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Aeronautical Repair Station Association 
Attn: Sarah MacLeod, Executive director 
121 North Henry Street 
Alexandria, VA 223 14 

Office of the Chief Counsel 
800 Independence Ave., SW. 
Washington, DC 20591 

Re: Request for Legal Interpretation Concerning Availability of 
Component Maintenance Manuals Referenced in Airworthiness 
Limitations Sections of Instructions for Continued Airworthiness 

Dear Ms. Macleod: 

This is in response to your letter dated May 18, 2009, in which you asked for a Federal Aviation 
Administration (FAA) legal interpretation confirming: 

( 1) The Airworthiness Limitation Section (ALS) and any Component Maintenance 
Manuals (CMMs) referenced in the ALS are part of the Instructions for 
Continued Airworthiness (ICA). 

(2) That any changes to the ALS and/or CMMs incorporated by reference made after 
January 28 , 1981 are changes to type design which trigger the requirements of 
·14 CFR § 21 .50(b) to make the ICA available to appropriately rated repair stations. 

As you know, the ICA availability issue is a complex and controversial one-nevertheless, we 
apologize for the delay in answering your inquiry. At the conclusion of your letter, you clarified 
the above two postulates by framing them as the following three. These are: 

(I) All CMMs referenced in an ALS are a required part of the ICA; 

(2) Modifications to the ALS made after January 28, 1981 are changes in 
type design which trigger the requirements of§ 21.S0(b); and therefore, 

(3) Design approval holders must make the ALS and referenced CMMs 
available to properly rated repair stations. 



Section 2 l.50(b) states: 

The holder of a design approval, including either the type certificate or 
supplemental type certificate for an aircraft, aircraft engine, or propeller 
for which application was made after January 28, 1981, must furnish at 
least one set of complete Instructions for Continued Airworthiness to 
the owner of each type aircraft, aircraft engine, or propeller upon its 
delivery, or upon issuance of the first standard airworthiness certificate 
for the affected aircraft, whichever occurs later. The Instructions must 
be prepared in accordance with§§ 23.1529, 25.1529, 27.1529, 29.1529, 
31.82, 33.4, 35.4, or part 26 of this subchapter, or as specified in the 
applicable airworthiness criteria for special classes of aircraft defined 
in § 2 l. l 7(b ), as applicable. . . . Thereafter, the holder of a design 
approval must make those instructions available to any other person 
required by this chapter to comply with any of the terms of those 
instructions. In addition, changes to the Instructions for Continued 
Airworthiness shall be made available to any person required by this 
Chapter to comply with any of those instructions. 

The discussion that follows is in contemplation of current 14 C.F.R. § 2 l .50(b); that is, any ICA 
developed by a design approval holder (DAH) is for a product (aircraft, aircraft engine, or 
propeller) for which application for a type certificate or supplemental type certificate was made 
after January 28, 1981. 

The answer to your first postulate is yes-all CMMs referenced in an ALS are a part of the ICA 
subject to the requirements of§ 2 l .50(b ). That section requires, in pertinent part, that the ICA 
"must be prepared in accordance with § 23.1529, § 25.1529, § 25.1729, § 27.1529, § 29. I 529, 
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§ 31.82, § 33.4, § 35.4, or part 26 .... " For ease of illustration, we will address only one of 
these sections(§ 25.1529) because it, like the others (including part 26), requires that the 
applicant (DAH) must prepare ICA in accordance with a specified appendix (appendix H, in this 
case). Paragraph H25 .4 of appendix H, entitled Airworthiness Limitations section states, in 
paragraph (a) " the instructions for Continued Airworthiness must contain a section titled 
Airworthiness Limitations that is segregated and clearly distinguishable from the rest of the 
document." 1 Therefore, the ALS is a required part of the ICA. 

