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Dear Mr. McGowan: 
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Washington, DC 20591 

This letter r~sponds to your request for a legal interpretation dated November 29, 2011. 
Specifically, you have asked whether a proficiency check conducted in accordance with 14 
C.F.R. § 61 .58 or an airman certification test conducted in accordance with an approved part 
142 curriculum satisfies the proficiency check requirements for training center instructors in 
14 C.F.R. § 142.53(a)(7) and training center evaluators (TCEs) in§ 142.55(a)(4). 

The content of a proficiency check for training center instructors and evaluators under part 
142 is determined by the curricula for which those instructors and evaluators hold authority. 
Section 142.53, which sets forth training and testing requirements for training center 
instructors, requires each instructor to "satisfactorily demonstrate to an authorized evaluator 
knowledge of, and proficiency in, instructing in a representative segment of each curriculum 
for which the instructor is designated to instruct[.]" 14 C.F.R. § 142.53(a)(l). That section 
also requires that each instructor who instructs in qualified and approved flight training 
equipment must pass a written test and annual proficiency check "on the subject matter and 
maneuvers of a representative segment of each curriculum for which the instructor will be 
instructing." 14 C.F.R. § 142.53(a)(7). In the 1996 final rule that established training 
centers, the FAA - in response to a comment by Flight Safety International - inserted the 
"representative segment" language into§ 142.53(a)(l). The FAA explained the additional 
language would allow instructors to be evaluated "in a broad sampling of all subjects." The 
FAA noted, however, "an evaluation must include a representative segment from each 
curriculum'?. for which the instructor holds authority. 61 FR 34508, July 2, 1996. In a 
correction to the final rule, the FAA inserted the same "representative segment" language 
into§ 142.53(a)(7). 62 FR 13788, Mar. 21, 1997. 

As an example, a training center instructor could be authorized to provide instruction at a 
part 142 training center in (1) an approved course of training for an aircraft type rating (e.g. 
CE-500), and (2) an approved course of training for Category II pilot authorization. A 
proficiency check that includes all the tasks and maneuvers required for a CE-500 type 
rating but does not contain any of the maneuvers required for a Category II pilot 
authorization would be insufficient to meet the requirements of§ 142.53(a)(7) even though 
such a check could satisfy the requirements of§ 61.58. 

,' 

Section 142.55 sets forth the requirements for TCEs. A TCE must comply with the training 
and testing requirements that apply to training center instructors. 14 C.F.R. § 142.55(a)(2). 
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In addition;·§ 142.55(a)(4) requires a TCE who evaluates in qualified and approved flight 
training equipment to "satisfactorily pass a written test and annual proficiency check in a 
flight training simulator or aircraft in which the evaluator will be evaluating." This 
paragraph was not proposed in the original 1992 notice of proposed rulemaking that 
established training centers. 57 FR 35888, Aug. 11, 1992. Rather, the FAA inserted 
paragraph (a)( 4) into the final rule in response to a comment that evaluators should be 
required to complete "an annual written test and an annual proficiency check in each flight 
simulator, flight training device, and/or aircraft in which the instructor will be instructing."1 

FAA policy directs that this annual proficiency check for TCEs must cover (1) the 
knowledge and skill areas required for original issuance of the certificate for which the 
evaluator holds authority, and (2) all maneuvers and procedures listed in the practical test 
standards for the applicable certificate or rating. The proficiency check should also include 
"other crewmember functions that the TCE may be expected to evaluate" such as Category 
II orHUD/EVS approaches. FAA Order 8900.1, Chpt 54, Sec. 2, Para. 3-4355. As such, an 
evaluator authorized to conduct evaluations in the example provided above would not satisfy 
the requirements in§ 142.55(a)(4) merely by completing an evaluation that consists of all 
tasks and maneuvers required for certification. Such a test or check would not include all 
tasks, maneuvers, and functions - in this example Category II authorization - that the 
evaluator is authorized to evaluate.2 The FAA notes that, an evaluator y,rho is completing a 
proficiency check in accordance with§ 142.55 may request that the check be taken in 
conjunctioxi'with a § 61.58 proficiency check so long as the evaluator accomplishes all of 
the maneuvers and procedures required by§ 61.58. 

This. response was prepared by Anne Moore, an attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Air Transportation Division of Flight 
Standards Service. We hope this response has been helpful to you. If you have additional 
questions regarding this matter, please contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

Re~~::n~ 
Assistant Chief Counsel, Regulations Division 

1 Although the response to the comment refers to instruction,§ 142.55 addresses evaluator requirements. 
2 Under§§ 142.53(a)(7) and 142.55(a)(4), instructors and evaluators also must pass a written test in addition to 
passing the flight proficiency check. 


