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This is in response to your email message of July 18, 2012 requesting clarification for an 
Airline Transport Pilot (ATP) practical test for both Airplane Single-engine Land (ASEL) 
and Airplane Single-engine Sea (ASES). Specifically, you ask (I) if a practical test may be 
administered for ATP: ASES and ASEL using a visual flight rules (VFR) seaplane for 
seaplane operations and a suitable landplane for all other required instrument tasks, and (2) 
if both practical tests (ATP: ASEL and ASES) may be administered using an amphibious 
airplane that meets the aircraft requirements of the applicable regulations and the practical 
test standards. 

In your email, you stated that you currently hold, in part, an ATP certificate with Airplane 
Multi-engine Land (AMEL) and Airplane Multi-engine Sea (AMES) ratings and 
Commercial Pilot privileges with ASEL and ASES ratings. You stated you wish to take 
both practical tests to upgrade your ASEL and ASES ratings to the ATP level, and that you 
have access to a single-engine landplane that meets the requirements for an ATP practical 
test, and a single-engine seaplane that is not equipped for instrument flight. 

Title 14 C.F.R. § 61.45(a)(l)(i) states, in relevant part, that" ... an applicant for a certificate 
or rating issued under this part must furnish (1) An aircraft of U.S. registry for each required 
test that-(i) Is of the category, class, and type, if applicable, for which the applicant is 
applying for a certificate or rating .... " Additionally, the aircraft required for a practical 
test must have "[t)he equipment for each area of operation required for the practical test" 
and no operating limitations that would prohibit its use in any of the areas of operation 
required for the practical test. 14 C.F.R. § 61.45(b)(l )(i)-(ii). Under 14 C.F.R. § 
6 l.45(b)(2), if an applicant for a certificate or rating uses an aircraft with operating 
characteristics that preclude the applicant from performing all of the tasks required for the 
practical test, the applicant's certificate or rating will be issued with an appropriate 
limitation. 

Based on the information you provided, the ATP ASES and ASEL practical tests may not be 
administered under the conditions you described in your first question, without resulting in 
an appropriate limitation on your rating in accordance with 14 C.F.R. § 61.45(b)(2). An 
ASES using a VFR only seaplane, and using a second IFR capable ASEL does not meet the 
requirements of 14 C.F.R. § 61.45(a)(l)(i) and§ 61.45(b)(l)(i) and (ii) because it does not 
contain the equipment for each area of operation ~equired for the practical test. Specifically, 
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it does not contain the equipment required to perform instrument procedures during the ATP 
ASES practical test. A VFR only seaplane is the correct class for which the applicant is 
applying for a certificate rating (ASES) but is not equipped or qualified to operate as an 
instrument flight rules (IFR) aircraft. Additionally, using the ASEL to perform the 
instrument requirement for the practical test for ATP: ASES is not acceptable because the 
ASEL is not the correct class for an ATP: ASES practical test. However, both practical tests 
may be administered for ATP: ASEL and ASES using an amphibious airplane, as long as 
that airplane is certificated and maintained in accordance to regulation as an ASEL and 
ASES amphibious airplane. 

I hope this information has been helpful. This interpretation has been coordinated with the 
Flight Standards Service, General Aviation and Commercial Division and Regulatory 
Support Division. If you have further questions concerning this interpretation, please 
contact Sabrina Jawed on my staff at 202-267-3073. 

Sincerely, 

Rf::i:~:-
Assistant Chief Counsel for International 
Law, Legislation and Regulations 




