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This is in response to your February 18, 2012 letter requesting clarification concerning the seat 
belt requirements of 14 CFR § 91.205(b)(13). Specifically, you ask whether§ 91.205(b)(l3) 
requires that each occupant over 2 years of age have their own individual seat belt in light of the 
fact that § 91. l 07 allows the shared use of seat belts in certain situations. 

Section 91. l 07 sets the minimum standards for seat belt use in part 91 flights. The FAA has 
previously interpreted this section as permitting aircraft occupants to share seat belts in certain 
situations. See 77 FR 30885. Subsection 91.20S(b)(l3) sets out equipage requirements for 
operations conducted during the day under visual flight rules (VFR). Under this section a 
powered civil aircraft with a standard category U.S. airworthiness certificate may not be operated 
under VFR during the day unless it has "[a]n approved safety belt with an approved metal-to­
metal latching device for each occupant 2 years of age or older." 

Reading§ 91.205(b)(13) consistently with the FAA's interpretation of§ 91.107, which permits 
aircraft occupants on part 91 flights to share seat belts in certain situations, we conclude that 
§ 91.205(b )(13) does not mandate that each aircraft occupant have their own individual seat belt. 
Rather, § 91.205(b )(13) simply requires that each aircraft occupant who is at least two years of 
age have access to a safety belt. Because § 91.205(b)( 13) does not require individual seat belts 
for each occupant, this section permits aircraft occupants to share an approved safety belt with an 
approved metal-to-metal latching device as long as each occupant who is sharing the safety belt 
is securely restrained by the approved safety belt. 

However, the FAA emphasizes that § 9 l .107 has been interpreted to state that the use of a seat 
belt and/or seat by more than one occupant is permitted only if the seat usage conforms to the 
limitations contained in the approved portion of the Airplane Flight Manual (AFM). See 77 FR 
30885. Additionally, before multiple occupants use the same seat and/or seat belt, if the 
pertinent information is available, the pilot in command (PIC) must also check whether: (1) the 
seat belt is approved and rated for such use; and (2) the structural strength requirements for the 
seat are not exceeded. Id. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by 
Alex Zektser, Attorney, Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and 
coordinated with the General Aviation and Commercial Division of Flight Standards Service. 
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Sincerely, 

µ--~-~ 
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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