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Jason M. Kidd 

Dear Mr. Kidd: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave .. S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This is in response to your July 12, 2012 letter posing a number of questions about 14 C.F.R. part 
135 operating rules. 

Flight, Duty, and Rest Questions 

Question 1: Phone Calls During a Rest Period 

For your first question, you ask whether a certificate holder can require a flight crewmember to 
answer a phone call from the certificate holder during a rest period. 

During a rest period, a crewmember must be free from all restraint by the certificate holder.1 If a 
crewmember is required to answer the phone by the certificate bolder, then that crewmember is 
not free from all restraint. Thus, that flight crewrnember is not on a valid rest period. 
Accordingly, a certificate holder cannot require a flight crewmember to answer a phone call 
during a rest period. 

We note, however, that the FAA has a "one phone call" policy that "generally allows a certificate 
holder to initiate one phone call during [a] crewmember's rest period."2 If the crewmember 
voluntarily chooses to answer this phone call, then the FAA does not view the call as disruptive 
and breaking the rest period.3 However, we emphasize that in order for the "one phone call" 
policy to apply, the crevvrnember cannot be required to answer the certificate holder's phone call, 
but must instead answer the phone on his own volition. 

Question 2: Effect of Delays 

For your next question, you pose the following scenario. A part 135 certificate holder operates 
unscheduled cargo and passenger operations pursuant to 14 C.F.R. § 135.267(d). That certificate 
holder schedules its flightcrew to be in rest from 2200z until 0800z. The flightcrew is then 
scheduled to start a duty assignment that is supposed to begin at 0800z and end at 21 O0z. The 
duty assignment consists of three flight segments, each of which is scheduled to be 3 hours long. 

1 Letter to Glenn Jimenez from Rebecca MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (June 9, 2011). 
1 Id 
3 Id 
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The first flight segment is scheduled to depart at 0930z; the second segment is scheduled to 
depart at 1300z; and the final segment is scheduled to depart at 1800z. 

You then list a number of delays that could happen during the flightcrew' s assigned duty day. 
The delays specified in your letter consist of: (1) late-arriving passengers or cargo; (2) en-route 
flight delays due to low visibility; (3) a diversion due to a mechanical failure; and (4) a delayed 
takeoff clearance from air traffic control. Each of these delays would result in the flightcrew 
finishing its duty day after 21 OOz. You ask whether these delays would result in the flightcrew 
violating the rest requirement of§ 135.267(d) if that flightcrewfinishes all three flight segments 
of its originally-scheduled duty day. 

Subsection 135.267(d) requires that an assignment "must provide for at least 10 consecutive 
hours of rest during the 24-hour period that precedes the planned completion time of the 
assignment." In a previous interpretation, the FAA emphasized that "(t]he key to the 
applicability of§ 135.267(d) is in the final phrase 'planned completion time of the 
assignment. "'4 In that interpretation, the FAA concluded that if a crewrnember is realistically 
scheduled to receive 10 hours of rest in a 24-hour period, then "if the original planning is upset 
for reasons beyond the control of the [ certificate holder], the flight may nevertheless be 
conducted, even though crew duty time may extend beyond 14 hours" in a 24-hour period. 5 

The FAA has previously stated that delays due to air traffic control, mechanical problems, or 
adverse weather could constitute circumstances that are beyond the control of the certificate 
holder.6 In addition, the FAA has stated that delays due to late-arriving passengers or cargo 
could also constitute circumstances that are beyond the control of the certificate holder.7 

Accordingly, the delays specified in your question (late-arriving passengers or cargo, low 
visibility, mecharucal failure, and delayed takeoff clearance) could constitute circumstances that 
are beyond the control of the certificate holder that would permit the flightcrew to finish its duty 
day after the originally-planned 2100z completion time. However, we emphasize that in order 
for the circu.rnstances-beyond-the-control--0f-the-certificate-holder doctrine to apply, the original 
21 OOz completion time must have been realistically scheduled. 8 

