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Dear Mr. Johnson, 

800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter is in response to your February 6, 2012 request for interpretation of 14 C.F.R. 
§§ 121.481 and 121.483 as they relate to a flight that has been rescheduled by a 
certificate holder and whether that rescheduled flight needed to be flown by an 
augmented crew. 

In your fact scenario, a flight was 9riginally scheduled to operate from London, 
Heathrow (LHR) to Newark, NJ (EWR), using a B-777 aircraft with a scheduled flight 
time of 8 hours. Due to a mechanical problem with a B-767 aircraft that was scheduled 
to operate on a domestic charter flight, the certificate holder reassigned the B-777 to the 
domestic charter and substituted a B-7 57 for the LHR-EWR flight. The scheduled flight 
time using the B-757 would be 8 hours and 30 minutes. The certificate holder assigned 
two pilots to the B-757 flight, based upon the original B-777 scheduled flight time. The 
certificate holder knew at the time of the rescheduled flight that the B-757 flight time 
would be 8 hours and 30 minutes. Additionally, the certificate holder was aware of the . 
need to assign another aircraft to the trip 23 hours prior to the scheduled departure and 
deadheaded a crew to LHR. 

Section 121.48l(a) provides in pertinent part that a certificate holder may schedule a pilot 
to fly in a crew of one or two pilots for up to 8 hours during any 24 consecutive hours 
without a rest period during those 8 hours. If a pilot in a crew of one or two pilots is 
scheduled for more than 8 hours in any 24 consecutive hours,§ 121.481(b) requires an 
intervening rest period at or before the end of eight hours of scheduled flight duty. 
Section 121.483(a) provides in pertinent part that certificate holder may schedule a pilot 
to fly in an airplane that has a crew of two pilots and at least one additional flight 
crewmember for up to 12 hours in any 24 consecutive hours. 

Applying these provisions to your fact scenario, the B-777 flight was originally 
scheduled under§ 121.481(a) as a two-pilot operation because the flight could be 
scheduled for 8 hours or less based on the performance capabilities of the aircraft. The 



substitute aircraft, a B-757, was not capable of operating that same flight in 8 hours or 
less due to the different performance characteristics of the B-757, resulting in a new 
schedule of 8 hours and 30 minutes. Section 121.481 (a) does not permit a two-pilot crew 
to operate a flight of more than 8 hours in flag operations. 

The only exception to the 8 hour flight time limitation of§ 121.481 ( a) has been what is 
known as the "circumstances beyond the control of the certificate holder" rule, which is 
found.in§ 121.471(g) of subpart Q (the domestic flight and duty rules) and has been 
consistently applied in similar circumstances to flag and supplemental operations. See, 
Nov. 8, 1990, Letter to John H. DeWitt, from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel, 
Regulations and Enforcement Division (stating that "past Agency interpretations have 
applied the same.' circumstances beyond the control of the air carrier' rule to flight time 
questions concerning flag air carriers and supplemental air carriers & commercial 
operators"). The question then becomes whether the rescheduled flight using the B-757 
fell within the guidelines for what the FAA considers to be a circumstance beyond the 
control of the certificate holder. For the reasons explained below, we fmd that the 
circumstances causing the rescheduling and substitution of aircraft in this instance were 
within the certificate holder's control. 

The FAA has said that "an air carrier will not be in violation of the limits on scheduled 
flight time if the air carrier's schedule is based on realistic assumptions about the 
circumstances of the flight, and the delay is due to circumstances truly unforeseeable or 
beyond the carrier's control." See, Legal Interpretation from Rebecca B . MacPherson to 
Kevin McCabe (Mar. 10, 2011) The FAA has also said that "because A TC or weather 
delays, are sometimes known well in advance of the· day of a flight's operation, and 
mechanical problems may be within a carrier's control, those conditions do not 
automatically trigger an excuse of the carrier violation of§ 121.47l(a)(4)." See, Legal 
Interpretation from Rebecca B. MacPherson to Patrick M. Ryan (Feb. 23, 2006). 

In this case, the certificate holder elected to use the aircraft originally scheduled for the 
LHR-EWR flight to substitute for an aircraft with a mechanical problem that was 
scheduled for a domestic charter. This was completely unrelated to the circumstances of 
LHR-EWR flight and the certificate holder could have used any number of aircraft in its 
fleet to substitute for the domestic charter. This decision was entirely within the 
certificate holder's control. As a result, the scenario presented would not fall within the 
"circumstances beyond the control" rule. This determination is also supported by the fact 
that the certificate holder knew of the situation 23 hours in advance of the scheduled 
departure of the LHR-EWR flight and deadheaded a crew to LHR to operate the B-757 
substituted for the flight. 

In deciding to substitute a B-7 57 aircraft for the flight. the certificate holder was then 
under a duty to determine the impact of that change on the circumstances of the flight, 
including the scheduled flight time. Unless the B-757 was capable of operating the same 
schedule, adjustments to the flight plan, in.eluding the nwnber of flight crewmembers to 
operate the flight, needed to be made. Based on the rescheduled flight time of 8 hours 
and 30 minutes, the new LHR-EWR flight with the B~ 757 should have been flown with 

2 



an augmented crew under § 121.483(b ). See, Legal Interpretation to RM. Barrett from 
Donald P. Byrne (May 22, 1991) (stating that§ 121.481 would not apply to a flight of 
over 8 hours, without an intervening rest period). 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your questions and 
concerns. If you need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This 
response was prepared by Robert Frenzel, Manager, Operations Law Branch, Regulations 
Division of the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Air Transportation 
Division of Flight Standards Service. 

Sincerely, 

ft-1r-J/J--
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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