with fewer than 250 hours of flight time as pilot in command. 

Section 61.159( a)( 4) states, in relevant part, that an applicant for an ATP certificate must have 
"250 hours of flight time in an airplane as a pilot in command, or as second in command 
performing the duties of pilot in command while under the supervision of a pilot in command, or 
any combination thereof{.]" 

When this provision was introduced in the 1952 Civil Aeronautics Regulations, it stated that an 
applicant for an ATP rating shall have "at least 250 hours of flight time composed of time as 
pilot in command, or time as copilot actually performing the duties and functions of a pilot-in­
command under the surveillance of the pilot in command, or any combination thereof" CAR 
21.16( a). The 19 52 change to the regulation was based on the fact that, until that time, an 
applicant for an ATP rating was required to have 250 hours of PIC time within 8 years of 
applying for the ATP rating. The Civil Aeronautics Board noted that 8-year requirement was 
difficult for air carrier copilots because, under the regulations at that time, they could not log PIC 
time even for the time they were the sole manipulator of the controls. In permitting pilots to 
count SIC time while performing the duties of PIC under the supervision of the PIC, the Board 
explained that "the experience and training gained by copilots on air carrier aircraft together with 
flight training experience in performing the duties and functions of an aircraft commander in 
transport type aircraft is equivalent to or greater than the present requirement for pilot-in­
command experience which is often attained in small aircraft under conditions entirely unrelated 
to air carrier operations." CAB Amendment No. 21-10, Aeronautical Experience Requirement 
for Airline Transport Pilot Rating. 
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In 1956, the FAA clarified that, under CAR 21.16, "a copilot employed by a certificated air 
carrier may credit ... that time during which he performs all the functions of the pilot-in­
command including landings and takeoffs, en route flying, low approaches, and ground 
functions."1 21 FR 7370, Sept. 27, 1956. The Manual indicated that the time should be recorded 
and certified by the PIC under whose supervision the functions were accomplished. 

Since this provision was first introduced in 1952, the regulations have expanded the conditions 
under which a pilot may log PIC time. Under § 61.51 ( e )(1 ), a pilot may log PIC time when the 
pilot (i) is the sole manipulator of the controls of a aircraft for which the pilot is rated ( catego3', 
class, and type rating, if appropriate), (ii) is the sole occupant of an aircraft, or (iii) acts as PIC 
of an aircraft for which more than one pilot is required under the type certification of the aircraft 
or the regulations under which the flight is conducted. Additionally, in 2009, the FAA introduced 
another avenue through which a pilot could log time as PIC. 74 FR 42500, Aug. 21, 2009. 
Section 61.5 l(e)(l )(iv) permits a pilot who holds a commercial pilot certificate or ATP 
certificate that is appropriate to category and class of aircraft to log PIC time while performing 
"the duties ofpilot in command while under the supervision of a qualified pilot in command" if, 
among other things, the pilot is undergoing an approved PIC training program. 

The new provision for logging PIC time should not be confused with§ 61.159(a)(4) which 
permits a pilot to count second-in-command (SIC) time toward the 250 hours of flight time 
required to apply for an ATP certificate. Accordingly, if an SIC is not participating in an 
approved PIC training program in accordance with the terms of§ 61.51 ( e )(1 )(iv), the time 
performing the duties of PIC under the supervision of a PIC must be logged as SIC time that may 
be relied upon for meeting the requirement in§ 61.159(a)(4). 

We note that, if the SIC holds category, class, and type ratings appropriate to the aircraft being 
flown, the pilot may log PIC time under§ 61.5l(e)(l)(i) as the sole manipulator of the controls 
of an aircraft for which he or she is rated.3 

1 The Manual cautioned that the air carrier was responsible for detennining that a copilot had sufficient experience 
and demonstrated ability to perfonn the duties of copilot ?efore pennitting the pilot to perfonn the functions of PIC 
for logging purposes. 
2 In order to act as pilot in command, a pilot must hold the appropriate category, class, and type rating, if 
appropriate, for the conduct of the flight. 14 C.F.R. § 1.1. 
3 To log PIC time under§ 61.5l(e)(i), a pilot must hold a type rating that is not limited to "SIC Privileges Only." 
See Interpretation to Glenn D. Counsil, April 13, 2012. 