If the product maintenance information references the use of a CMM as the appropriate location 
for the ICA for the component, those applicable instructions are incorporated by reference and 
become part of the complete set of ICA. And, if the DAH developed the CMM information to 
comply with§ 2 I .50(b), then the CMM, or the parts of it that were referenced in the higher level 
ICA; are part of the product !CA. Therefore, it follows that if any part of a CMM is referenced 
in the ALS, at a minimum that referenced portion must also be a part of that ICA, and it must be 

1 By their terms, these appendices specify that the ALS must set forth , among other things, each mandatory 
replacement time, inspection interval, and related inspection procedures. 
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furnished to the product's owner and made available to any other person required to comply with 
those instructions. 

If, however, the CMM is not referenced in the higher level ICA, and the DAH's ICA indicates 
that the airworthiness of the product can be maintained by removing and replacing the 
component at issue, then any CMM that exists or is developed by the component manufacturer 
(e.g., a supplier to the OAH) does not constitute ICA for purposes of§ 21.S0(b), and the CMM is 
not subject to the rule's distribution and availability requirements.2 

The answer to your second postulate is yes-modifications [ changes J to the ALS made after 
January 28, 1981 [by virtue of the fact that those ALS are part of the /CA], are changes in type 
design which trigger the requirement of§ 21.S0(b ). From your initial framing of the issues 
(addressing only changes to the ALS and/or CMMs), it is clear that the§ 21.S0(b) requirement to 
which you refer is the final provision requiring that "changes to the Instructions for Continued 
Airworthiness shall be made available to any person required by this chapter to comply with any 
of those instructions." As you observed in your letter, under§ 21.3 l(c), the ALS of the ICA are 
part of the type design; however, the "shall be made available" references in the ICA regulation 
apply generally to the !CA and changes to the !CA (irrespective of their type design status). 
Consequently, not only are changes to the ALS subject to the requirement, but so are subsequent 
other (non-ALS) changes to the ICA. 

Finally, your third postulate is framed too broadly for a simple yes or no answer. This begs the 
question whether al/ "properly rated repair stations" are included in the class of "any other 
person required by this chapter to comply with any of those instructions." Only persons in that 
class would be entitled to receive ICA from a DAH pursuant to § 21.S0(b ). 3 To the extent your 
postulate broadly means that all "properly rated repair stations," without restriction , are entitled 
to receive ICA under§ 2 l .50(b), our answer is no. If it means a properly rated repair station 
with a need to comply with the ALS, i.e., a repair station in possession of a component to be 
worked on, or a repair station with some other indicia of the need for (required to comply with) 
the ALS for the component, i.e., a contract, a work order, etc., which would demonstrate such 
need, then our answer is yes. We offer no opinion on what minimum indicia of need would 
trigger the make available requirement. Perhaps the FAA and industry could work together to 
establish a reasonable threshold criteria to be published in an Advisory Circular or in other 
guidance material. 

In a November 22, 2005 letter interpretation addressing the issue of whether a DAH was 
required, under§ 21.S0(b), to provide ICA to an organization that did not perform maintenance, 
but that supplied web-based maintenance scheduling and tracking services to aircraft owners and 

2 See FAA interpretation letter to Mr. David Rain, Vice President, Alcor Engine Company, Inc., dated April 14, 
2003, signed by Richard McCurdy, Manager AGC-210 (Airworthiness Law Branch) setting forth conditions that 
must be met in order for !CA to be made available under 14 C.F.R. § 2l.50(b). 
3 Even though your postulate includes only the ALS and CMMs referenced in the ALS, our answer addresses the 
availability of full !CA because that is what the regulation covers. Those persons entitled to receive ICA would 
necessarily receive the associated ALS. which, as noted above, would include referenced CMMs. 
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operators, the FAA 's Chief Counsel concluded that a DAH was not so required because the 
requesting organization was not a maintenance provider, and therefore was not a person required 
to comply with terms of the ICA. 4 In his letter the Chief Counsel provided this background 
information on the regulation's meaning: 

Our requirement that each design approval holder provide at least one set 
of complete ICA to an owner or person required to comply with those 
instructions is intended to facilitate the performance of maintenance on a 
product either by the owner or an appropriately certificated person authorized 
by the owner. . . . The FAA considers it contrary to the intent of the 
regulation for a design approval holder to restrict the ability of an owner to 
use those instructions to either perform, or facilitate the performance of, 
required maintenance on a product. 