Navigation and Chart Databases 

Questions 3 and 4: Pilot-Performed Updates on Avionic Devices 

Two questions you pose concern pilot perfonned updates to aeronautical information avionic 
devices. First you ask whether the pilot of an aircraft operated under part 135 may update a GPS 
and/or FMS navigation database (such as the Collins FMS-3000, GNSSOO series or GIOOO). 
Second, you ask whether the same pilot may update the charts displayed electronically on a· 
Multifunction Display, such as the Jeppesen approach charts on the Collins Proline 21. Because 

4 
Letter to Kevin Wilson from Donald P . Byrne, Assistant Chief Counsel of Regulations and Enforcement Division 

(Mar. 30, 1992)(quoting and emphasizing a portion of the regulatory text from § L35.267( d)). 
5 Id. See also Letter to Mr. Ross from Donald P. Byrne (Aug. 30, 1993). 
6 See Letter to William E. Banks, Jr. from Rebecca MacPherson (Mar. 18, 2009) (citing previous legal 
interpretations). 
1 See Letter to Kevin Wilson and Letter to Mr. Ross. 
8 See Letter to Kevin Wilson. 

2 



both of these questions deal with a rule that the FAA is currently finalizing, we cannot answer 
these questions at this time. Instead, we will answer these questions in a separate letter once the 
pertinent rulemaking has concluded. 

Weight and Balance Computations 

Question 5: Load Manifest Duplicate 

For your next question, you state that 14 C.F.R. § l 35.63(c) requires you to prepare a load 
manifest before each takeoff. You ask whether a copy of this load manifest must be left with the 
certificate holder and/or departure airport personnel or whether it is sufficient to keep the only 
copy of the load manifest on board the aircraft. 

Subsection 135.63(c) requires the certificate holder of a multiengine aircraft to prepare a load 
manifest in duplicate containing information concerning the loading of the aircraft. Pursuant to 
§ 135.63(d), the pilot-in-command must carry the load manifest in the aircraft to its destination, 
and the certificate holder must then keep the load manifest for at least 30 days at its principal 
operations base, or at another location used by the certificate holder and approved by the FAA. 

When§ 135.63 was originally proposed it included a requirement that the pilot-in-command 
arrange at the takeoff airport for a copy of the load manifest to be retained in a suitable place at 
that airport. 9 However, this part of the proposed rule was withdrawn in response to comments. 10 

As such,§ 135.63 does not specify what must be done with the duplicate of the load manifest. 

While§ 135.63(d) does not specify how the duplicate copy of the load manifest should be 
handled, the FAA advises certificate holders to incorporate procedures in their operations' 
manuals for the disposition of the duplicate copy. 11 The certificate holder should work with its 
principal operations inspector to develop such procedures. This is because the duplicate copy of 
the load manifest could provide valuable information to investigators regarding passengers, 
crewmembers, and aircraft weight and balance if there is an accident and the load manifest 
carried on-board the aircraft is destroyed. 12 

Enforcement Action 

Question 6: Manual that Violates FAA Regulations 

For your next question, you pose a scenario in which an operator has submitted a required 
manual containing procedures that violate FAA regulations. You ask whether in that scenario the 
FAA would hold responsible: (1) the certificate holder for submitting and enforcing improper 
procedures; and (2) the crewmember for complying with company procedures that violate FAA 
regulations. 

9 See 42 FR 43490, 43515 (Aug. 29, 1977). 
10 See 43 Fed. Reg. 46742, 46764 (Oct. 10, 1978); Letter to Stanley L. Bernstein from Rebecca MacPherson (Nov. 
13, 2009); Letter to Nettie Dickerson, from Edward P. Faberman, Acting Assistant Chief Counsel (Nov. 5, 1980). 
11 See Letter to Stanely Bernstein. · 
12 Jd. 
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Anyone who violates FAA regulations could be subject to an enforcement action. In order to 
actually determine who would be held responsible by the FAA in your scenario, we would need 
additional details concerning the company procedures that v iolate FAA regulations. 

Operation Specifications COSS and A097 

You also ask a number of questions about operation specifications (OpSpecs) COSS and A097. 
Your questions about these OpSpecs are policy questions, and as such, we have referred them to 
the AFS-200 program office. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by 
Viola Pando and Alex Zektser, Attorneys, Regulations Division of the Office of the Chief 
Counsel, and coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards Service. 

Sincerely, 

~r~ 
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Cfoef Counsel for Regulations, AGC-200 
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