* * * * * 

Section 21.S0(b) also imposes a continuing obligation on a design approval 
holder to make ICA available to persons required to comply with any of the 
terms of those instructions. Such persons include the owners or operators 
of a product, and those persons authorized to perform maintenance, preventive 
maintenance, rebuilding, and alterations as specified in § 43 .3, such as 
mechanics, repairmen, repair stations, air carriers, persons working under 
the supervision of those certificate holders, pilots(when performing preventive 
maintenance only), and manufacturers. 

Repair stations are in the same stead as any other person authorized to perform maintenance on a 
product. Any of these persons performing maintenance, alteration, or preventive maintenance 
on an aircraft product or appliance must, under 14 C.F.R. § 43. l 3(a) "use the methods, 
techniques, and practices prescribed in the current manufacturer's maintenance manual or 
Instructions for Continued Airworthiness . . . , or other methods, techniques, or practices 
acceptable to the Administrator, except as noted in§ 43.16." As a general rule, under§ 43. I 6, 
each person performing an inspection or other maintenance specified in the ALS must perform 
the inspection or other maintenance in accordance with that section.5 It follows that any person 
performing an inspection or other maintenance specified in the ALS would be a "person required 
... to comply with any of those instructions.'' 

The overriding intent of§ 21.S0(b) is to assist aircraft owners and operators in maintaining the 
airworthiness of their aircraft. It is not enough to say that because§ 43. l J(a) permits the use of 
"other methods, techniques, and practices" in lieu of following ICA (except, of course, the ALS) 
that a maintenance provider is not required to comply with ICA because of the permissible 
alternative and therefore a DAH is not required to make the ICA available to that person. In the 
preamble to the 1980 Final Rule, the FAA made note of the fact that the recommended 
maintenance procedures required by the then current regulations were "frequently inadequate in 

4 November 22, 2005, letter from the FAA 's Chief Counsel addressed to Robert P. Silverberg. 
5 The exceptions also require approvals, i.e ., "in accordance with operations specifications approved by the 
Administrator under part 121 or 135, or an inspection program approved under§ 91.409(e)." 
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scope and content, and often do not provide a sound basis for the operator/owner to maintain the 
airworthiness of the aircraft. The FAA ... concluded that the lack of such recommended 
maintenance procedures can best be remedied by requiring that they be made available to owners 
and operators by the type certificate or supplemental type certificate holder." (45 FR 60157, 
Sept. 11, 1980.) In the context of§ 2 l .50(b), the FAA did not draw a distinction between the 
ALS and other portions of the ICA; the DAH was required to make all ICA available. 

In response to a comment on the proposal, the FAA stated further: 

[W]hile it is true that not all operators/owners are required to establish and 
comply with a continuous airworthiness program, those that voluntarily wish 
to set up such a program are often handicapped by the lack of comprehensive 
instructions, which would be remedied by§ 21 .50(b). On the other hand, 
those required to establish a program will benefit from the more detailed and 
comprehensive instructions made available to them under§ 2 l .50(b). (Id.) 

The reference lo "comprehensive instructions" makes it clear that the FAA intended the new 
requirement to apply to all of the ICA, not just the ALS. Given the complexity of today's 
modern aircraft, it would strain credulity for a DAH to argue that it will not provide TCA, 
irrespective of ALS issues, to a maintenance provider because that person is free to develop 
alternative methods, techniques, and practices. 

In a March 23, 2012 Policy Memorandum issued by the Aircraft Engineering Division, AIR-100, 
in the FAA' s Aircraft Certification Service, the agency addressed inappropriate restrictions by 
DAHs in their agreements to provide ICA to product owners. The Memorandum included the 
following explanation of the intent of the regulation: 

The intent of§ 2 l .50(b) is to provide for the development and distribution of 
the information necessary to maintain products in an airworthy condition. The 
scope of who ICA is distributed to is limited to owners/operators and those 
authorized by the FAA to perform maintenance on those products (or components 
thereof). It is not intended to require that ICA be made available to any person 
seeking ICA for purposes other than preventive maintenance, maintenance, or 
alteration, unless that person has a regulatory requirement to comply with the 
terms ofICA. 

We concur with the Aircraft Engineering Division's assessment of the regulation ' s intent, so 
long as the required distribution of the ICA is limited to those authorized persons with an 
impending need to comply with the terms of the JCA. If the requestor, whether a "properly 
rated repair station" or any other authorized and otherwise qualified person, is not at the time of 
the request required to comply with the ICA terms, the FAA likely would not consider it a 
violation of§ 2 I .50(b) if a DAH refused to provide the requested ICA. Along these lines, this 
opinion is consistent with the final paragraph 3 of our 2003 interpretation letter to Alcor Engine 
Company, Inc. (see Footnote 2), which stated: 

The FAA does not regulate competition between repair stations but rather 



safety. The FAA's intent for 21.50(b) was to facilitate owner/operator's 
ability to manage their own maintenance, and to insure that those required 
to accomplish continued airworthiness actions would have access to 
continues airworthiness instructions, in the interest of safety. It was not 
intended to assure that any person wishing to enter the repair/overhaul 
business is provided with repair manuals. 
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An unanswered question neither asked nor answered in this opinion is the question of reasonable 
reimbursement to the DAH who would provide the ICA. Clearly, a DAH could make ICA 
effectively unavailable by charging an exorbitant fee. The issue was broached in the preamble 
to the Part 26 Notice of Proposed Rulemaking titled "Damage Tolerance Data for Repairs and 
Alterations," where we stated: 6 

Throughout this proposal, the tenn "make available" is used in the same 
sense that it is currently used in I 4 CFR 21.50, which requires DAHs to 
make ICAs available to operators and others required to comply with them .... 
We anticipate that DAHs would be allowed reasonable compensation for 
developing all of the required documents, which is consistent with current 
practice." (71 FR 20583, April 21 , 2006.) 

We also stated in the preamble to the Part 26 final rule: "[ A ]s with other requirements for TC 
holders to support operators, this rule is not intended to require TC holders to provide this 
support without compensation." (72 FR 70495, Dec. I 2, 2007.) Similarly, we would expect 
DAHs to provide ICA at a reasonable fee to requestors required to comply with terms of the 
ICA. We offer no opinion here as to what the level of unreasonableness might be such that the 
FAA would deem them "unavailable" in order to conclude that a violation of§ 2 I .50(b) had 
occurred. 

A related and timely issue of considerable importance is that of DAHs denying current ICA 
based on claims of trade secrets or proprietary data. With regard to potential enforcement of 
§ 21.S0(b), the FAA would not view favorably a DAH's denial of necessary maintenance 
instructions (ICA) to a maintenance provider with a valid need for them based on a claim of 
unwillingness to disclose trade secrets or proprietary information. A DAH may not limit who 
may perform maintenance on its products to a select few maintenance providers with whom it 
has made exclusive arrangements to provide those ICA. We also discussed this issue in the 
Part 26 final rule preamble, where we stated: 

The AT A said the FAA should work with DAHs to establish a narrow and clear 
definition of proprietary data. . . . For many years, the FAA has required DAHs 
to disclose to affected persons information they might otherwise consider proprietary. 
For example, since 198 I, DAHs have been required to provide Instructions for 

6 The NPRM actually proposed amendments to 14 C.F.R. part 25, but the new requirements were placed in a new 
part 26. (72 FR 70489, Dec. 12, 2007.) 



Continued Airworthiness, including OT data, which DAHs may have considered 
proprietary. However, because we have determined that this information is essential 
to maintaining the airplanes in an airworthy condition, we have required DAHs to 
make it available as a condition for obtaining and retaining their certificates. 
(72 FR 70497, Dec. 12, 2007.) 

7 

This response was prepared by Edmund A verman, an attorney in the Regulations Division in the 
Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft Maintenance Division (AFS-300) 
in the Flight Standards Service, and with the Aircraft Engineering Division (AIR-100) in the 
Aircraft Certification Service. If you have additional questions regarding this matter, please 
contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

fa-~-1/J-
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 


